Gözaltının iyileştirici yan etkisi

Gözaltının iyileştirici yan etkisi

İlhan Abi emniyetten çıktı ya, huzur ve itminana erdik. Memleket rahatladı. 80 küsur yaşındaki İlhan Abi için bu kısa gözaltı süresi, farklı bir deneyim oldu.

Her şeyden önce Cumhuriyet'teki fildişi kulesinden inip gerçeklerle yüzleşti. Yeni şeyler öğrendi! Nereden mi biliyorum? Bizzat İlhan Abi'nin açıklamalarından. Bakın ne diyor İlhan Selçuk: "İlk başta şunu söylemeliyim. Emniyet'te çok şeyin değiştiği anlaşılıyor. Etrafta genç, yakışıklı, uzun saçlı ve küpeli memurlar vardı. Bilgisayar kullanıyorlar..." İlhan Abi ve avenesi, kafayı Fethullah Gülen'le bozdukları, yatıp kalkıp iki cümlenin birinde ona hakaret ettikleri için, kendi sanal dünyalarında farklı bir emniyet portresi çizmiş olmalılar.

Zaten gözaltı süresince atılan sloganlar da bunun bir göstergesiydi. İlhan Abi'nin "Bilgisayar kullanıyorlar" cümlesi zaten başlı başına bir yazı konusu olur. 2008 yılına gelmişiz ve Türkiye'de yayın yapan bir gazetenin imtiyaz sahibi, bunu söyleyebiliyor. Ne bekliyordun ki İlhan Abi... Polislerin taş tabletlere çivi yazısıyla yazılar yazdığını görmeyi mi?

Türkiye'nin dindarları çoktan çağ atladı, kendi modernleşmelerini tamamlama yolunda önemli aşamalar geçti ama aynı şeyi malum gazete için söyleyemiyoruz. Soğuk savaş dönemi uygulamalarını hatırlatan psikolojik harp teknikleri ile bu milletin büyük çoğunluğunu karalamaya, aşağılamaya çalışmak onlara da bir şey kazandırmaz.

Hâlbuki İlhan Abi'nin kısa emniyet ziyareti bile onun önyargılarının büyük bir bölümünün yanlış olduğunu ortaya koydu. Belki onun fikirleriyle kendilerine sanal düşman üretenler, komplocu yaklaşımları bir yana bırakıp, karşı tarafta gördükleri büyük çoğunluğun nasıl yaşadığını, neler düşündüğünü anlamaya çalışmalıdır. Tabii bunu yapmayacaklar biliyorum.

Bu sütunlardan hep yazdık. 28 Şubat, dindar kesimde büyük çalkantılara yol açtı. Büyük haksızlıklar ve zulümler yapıldı. Ama bütün bunların yanı sıra, dindar insanlar, bu süreçten çok iyi dersler çıkardılar. Nerede yanlış yaptıklarını sorguladılar. Dolayısıyla bir şerden birçok hayır çıktı.

Görülüyor ki, gözaltının İlhan Selçuk üzerinde iyileştirici bir etkisi olmuş. En azından polislerin canavar olmadığını, emniyet mensuplarının bilgisayar kullandığını, nazik ve kibar polislerin de olabileceğini falan öğrendi. Ee ne demişler. öğrenmenin yaşı yok.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi