Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Namaz kılmıyor

Namaz kılmıyor

25 yaşındaki oğlumu küçük yaştan itibaren İslami terbiye üzere yetiştirdim. Liseyi dışarıdan okudu. Daha sonra iki yıllık üniversite kazandı Anadolu'ya gitti. Oğlum Üniversiteye gidinceye kadar melek gibi bir çocuktu ama okula gittiğinde ne olduysa onu tanıyamaz olduk. Çok değişti, bizi beğenmemeye başladı, dini konularla ilgili sohbet ettiğimizde tepki vererek ortamdan uzaklaşmaya çalıştı. Artık namaz kılmıyor, "oğlum namazını kıl, neden namazı bıraktın" dediğimde de, "bana böyle şeyler söyleme, kendin kıl bana karışma" diyor. Müslüman bir genç anneye böyle bir şey söyler mi? Çok gücüme gidiyor ama çaresiz kalıyorum. Oğluma hiç olmazsa namazlarını kılması gerektiğini söylemek istiyorum ama onu hepten kaybederim diye korkuyorum... F. İ.
Grup çalışmaları etkili oluyor

Aileler çocuklarıyla ilgili sorunlarını dile getirirken, onların namaz konusunda eterince hassas olmadıklarını belirtiyorlar. Bunda yaşadığımız hayat şartlarından tutun da, gencin dış dünyada özdeşim kurduğu kişilerin ya da arkadaş grubuna kadar bir çok etkenlerin rolü vardır. Bu nedenle oğlunuzu suçlamayın ama onu sevdiği ve güven duyduğu bir yakınınız aracılığıyla bir arkadaş grubuna dâhil edin. Bu konuda çeşitli dernek ve vakıflarda gençlerin oluşturduğu kültürel gruplar vardır. İlgi alanına uygun bir gruba teşvik edebilir ve burada grubun değerleriyle yeniden kendini bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Size kurduğunuz iletişim tarzında suçlayıcı olmamanızı tavsiye ederim. Onu anlamaya çalışın, duygularını aktarmasına fırsat tanıyın, okulda yaşadığı zorlukları paylaşın. Önce onunla iyi ilişkiler kurmaya gayret edin. Bundan sonra söylemek istediğiniz şeyi, ben dili kullanarak ifade edebilir ve ona yardımcı olmak istediğinizi vurgulayabilirsiniz.
Hayır diyemiyorum

Fatma abla ben 18 yaşında İmam Hatip lisesinde okuyan bir öğrenciyim. Aşırı arkadaş canlısı olduğumdan her zaman istismar ediliyorum. Babam memur ve orta halli bir aileyiz o yüzden ailem bana çok fazla harçlık veremiyor. Ama okula geldiğimde grup içinde her şeyi benim almamı istiyorlar. Mesela birlikte kafeye gidiyoruz, arkadaşlar çaylarını içiyorlar parayı benim ödememi istiyorlar, kahvaltılık bir şeyler alacağız hemen gözler benim üzerime yöneliyor.

Bundan rahatsızlık duysam da onları kırmamak için hayır diyemiyorum ve eve geldiğimde anneme yalan söylemek zorunda kalıyorum. Eğer param olsa arkadaşlarıma ikramda bulunmak isterim ama zaten kendimi zor idare ediyorum. Arkadaşlarımı kaybetmeden bu sorunu nasıl çözebilirim? Ş. İ.
Harcamalarınızı ortak yapabilirsiniz

Bu tür durumlarda kişi arkadaşını ya da yakınlarını kaybetmekten korktuğu için israfa varan harcamalar yapabilir ve bu konuda kendini kontrol edemeyebilir . Anladığıma göre arkadaşlarını kaybetmekten korktuğun için bütün paranı harcıyor ve zor durumda kalıyorsun...

Oysa kendi sınırlarını korumak ve durumunu onlara izah etmek senin için bir sorumluluktur ve bunu yapmalısın da.

Arkadaşlarını kaybetme endişesiyle harçlığını tamamen onlara harcıyor ve annene yalan söylüyorsun. Bu daha büyük bir zarar değil mi? Sana arkadaşlarınla konuşarak yapacağınız harcamaların ortak olmasını belirtmeni tavsiye ederim... Arkadaşların bir şeyler almanı istediğinde ya da çay paralarını sen öde dediğinde, bu tür harcamaları ortak yapmanız gerektiğini onlara izah edebilirsin. Bazen arkadaşlar arasında ikramlar, küçük sürprizler olabilir ancak bu size zarar veriyor ve zor durumda kalıyorsanız, burada ilişkilerinizi yeniden gözden geçirerek hayır demeniz gereken yerde hayır diyebilmelisiniz. Hayır dediğim takdirde arkadaşlarımı kaybederim diye korkma, aksine senin çizgilerini daha iyi tanıyacaklar ve sana saygı duyacaklardır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi