Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yağmurdan korkuyorum

Yağmurdan korkuyorum

Gençliğimden beri yağmurlu havalarda kötü oluyorum. İçime kötü bir şeyler olacakmış gibi geliyor. Evden çıkmak istemiyorum, akşama kadar uyuyorum. Şu an elli yaşındayım. Emekliliğimden sonra korkularım biraz daha arttı. Güneşi sevdiğim gibi yağmuru da sevmek istiyorum ama yağmur bana acılarımı hatırlatıyor. Babamı yağmurlu bir günde yolcu ettik, iki evladım da yağmurlu bir günde evlendiler. Bunun bir takıntı olduğunu biliyorum ama yine kış geliyor ve içimde bir bunaltı var. Dualarınızı bekliyorum. L.E.

Yağmuru seyredin

Yaşadığımız bütün değişimler olumlu ya da olumsuz duygularımızı etkiler. Özellikle sonbaharda güneşin daha az görülmesi, havanın kapalı ve yağışlı olması ruh halimizde dalgalanmalara neden olabilir. Güneş ışınlarının azalmasıyla çıkan bu değişimi uzmanlar, melatomi hormonunun kapalı havalarda daha fazla salgılanmasıyla ilişkilendiriyorlar. Onlar bu duruma bağlı olarak kişide bitkinlik görülebileceğini ifade ediyorlar. Bu nedenle mevsimsel olarak gelişen, karamsarlık, bitkinlik, uyku hali, umutsuzluk, uyku düzeninin bozulması, sinirlilik hali görülüyorsa ve bu durum uzun süre devam ediyorsa bir psikiyatriste gitmek gerekir. Ancak ifadenizden anladığıma göre siz, yaşadığınız mevsimsel değişimi geçmişte yaşadığımız kayıplarla ilişkilendiriyorsunuz. Yani aslında yağmur size artık yanınızda olmayan sevdiklerinizi ya da geçmişte yaşadığınız acıları hatırlatıyor. Bunun gerçekle ilgisinin olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Zaten siz de bunun bir takıntı olduğunu belirtiyorsunuz. Yani, yakınlarımız herhangi bir mevsimde hayata veda edebilirler ya da sizden ayrılabilirler, yaşadığımız acılar da aynı şekilde haftanın herhangi bir gününe veya yılın herhangi bir ayına tekabül edebilir. Bunu kalıp bir düşünce haline getirdiğiniz için yaşadığınız sıkıntılar katlanıyor ve bu mevsim bir kayıpla karşılaşabileceğinizden endişe ediyorsunuz. Size bu düşüncenizin analizini yapmanızı tavsiye ederim. Hayatımızda böyle bir determinizm yok ve gelecekle ilgili neler yaşayacağımızı da bilemeyiz. Düşüncenizi analiz ettikten sonra yavaş yavaş yağmurlu havalarda dışarı çıkmaya çalışın. Yağmuru seyredin, yağmurun da güneş gibi Allah'ın bir rahmeti olduğunu düşünün...
Lider bir çocuk

6 yaşındaki kızım lider özelliği taşıyor. Ben kendim de çocuklarla ilgili bir kurumda çalışıyorum. Çalıştığım için onu bir anaokuluna bırakıyorum. Kızımın öğretmeni ondan çok memnun olduğunu fakat lider özelliği taşıdığından arkadaşlarını ezdiğini söylüyor. Akşamları onunla konuşuyorum ama beni pek dinlemiyor. Bu konuda çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim? M.E.

Nerede duracağını göstermek

Büyüklerde olduğu gibi çocuklar da, yetenekleriyle kendilerini tanımaya ve hayata uyum sağlamaya çalışırlar. Lider özelliği taşıyan çocuklar biraz daha girişken olduklarından, grubu yönlendirirler ve cesaretleriyle arkadaşlarını oyuna dahil ederler. Bu dönem çocuk desteklenmeli ancak bu onun istediği her şeyi yapabileceği anlamına gelmez. Burada öğretmen de, anne baba da çocuğa istediği her şeyi yapamayacağını ve uyması gereken kuralların olduğunu ifade etmelidir. Çocuğa, kendisine yapılmasından rahatsızlık duyacağı şeyleri arkadaşlarına da yapmaması gerektiğini belirtmeli ve hakkaniyet ölçüleriyle ilgili bilgilendirilme yapılmalıdır. Arkadaşlarıyla ilişkilerinde oyunu kurma ve yönlendirme konusunda ön ayak olabileceğini fakat aynı şekilde arkadaşlarının da böyle bir hakkının olduğu belirtilmeli ve onların hakkına saygı göstermesi gerektiği ifade edilmelidir. Grubu yönlendirmek, karar vermek ve cerasetli olmak çocukların öğrenme evrenini geliştirir fakat bu konuda çocuğu aşırı şımartarak, onun bencil, arkadaşlarına haksızlık yapan, sadece kendini düşünen biri olmasına fırsat vermemek gerekir. Böyle bir soruna fırsat vermemek için çocuğa durması gereken yeri göstermek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi