Torba Prim Affı Yasası Yürürlüğe Girdi

Torba Prim Affı Yasası Yürürlüğe Girdi

Kamuoyunda uzun zamandır konuşulup tartışılan ve kimileri tarafından cumhuriyet tarihinin en büyük af yasası olarak adlandırılan, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 25.02.2011 tarihli ve 27857 sayılı 1. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba yasadan 2010 yılı Kasım ayı ve öncesi tarihlere ait; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları, bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları olanlar yararlanabilecekler.

Torba yasadan 6111 sayılı torba borç yapılandırması ve prim affı kanunundan, SGK’ya beş yıl ve üzeri prim borçları olduğu için sigortalılıkları durdurulan ve durdurulan sürelere ilişkin prim borçları silinen kişiler ile daha önceki borç yapılandırası ve prim affı kanunları kapsamında borçlarını yapılandırıp yapılandırması bozulanlar da yararlanabilecekler.

6111 sayılı torba kanunun prim affıyla ilgili hükümlerinden yararlanmak için, 2 Mayıs 2011 tarihine kadar SGK’ya başvurulması gerekiyor. Borçların faiz ve gecikme zamları silinecek ve ana paraya ödeme sürelerinin bittiği tarihten 25.02.2011’e kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak vatandaşlara yeni borç miktarları çıkarılacaktır.

6111 sayılı torba kanunun 18 inci maddesine göre borçlar; altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödenebilecektir. Borcun ilk taksiti ödeme süresi 2011 yılı Haziran ayında başlayacaktır. Borçlar ikişer aylık dönemler halinde ödenecektir. Borçlara, 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 oranında faiz uygulanacaktır. Tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar faiz oranına göre düzeltilecektir. Borçlar peşin ödenmesi halinde en son 1 Temmuz 2011’e kadar ödenmesi gerekecektir. Borçlarını peşin ödeyenlerin ana para miktarları tespit edilip ana paraya 25.02.2011’e kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları uygulanarak borçları tespit edilecektir. Borçlarını peşin ya da taksitle ödeyenlerin gecikme cezası, gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamı silinecektir. Sosyal güvenlik prim borçlarının ancak 2010 yılı Kasım ayı ve önceki dönemlere ait olanları 6111 sayılı kanun kapsamında yapılandırılabilecektir. 2010 yılı Aralık ayı ve sonraki aylara ait ödenmemiş prim borçları af kapsamında değildir.



İş Kazasından Gelir Alan Kişi Çalışmaya Başlarsa Aylığı Kesilmez

SORU 1: Geçirmiş olduğum iş kazası nedeniyle SGK’dan iş göremezlik geliri almaktayım. Bir kaç gün önce Türkiye İş Kurumu’na özürlü kadrosundan işe alınmak için başvurdum. Onlar da bana özel bir ofiste çalışabileceğimi söylediler. Bu durumda özel bir şirkette işe başlarsam iş kazasından aldığım gelir kesilir mi?



CEVAP 1: İş kazasında aldığınız gelir kısa vadeli sigorta kolundan sağlanır. Özel şirkette işe başlamanız halinde sigortanız uzun vadeli sigorta kolundan sağlanır. Bu nedenle, özel bir şirkette sigortalı olarak işe başlasanız bile iş kazasından dolayı aldığınız geliriniz kesilmez.



NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi