Ahmet Çakar

Ahmet Çakar

Hakemlerimiz yumuşuyor!

Hakemlerimiz yumuşuyor!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Lig TV, futbolun marka değerini yükseltmek amacıyla, görüntülerden hakem kararlarını yorumlamak için bir eski yabancı hakemi bedeli mukabili görevlendirdi.
İlk bakışta çok doğru, çok uygun ve ılıman bir politika gibi görülüyor.
Hakemlerin kararlarını saatlerce yorumlayan ve hakemleri yerden yere vuran biz eski hakemleri pasifize etmek de ilk bakışta çok doğruymuş gibi algılanabilir!
Bu tablonun Futbol Federasyonu ve hakemleri fazlasıyla rahatlatacağı çok açıktır. Ama bu durumun beraberinde getireceği korkunç bir sonuç olacaktır. O da Türk hakemlerinin 'YUMUŞAMASI'.

DERİN BİR 'OHH' ÇEKTİLER
Biraz açalım isterseniz... Yüzde 50-50 olan pozisyonlarda hakemler tüm takdir haklarını fazla toz kaldırmayacak yönde kullanacaklardır. Çünkü ne de olsa aynı gece Markus Merk, tüm gri kararları hakemler lehine yorumladığından ötürü spor kamuoyunda fazla bir reaksiyon doğmayacaktır.
Bununla ilgili Türk hakemliğinin geleceğini tehdit edebilecek bir örneği geçen hafta yaşadık. Galatasaray-Bursaspor maçında ayağı kayıp yere düşen Volkan Şen, 'Mustafa Sarp topu alıp gitmesin' diye ani bir refleksle meşin yuvarlağı eliyle çeliveriyor. Ama hakem Abdullah Yılmaz, Volkan Şen'e ikinci sarıdan kırmızıyı gösteremiyor. Daha sonra maçta gerilim giderek artıyor ve Milan Baros hakeme koşarken bilerek, isteyerek ve kasten omuz atıyor. Ama hakemin yüreği Baros'u da oyundan atmaya yetmiyor. Tıpkı birkaç dakika önce Bursasporlu Volkan Şen'i atmaya yetmediği gibi...
Maç bitiyor ve yayıncı kuruluşun hakem yorumcusu bu iki kararda da hakemi haklı buluyor. Federasyon derin bir 'Oh' çekiyor. Hakemler de 'Ohhh' diyor. Herkes rahatlıyor.

'MERK SİZİ AKLAYACAK!'
Ve tüm bu tablo 10 binlerce Türk hakemine çok tehlikeli bir mesaj veriyor: Eyyam yapın, yumuşayın, radikal karar vermeyin, nasıl olsa akşam ekran başında Markus Merk sizleri aklayacaktır.
Üstelik bir büyük tehlike daha var. İlerleyen haftalarda verilen her karar bir takımı mutlu ederken, diğerini mutsuz edecek. Bu uzlaşmaz çelişkide yumuşamış Türk hakemleri futbolda disiplini ve kontrolü kaybedecekler, ardından da futbolumuza 'eyyam hakem kararları' egemen olacak.
Bu tabloyu hem kulüpler, hem federasyon hem de yayıncı kuruluş istedi. Türk futbolunu onlar yönetiyor, buna itirazımız yok. Ama ilerleyen haftalarda doğabilecek sorunları da onlar göğüslemeli!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Çakar Arşivi