Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gereksiz yere küsüyor

Gereksiz yere küsüyor

Fatma hanım, evlenmeden önce İslami bilgim yoktu tam bir cahalet üzerine yaşıyordum. Ailemin de desteğiyle evlendim. Hamdolsun evlendikten sonra bir vesileyle hidayete erdim ve Rabbimin istediği bir kul olmaya çalıştım. Üç çocuğum oldu üçünü de okuttum. Oğullarım evli hafta sonları ziyaretime geliyorlar. İki yıl önce emekli oldum ama emeklilikten sonra hanımla anlaşamamaya başladık. Gereksiz yere küsüyor, eğer ben konuşmazsam günlerce küs duruyoruz. Basit şeylere alınıyor ve olayı kafasında büyütüp sorun haline getiriyor. Karım yüzünden evde durmak istemiyor sürekli dışarıya çıkıyorum. Lütfen bana ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verin yoksa aklımı kaçıracak gibi oluyorum. M. M.

Müdahale ediyor olabilir misiniz?

Bazı eşler, emekli olduktan sonra bütün gün evde kalıyorlar ve hanımın işlerine müdahale ediyorlar. Bu durum hanımı rahatsız ettiğinden bir süre sonra çatışma kaçınılmaz oluyor. Şunu unutmayın, ev ortamı, hanımların özel alanı gibidir. Erkekler için iş ortamı neyse hanımlar için de ev ortamı odur. Onlar bütün gün evin düzeni, çamaşır, bulaşık, temizlik derken eve büyük bir özen gösterirler. Dolayısıyla, buradaki düzenlerine müdahale edilmesinden hoşlanmazlar. Acaba evde sıkılıyor ve onun işlerine müdahale ediyor olabilir misiniz? Ya da eşiniz hangi konularda size küsüyor ya da hangi konularda hassas davranıyor. Size basit gibi görünen şey onun için önemli olabilir ve o bu konuda hassas olabilir. Bu nedenle eşinizi öncelikle anlamaya çalışın ve hangi konularda hassas davranıyorsa o konuda siz de aynı hassasiyeti gösterin. Evde sorun olduğunda sürekli dışarı çıkmak yerine, eşinizle konuşmaya onu anlamaya ve sorunlara ortak çözüm getirmeye çalışın. Aksi durumda eşiniz kendisine değer vermediğinizi düşünebilir ve bu durum evde sorun haline gelebilir. Anladığıma göre İslami hassasiyeti olan bir ailesiniz. Aile ilişkilerinizde Efendimizin (s.a.v.) tavsiyelerini dikkate alabilir ve sorunu kökten halledebilirsiniz. Emekliliğinizden sonra evde sıkılıyor olabilirsiniz, bu durumda kendinizi İslami olarak geliştirmeye ve ailenize faydalı olmaya çalışırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.

Sürekli hale getiremiyoruz

Fatma abla ben yirmi altı yaşında bir gencim. Eşimle bir eğitim çalışmasında tanıştık ve ailelerimizin desteğini alarak evlendik. Tek isteğimiz Efendimizin (s.a.v.) yaşam tarzını ailemize taşımaktı. Ama bunu bir türlü başaramıyoruz. Gece namazlarına kalkalım diyoruz bir gün kalkıyoruz bir hafta bırakıyoruz. Evde İslami dersler yapalım diyoruz, başlıyoruz ama sürekli hale getiremiyoruz. Eşim bundan beni sorumlu tutuyor ama kendisi de çok disiplinli biri değil. Altı ay sonra bebeğimiz doğacak bebek doğmadan hayatımızı düzene sokmamız gerekiyor. Bunun için neler yapabiliriz? U. E.

Süreklilik önemli

Yapılan işlerde sürekliliği sağlamak önemlidir fakat bu belli bir disiplin gerektirir. Ama kişi istediği halde, hayatını disipline edebilir ve programlı şekilde yaşayabilir. Bunun için öncelikle yapmak istediğiniz şeye karar vermelisiniz. Yani ben, her gün bir ayet ezberleyeceğim diye karar veren ve bu konuda kendisine inanan kişi ilk adımı atmıştır. Bundan sonraki aşamada, günün belli saatlerinde bu işi yapmak için vakit ayırması gerekir. Her gün sabah namazından sonra ya da vakit aralarında yarım saatini buna ayırabilir. Daha sonra da kişi öğrendiğini başkalarına anlatmalı ve ilmini bereketli hale getirmelidir. Kişi bütün bunları Allah için yaptığını ve yapılanın ahirette kendisine bir kazanç olarak döneceğini düşündüğünde ise motivasyonu yükselecek ve çalışmalarına son hız devam edecektir. Size öncelikle evinizde hangi dersleri yapmak istediğinize dair bir program yapmanızı ve mümkün olduğunca bu programa uymaya çalışmanızı tavsiye ederim. Çalışmanızı düzenli yaptığınız günlerde kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bu da çalışmalarınızın gücünü yükseltecektir. Bunun dışında İslami eğitim verilen dernek çalışmalarına katılabilir ve burada öğrendiklerinizi evde kritik yapabilirsiniz. İslami ilimler konusunda kendinizi geliştirmeye çalışmanız örnek bir davranış. Ancak bu konuda kendinize baskı yapmayın sadece disiplinli ve programlı çalışmaya gayret gösterin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi