Ahmet Çakar

Ahmet Çakar

Yeni yasa gerekli ama...

Yeni yasa gerekli ama...

Spor alanlarında şiddeti önlemek için yeni bir yasa meclise gönderildi. Mevcut yasa sizce yetersiz miydi? Eski yasa yeterli olsaydı son yıllarda olaylar azalır ya da olaylara karışanlar daha ağır biçimde cezalandırılırlardı.
Eski yasa yeterli olsaydı 16 yaşındaki çocukları dövmek için sahaya girenler yılbaşını evlerinde kutlayamazlardı. Kutlamamaları gerekirdi zaten.
* Tasarı birçok yenilik getiriyor. Ama örneğin teknolojik talepler yeni sezona yetişir mi?
Yeni yasa son derece iyi niyetli, şiddete yönelecek insanlara karşı da inanılmaz agresif. Ama bazı konular flu ve uygulanması çok zor, hatta imkansız. Mesela, stada maç seyretmeye gelen her kişinin resmi biletlerin üzerine nasıl monte edilecek ya da kimlik belgeleri dakikalar içerisinde nasıl bilete yerleştirilecek? Hangi teknoloji ve hangi teknik elemanlarla? Yine yasada alkollü seyircilerin içeri alınmasına izin verilmiyor. Karar doğru. Ama 40 bin kişiyi stada sokarken tek tek alkol muayenesi nasıl yapılacak? Ya da kaç promilin üzerindeki seyirci stada alınmayacak? Üstelik, alkolü alana değil, onların stada girmelerine izin veren güvenlik görevlisine hapis cezası geliyor. Rakibe küfür ve hakaret eden seyirciye hapis cezası geliyor. Bunun uygulanması mümkün değil. Bir yanlış penaltı sonucu 40 bin kişinin hakeme dakikalarca "İ... hakem" diye bağırdığını düşünün. Diyelim ki 40 bin kişinin ad, soyad ve kimlik bilgileri polisin elinde mevcut. 40 bin kişinin de hapis cezasına çarptırılması gerek ama 40 bin kişinin tek tek gözaltına alınıp, ifadelerine başvurulup, savcılığa çıkarılmaları ve yargılanmaları ne kadar mümkün? Ayrıca hakaret kavramı son derece muğlak. Hakaretin toplumsal tanımı da çok açık değil.
* Karakolda imza verme, pasaportuna el konma uygulanabilir mi?
Holiganların belli sürelerle spor müsabakalarından men edilme kararı kesinlikle doğru. Men cezasını hangi holigan almışsa kendi takımının maçlarından evvel ikamet ettiği bölgenin karakoluna gidip süreyi orada geçirmesi uygulanabilir. Çünkü bu holgian sayısı 15-20'yi geçmez. Dolayısıyla gerek yurtiçi maçlardaki karakol ziyaretlerini gerekse yurtıdışı maçlarındaki pasaportlarını polise teslim etme zorunluluğunu uygulanabilir ve gerekli buluyorum.

CEZA TÜM DALLARA OLMAMALI
* Bu madde İngiltere'den esinlenerek konuldu. Ama orada futbol kulüpleri var. Bizde spor kulüpleri ve bizde olaya karışanlara o kulübün bütün sportif faaliyetleri için bu uygulama düşünülüyor. Büyük kulüplerin haftanın hemen her günü sportif faaliyeti olduğu düşünülürse Türkiye'de bu nasıl uygulanacak?
Bunu tüm branşlarda uygulamak hem mümkün hem de doğru olmaz. Eğer bir holigan şiddeti bir futbol maçında göstermişse kendi takımının futbol maçlarında karakolda imza vermelidir. Tüm branşlara uyguladığınızda futbol, basketbol, voleybol, hatta atletizm, yüzme, boks, sutopu diye gider bu iş, ki bu holiganın bütün bu günlerde, saatlerde karakolda olması gerekir ki; bu da mümkün değildir.
* Yasa meclisten yumuşamadan çıkar mı?
Bu konuda fazla bir şey söyleyemem. Karar parlamenterlerin. Yukarıda sıraladığımız eleştirilerle ilgili pozitif düzenleme yapacaklarını düşünüyorum. Ama bir futbol maçında sahaya taş atan bir seyircinin de cezasını düşüreceklerini sanmıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Çakar Arşivi