Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen

Maçın şifresi sakin kalmak

Maçın şifresi sakin kalmak

Bugünkü kritik Almanya sınavında, Arda Turan'ın olmadığı Milli Takım özellikle hücum hattında nasıl şekillenmeli?
Özellikle son Belçika maçına bakarsak, ilk 45 dakikada takımımız adına hücumda tek ve en etkili silahımız Arda Turan'dı... Arda tek kalınca oyun anlamında sıkıntı yaşanmıştı. İkinci yarıda takımdaki diğer arkadaşları da Arda'ya katılınca goller ve galibiyet gelmişti.
Biraz daha geriye dönersek Mayıs ayında Amerika'da düzenlenen turnuvada da zaman zaman aynı tabloyla karşılaşmıştık. Bu durum, Milli Takımımız ve futbolumuz adına uzun vadede çok tehlikeli. Hücum silahının tek olması, hedefi olan her takım için olduğu gibi bir Milli Takım için de hayli olumsuz bir görüntü oluşturuyor.
Aslında bizim farklı oyun karakterleri taşıyan ve gerçekten meziyetli hücum oyuncularımız mevcut. İşte bugün Arda yok. Azerbaycan maçında da yok... Şimdi onların sahneye çıkıp sorumluluk alması ve takımı hedefe taşıması lazım.

Rakibin sistem içindeki en önemli oyuncusu Bastian Schweinsteiger de sakat... Bu eksikten faydalanmak için ne yapmalıyız?
Almanya Milli Takımı, hücuma çıkarken en az 5 kişiyi kullanıyor. Kanatlarda Podolski ve Klose, ortada Schweinsteiger ve hatta Khedira sık sık ileriye giden oyuncular. Klose ve Mesut zaten direkt hücum oyuncuları. Şimdi bu isimlerden Schweinsteiger bugün oynamayacak. Onun yerine oynayacak futbolcunun oyun karakteri bizim açımızdan çok önemli. Şayet, defansif bir oyuncu ise Alman Milli Takımı'nın düzeni ciddi şekilde bozulur. Çünkü Güney Afrika'daki Dünya Kupası maçları dahil tüm karşılaşmalarda ön orta sahada yetenekli ve öne doğru kat edebilen futbolcuları kullandılar hep. O yüzden, "Bugün Schweinsteiger'in yerine inşallah önce savunmayı düşünen bir orta saha oyuncusu oynar" diyorum.

Berlin'de tribünde Türk taraftarların çoğunlukta olacağı bir atmosfer, 90 dakikaya ve sonuca ne şekilde etki eder? Açıkçası, Almanya zorlu bir rakip ama karşılaşma bizim açımızdan tam bir deplasman havasında geçmeyecek. Takımımızın yüksek konsantrasyonda olacağı kesin. Bu nedenle Türk taraftarların desteği bize daha çok özgüven aşılayacaktır. En çok dikkat etmemiz gereken konu, karşılaşmanın yüksek tansiyonda oynanacak olması. Bu noktada maçın şifresi SAKİN KALMAK...

Atmosferin, maça farklı duygularla çıkacak olan Mesut Özil üzerinde etkisi olur mu?
Mesut Özil, genç yaşına rağmen en üst seviyede futbol oynayan bir oyuncu. Elbette, her futbolcu atmosferden etkilenir, ama bu tip oyuncular bazı şeyleri aşmışlardır artık. Karşılaşma Mesut için ne kadar önemliyse, diğer futbolcular için de önemli. Her şeyden önce, başta teknik direktörleri Joachim Löw olmak üzere bütün Alman Milli Takımı, Türk Milli Takımı'na saygı duyuyor.

Belçika maçında iki devrede iki farklı takım izlemiştik. Almanya maçında farklı taktik denenmeli mi?
Muhtemelen karşılaşmanın büyük bölümünde oyunu orta sahada tutmaya çalışacağız. Belçika maçının ilk yarısında, bizim de eleştirdiğimiz orta saha kalabalıklığı, bu karşılaşmada uygulanırsa, oyunu tutmak adına, tempoyu bizim ayarlamamız adına önemli olur. Yani mümkün olduğu kadar fazla orta saha oyuncusu oynatmak lazım. Ayağa oynayabilen pas yüzdesi yüksek oyuncuların tercih edilmesi, bize avantaj sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rıdvan Dilmen Arşivi