Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Karar veremiyorum

Karar veremiyorum

Fatma abla ben on dokuz yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Bu yıl okulda beğendiğim bir çocuk var, o da beni beğeniyor. Bayramdan önce konuştuk istersen hemen nişan yapalım diyor. Ama ben karar veremiyorum, hem okulu hem evliliği nasıl sürdüreceğim? Annem okulu bitirmeden olmaz diyor ama ben de beğendiğim kişiyi kaybetmekten korkuyorum. Eğer ertelersem vazgeçebilir. Bu durumda ne yapabilirim? Z. E.

Kararı siz vereceksiniz

Bu tür durumlarda yönlendirici olmamaya gayret ediyoruz. Çünkü aslında her birimiz, yaşadığımız sorunları çözme becerisine sahibiz. İfadelerinde de zaten, okulu ve evliliği bir arada yürütmenin ne kadar zor olacağını belirterek çözümünü ortaya koyuyorsun. Biliyorsun evliliklerde sorumluluklar daha da artıyor ve kendinizi yetersiz hissettiğinizde çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Anneniz de aynı şekilde okulu bitirdikten sonra evlenmenizi istiyor. Ancak sen, beğendiğin kişiyi kaybetmekten korktuğun için çıkmazda kalıyorsun. Eğer bu kişi de seni evleneceği biri olarak kabul ediyorsa, bekleyebilir. Kararlarına saygı gösterebilir diye düşünüyorum. Bu durumda belki nişan filan yapabilirsiniz ve okulunuzu bitirdiğinizde de evlenebilirsiniz. Ama hem okulu hem de evliliği götürürüm, ben böyle tercih ediyorum diyorsanız da tercih sizin...
Gönlünü alabilir miyim?

10 sene önce, abimin izni olmadan eşimle evlendim. Annemle babam ölmüştü ve ben abimde kalıyordum. Yengem çok asi bir insandı anlaşamıyorduk. Yengem beni istemeye gelenleri kapıdan geri çeviriyordu çünkü o, beni istediği biriyle evlendirip sürekli işlerini yaptırmak istiyordu. Abimi kırmamak için hep sabrettim ama artık sabrım tükenmişti. Bana acıyan bir komşum beni eşimle tanıştırdı. Komşuların yardımıyla abimden habersiz evlendim. Ama abim beni affetmiyor. Hâlâ küsüz ve beni evine kabul etmiyor. Biz zaten iki kardeşiz abimle küs olmam beni çok üzüyor. Ü. K.

Özel günlerde arayın

Anladığıma göre, sorunlarınızı abinize yansıtmamışsınız, dolayısıyla yaşananlar sadece yengenizle aranızda kalmış. Abiniz ise, olup bitenlerden haberdar olmadığından sizin niçin kendisinden izinsiz bir evlilik yaptığınıza anlam veremiyor ve kırgınlığını bu şekilde ortaya koyuyor. Böyle durumlarda ben dili kullanarak, kendinizi iletişime açmanız ve karşı taraftaki kişiyle konuşmanız faydalı olabilir. Her şeye rağmen abinizle konuşun ve "o dönem yaşadığınız şartlara bağlı olarak evlendiğinizi ama kendisini çok sevdiğinizi ve ilişkilerinizi iyileştirmek istediğinizi" uygun bir dille ifade edin. Bu konuda aile efradınız arasında sözü dinlenen biri varsa, abinizle önce onu görüştürebilir ve ortamı yumuşatabilirsiniz. Abiniz şimdilik size karşı çıkıyor ve sizinle konuşmak istemiyor ama siz yine de ona hediyeler alın, özel günlerde aramaya çalışın. Eğer telefonunuza çıkmıyorsa, mesaj atabilirsiniz. Sizin bu davranışlarınız abinizin kalbinin yumuşamasını sağlayabilir ve barışmanız için bir vesile olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi