Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Evde sıkılıyor

Evde sıkılıyor

Dört yaşında bir oğlum var. Onu çok seviyorum, mutlu olması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Oğlum, evde yalnız, apartmandaki ailelerin büyük bir kısmı yaşlı ve yalnız yaşıyorlar. Aşağı katta iki komşum var, onların da çocukları büyük... Çocuğum oynayacak arkadaş bulamıyor. Yaşadığım şehirde hava şartları çok sert geçtiğinden pek dışarı da çıkamıyoruz. O yüzden oğlum çok sıkılıyor ve beni bunaltıyor. Sürekli benimle oynamak istiyor, onunla birlikte oynuyorum, zıplıyorum ama nereye kadar...İşlerimi yapmak için kalktığımda birden bağırmaya başlıyor. " Gitme benimle oyna" diyor. Eve gelen misafirlerle iki kelime konuşamıyorum, sürekli "oynayalım" diye ağlıyor, dikkat çekmek için eşyaları kırmaya başlıyor.

Fatma Hanım, çocuğumla ilgili neler yapabilirim, bu sorunu nasıl çözebilirim? Bana yardımcı olur musunuz? Çünkü çok yoruldum, çocuğum için bir şeyler yapmak istiyorum ama çaresiz kalıyorum. Önerilerinizi bekliyorum. S. Ç
Oyuna yönlendirin

Çocuğunuzun oynayabileceği arkadaşlarının olmaması ve yaşadığınız şehrin hava şartları işinizi zorlaştırıyor. Çünkü, bu yaşlardaki çocuklar, zaman zaman arkadaşlarıyla kavga edip grubun dışında kalsalar da, genel olarak yaşıtlarıyla oynamayı, ve onlarla vakit geçirmeyi severler. Çünkü, anneden bağımsız oyunlar kurabilecek ve arkadaşlarıyla oynayabilecek yeterliliğe sahiptirler. Hareketli oyunları sevdikleri için de dışarı çıkıp, geniş alanlarda oynamak isterler. Ama sen hava şartlarından dolayı evden çıkamıyorsun.

Çocuk, oynayabileceği arkardaşlarına, oyun alanlarına sahip olmadığı için evde sıkılıyor ve arkadaşlarıyla kuracağı oyunu seninle kurmak istiyor. Misafirler geldiğinde ya da ev işlerine başladığın anda, sorun çıkarıyor, çünkü, böyle durumlarda oyunlara ve ona yönelttiğiniz ilgiye ara veriyorsunuz.

Seval Hanım, bu şartlar dahilinde öncelikle çocuğunuza arkadaş bulmalısınız. Apartmanınızda küçük çocukların olmadığını ifade ediyorsunuz, bu durumda, mahalleye yönelebilirsiniz. Kendi arkadaş alanınızı genişleterek, onu bu kimselerin çocuklarıyla tanıştırabilirsiniz. Kışın dışarı pek çıkamıyorsanız, akrabalarınıza gidebilir, kuzenleri varsa onlarla arkadaşlık kurması için teşvik edebilirsiniz.

Çocuğunuza ev içinde de farklı oyun araçları oluşturabilirsiniz. Oyun hamurları hazırlayıp, odasında oynamasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz, renkli kağıtlardan araçlar yapabilir, hazır çizilmiş resimleri boyayabilir, eğitimine katkıda bulunacak çizgi film seyredebilir... Ev içinde de, ilgisini farklı alanlara çekerek ona yardımcı olabilirsin. El işi faliyetleri, oyuncaklar, ve boyama çalışması yaptırabilirsin. Eğer mümkünse çocuğunuzu bir anaokuluna vermeniz de uygun olur. Burada yaşıtlarıyla aynı ortamda bulunacak ve uyum sağlayacaktır.
Sözlüme güvenmiyorum

Fatma Abla, ben on sekiz yaşında bir genç kızım. Babam iki sene önce vefat etti şimdi annemle birlikte yaşıyorum. Altı ay önce internette bir gençle tanıştım. Uzun süre internet aracılığıyla konuştuk. Daha sonra bu genç bana evlilik teklif etti. Onu görmeden kabul edemeyeceğimi söyledim. Bu durumu anneme açmak istedim ama kızacağını bildiğim için vazgeçtim. Daha sonra, bütün cesaretimi topladım ve bu durumu evli olan ablama anlattım. O da " bizim evde görüşün" dedi. Ablamın gözetiminde bu gençle görüştüm ve onu sevdim. Evlenmeye karar verdik. Ablam yaşadığım bu olayda hep yanımda olmaya çalıştı, annemi biraz zor ikna ettim ama o da razı oldu. Ama abilerim" evlendikten sonra bir sorun çıkarsa yanında olmayız" dediler. Her şeyi göze aldım ve nişanlandım. Ama nişanlandıktan iki ay sonra nişanlımın yalanlarını yakalamaya başladım. Üniversite mezunuyum dedi meğer ilkokul mezunuymuş. Muhasebeciyim dedi, bir markette çalışıyormuş... Bütün bunları görmezlikten geldim ama son günlerde " bu evlilik yürümeyebilir, acaba ayrılsak mı?" demeye başladı. Ona olan güvenim tamamen sarsıldı, hata yapmaktan korkuyorum. Fatma Abla, ne yapacağımı bilemiyorum. H. A

Kararlarınızı kendiniz verin

Hayatınla ilgili önemli kararları verirken, iradeni iyi kullanacağına ve kendin için neyin doğru neyin yanlış olacağını ayırt edebileceğine inanıyorum. Bu konuda lütfen ailenin desteğini al... Hayatının matematiğini ailenle birlikte yap, ve doğru bir karar ver... Açıkçası, bu kararını ailenle ve çevrendeki büyüklerle istişare ederek vermeni tavsiye ederim. Fakat, nişanlandığın genci tanıma yönteminin sakıncalarını hatırlatmak isterim. Çünkü bu yöntemle hataya düşen gençlerimizin sorunlarına sık sık şahit oluyoruz. İnternet ortamında, kişiler birbirlerini yanıltabiliyorlar, olduğundan daha farklı bilgilerle çeşitli hilelere başvurabiliyorlar. Burada insanlar birbirlerini tam olarak tanıyamadıklarından evlendikten sonra büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. O yüzden dikkatli olmanı tavsiye ederim. Ayrıca, sürekli internet başında, Allah'ın koyduğu ölçüleri aşarak bir erkekle ya da bir bayanla konuşmanın, bunu dışarıda görüşmeye kadar götürmenin doğru bir davranış olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda dinimiz bize bir ölçü getirmiş, evlenmek istediğiniz kişiyle görüşmenizin sınırlarını da belirlemiştir. Haram helal sınırlarına riayet etmediğimizde bunun zararlarını çok yönlü yaşayabiliriz. Evlilikte güven ve saygı esastır. Ama görüyorum ki, evleneceğin kişiye karşı güvenin sarsılmış. Önce bu konunun üzerinde dur derim. Evleneceğin kişinin yalanlarını yakaladığını ve güvenmekte zorlandığını ifade ediyorsun. Evliliklerin sürekliliğini sağlayan temel unsur, güvendir. Sen bu durumu ailenle birlikte istişare ederek, onların düşüncelerini dikkate al. Ve eğer her şeye rağmen evlenmeye karar verirsen , sarsılan güven unsurunu onarman gerekir. O zaman bunu nişanlınla konuşabilirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi