Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ebeveynlerinizle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ebeveynlerinizle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Bu hafta hanımlarımıza, yaşlı ebeveynleriyle ilgili düşüncelerini sorduk. Kültürümüzde yaşlılara özel bir değer biçildiğini ifade eden hanımlarımız bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ve yaşlı ebeveynlerine destek verdiklerini ifade ettiler.

Bundan daha büyük bir acı olmasa gerek

Hazreti peygamber anne babamıza iyilik etmemizi ve yaşlandıklarında onlara destek vermemizi tavsiye etmiş ve bunun karşılığında büyük bir mükafat olduğunu belirtmiştir. Bizim ailede de yaşlılara çok önem verilir. Bunun örnek bir davranış olduğu ifade edilir. Ama ben yaşlı anne babalarına kötü davranan çok insan gördüm. Geçmişte benim bir komşum vardı, annesiyle babasını evde aç susuz bırakır ve onlara çok eziyet ederdi. Sonunda mahalleli dayanamayıp kadını şikayet etmişlerdi de yaşlı anne baba devlet güvencesine alınmıştı. Televizyonlarda da görüyoruz, büyüklerimiz biraz yaşlanınca çocukları onları huzur evine bırakıyorlar. Bir anne baba için bundan daha büyük bir acı olmasa gerek.

Nur Malatyalı (Ev hanımı)

Onlara hizmet etmeyi çok isterim

Annem, büyükbabamla büyükannemin bütün bakımını üstlendi. Onları küçük bir bebek gibi baktı. Biz altı kardeştik, annem hem bizimle ilgileniyor hem evin işlerini yapıyor hem de dedemlere bakıyordu. Kendisi o günleri anlatırken "kızım eğer ben o yaşlılara bakmasaydım sağlığım bozulurdu, Allah onların yüzüsuyu hürmetine bana sağlık verdi, kendimi çok iyi hissettim ve ayakta kaldım" derdi. Ben bu tür şeylere çok inanırım. Allah yaşlıların bakımını üstlenen ve onlara şefkatle muamele eden kimseleri rahmetiyle kuşatır. Annemle babam şu an evlerinde yaşamayı tercih ediyorlar ama biraz daha yaşlansalar onları yanıma almayı ve hizmetlerini yapmayı çok isterim.

Fadime K. (memur)

Çocukları teşvik etmeli

Bence bir toplumun insanlığı yaşlılarına verdiği değerden anlaşılır. Eğer o toplumun yaşlıları huzur evlerinde ya da evlerinde yalnız ve çaresiz yaşıyorlarsa burada insanlığın temel değerleri zayıflamış demektir. Bu nedenle bizler çocuklarımıza değerlerimizi çok iyi öğretmeliyiz ki, yaşlılarına da gençlerine de çocuklarına da değer vermeyi öğrensinler. Ben bunun için, bizimle birlikte yaşayan kayınvalidemin yemeğini genellikle kızıma hazırlatıyorum. Babaannenin bakımının bir kısmını o üstleniyor ve bunu yaparken bana "anne çok acı çekiyor, ona yardımcı olunca çok mutlu oldu" diyerek babaanneyi anlamaya çalıştığını ifade ediyor. Bu güzel bir şey bence. Aileler büyüklerin bakımında çocuklardan da yardım almalı ve onları anlamalarını sağlamalıdırlar.

Semra K. ( ev hanımı)

Ailelerin etkisi var

Annem çok merhametli biriydi. Bırakın dedemle ninemi, mahallede kimsesiz bir amca vardı. Çocukları Almanya'da yaşıyordu ve ona hiç bakmıyorlardı. Adamcağız yaz kış ağrılarıyla baş başaydı. Çok yoksuldu, yiyecek ekmek bile bulamıyordu. Annem üç yıl boyunca amcanın yemeğini hazırlar ve benimle gönderirdi. Üçüncü yılın sonunda amca vefat etti annem çok üzülmüştü. Yaşlılarla ilgili tutumlarımızda, ailelerimizin yönlendirmeleri etkili oluyor. Anne-baba insanlara karşı merhametli olurlarsa çocukları da onları örnek alırlar. Dedemle ninem köyde yaşıyorlar, annem onlara bakmak istedi ama köyden gelmek istemiyorlar. Şimdilik kendilerine yetiyorlar ama annem her yaz onlara hediyeler alır ve hep beraber köye gideriz. Burada onlarla hoşça vakit geçiririz. Ben zaten yaşlıları çok seviyorum onlara bir şey olsa kendim bile bakarım. Büşra Ü. (öğrenci)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi