Cemal Nar

Cemal Nar

Yaşamak Ciddi Bir İştir

Yaşamak Ciddi Bir İştir

İslam ciddi bir dindir.
ömür ve ölüm ciddi bir sınavdır.
Yaşamak ciddi bir iştir.

Müslüman ciddi bir insandır. Ciddi olmalıdır Müslüman. İslam’ın, İslam’ı yaşamanın, hayatı ve ölümün şakaya gelir yanı yoktur.

çünkü Allah Teâlâ’ya dost olmak veya dostluktan uzak bunmak ciddi bir iştir. çünkü ciddi sonuçlar doğur. çünkü cennet ciddi bir iştir. Cehennem ciddi bir iştir, şakaya gelmez bunlar.

Müslüman; Allah Teâlâ’ya içten gelerek samimiyetle iman etmekle, değerli dinini aşk, iştiyak ve ihlâsla yaşayarak O’na itaat etmekle, başta insanlar olmak üzere cümle mahlûkatına şefkat ve merhametle davranıp iyilik ve ikram etmekle, nefsine karşı arzu, şehvet ve ihtiraslarını gemleyerek sabırla mücahede etmekle, şeytanlarına karşı kışkırtma ve iğvalarına aldanmayarak düşman olmakla aziz ömrünü bilinçli yaşamak durumundadır.

Müslüman ciddiyetini kaybettiğinde iki kere kaybeder.

Birincisi; kendisi kaybetmiştir, kendisine yazık etmiştir,

ikincisi; Allah Teâlâ’nın dinine, aziz şeriatına söz getirmiştir.

Aslında Müslüman ciddiyetini kaybedip, şahsiyetini kaybedip bozulduğunda, kendisi bozulmuştur; onun imanına, ibadetine, şeriatına, ahlakına bir zül gelmez. Yani Allah Teâlâ’nın dini bozulmaz. Fakihler bozuldu diye fıkıh bozulmaz, sûfîler bozuldu diye tasavvuf bozulmaz. Ama cahillere söz söyleme fırsatı doğar ne yazık ki bu durumda.

Niye mi doğar?

Cahil olduğu için.

çünkü dinin, fıkhın, tasavvufun aslını bilseydi, asla aleyhte söz söylemezdi. Ama cahil işte; konuşur.

Evet ama, cahile o fırsat verilmemeliydi.

Ey Müslümanlar! “İslam dini iyi olsaydı, İslam âlemi böylesine cehalet, zaruret, tefrika, atalet ve meskenet içinde olur muydu? İslam tasavvufu insanları eğitseydi, yüceltseydi, böylesine hırsla, hasetle, dünya sevgisiyle, şan şöhret tutkusuyla dolu olarak idarecilerin eteklerine sarılmış sûfîler olur muydu?” sorusuna nasıl cevap verelim?

Din, şeriat, tasavvuf açısında cevap vermek kolay. Aslını, olması gerekeni anlatırsın biter.

Ancak, kendimizin durumunu nasıl izah edelim. Utanmalı değil miyiz bu durumumuzdan?

Lütfen kendimize gelelim, şakayı hezeyanı bir tarafa atalım ve ciddi olalım.

(www.cemalnar.com)




Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi