Banka Kredisi Almak İçin Düzenlenen Ücret Bordrolarının Durumu

Banka Kredisi Almak İçin Düzenlenen Ücret Bordrolarının Durumu

Çalışma hayatında çoğu vatandaşımızın asgari ücretle veya buna yakın ücretlerle özel sektörde çalıştıkları hepimizin malûmudur. Bu durumda olan kişiler, ev veya araç kredisi almak için asıl olarak ve gerçekten aldıkları ücretten daha yüksek miktarları içeren ücret bordroları düzenletmektedirler. Çünkü, bankalar tarafından kredi başvurusunda bulunan kişilerden belli bir gelir düzeyine sahip olunması istenilmektedir. Uygulamada bir çok kişi ise, bankalar tarafından istenilen ve bir kereye mahsus olan bu şartı, tanıdıkları bir muhasebeci ve işverenle anlaşıp gerçek dışı yüksek miktarlı ücret bordrolarıyla yerine getirmektedirler.

Muhasebeciler ve işverenler genellikle bu yüksek miktarlı ücret bordrolarını kendi işyeri kayıtlarına (yevmiye defteri, defter-i kebir vb.) işlememektedirler. Bu durumda gerçekte olmayan ve yasal deftere işlenmeyen kayıt dışı ve sahte bir bordro ortaya çıkmaktadır. İşte, yalnızca bankalardan kredi almak için gerçek ücret düzeyinin üzerinde düzenlenen ücret bordroları sahtedir. Bu sahteliğin sorumlusu ise, işveren, muhasebeci ve kredi talebinde bulunan vatandaştır. Bu tür usulsüzlükler, Cumhuriyet Savcılıkları’na suç duyurusunda bulunularak ve SGK’ya bildirilerek önlenebilir.

Eğer böyle bir usulsüzlük SGK’ya bildirilirse, SGK tarafından bahse konu bordro görülmek şartı ile, işverene ek prim hizmet belgesi istenmesi idari para cezası, yasal defter ve belge geçersizliği cezası, işyeri aylık prim hizmet belgesinin yasal süresinde verilmemiş olması idari para cezası verilir ve ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur.

Bir de bazı durumlarda, kişi hiç o işyerinde çalışmamasına rağmen tanıdığı bir kişiye ait işyerinden ücret bordrosu düzenletmektedir. Bu şekilde düzenlenen bordrolar ileride başını yakabilir. Çünkü, kişi söz konusu ücret bordrosuyla o gün için o işyerinde çalıştığını kanıtlayıp kendisini sigortalı saydırabilir. Gerçek ücretin üzerinde sadece banka kredisi almak amaçlı düzenlenen ücret bordroları, kişilerin o işyerinde gerçek ücretlerini ortaya koymak amaçlı delil olarak kullanılamaz. Yargıtay’ın bu konuda çok sayıda kararları bulunmaktadır.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta perşembe günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi