Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Tuvaletini tutuyor

Tuvaletini tutuyor

Fatma Hanım, benim beş yaşında bir oğlum var. Tuvaletini çok tutuyor bu konuda her yolu denedim ama çözüme ulaşamadım. Oyuna dalıyor tuvaleti geldiği halde oturduğu yerde saatlerce kıvranıyor ve gitmiyor. "oğlum hasta olursun hadi kalk önce tuvalete git sonra oynarsın" diyorum, tamam diyor ama sözümü dinlemiyor. İki kere idrar yolları enfeksiyonu geçirdi, ilaç kullandı ama hala inatlaşıyor. Bu konuda nasıl bir yol takip edebilirim? Tavsiyelerinizi bekliyorum. N. K

Çocuğu bilgilendirebilirsiniz

Özellikle takıntılı çocuklarda bu tür sorunlar sık sık görülebiliyor. Çocuk ev dışındaki ortamlarda tuvalete gitmekten kaçınıyor çünkü ortamın kirli olduğuna inanıyor. Anne titiz ise ve evde "üstünü kirletiyorsun, neden üstünü ıslattın" gibi ifadelerle çocuğu azarlıyorsa çocuk bu durumu daha da kalıcı hale getirebiliyor. Bu konuda öncelikle çocuğu bilgilendirmelisiniz. Ona " oğlum insanlar tuvaletleri geldiğinde, bulundukları yerdeki tuvalete giderler, bunun için işyerlerinde, okullarda, hastanelerde tuvaletler vardır. Sen de aynı şekilde okulda tuvaletin geldiğinde buradaki tuvalete gideceksin. Aksi takdirde, idrar yollarında enfeksiyon oluşabilir. Böyle bir soruna sebebiyet vermemek için okulda tuvaletin geldiğinde tuvalete gidebilirsin. Bu konuda sana güveniyorum..."gibi teşvik edici açıklamalar yapabilirsiniz. Bunun yanında öğretmenle görüşebilir ve çocuğu sık sık tuvalete yönlendirmesi noktasında bilgilendirebilirsiniz. Çocuk okulda tuvaletini yaptığında onu küçük ödüllerle ödüllendirebilir ve bunun doğru bir şey olduğunu ona ifade edebilirsiniz.
Kafam biraz karışık

Fatma abla ben, yirmi iki yaşında bir genç kızım. Üç yıl önce liseyi bitirdim ama başörtüsünden dolayı üniversiteye giremedim. Şu an okumak istiyorum ama ailem buna karşı çıkıyor. Onları ikna etmeye çalıştım fakat başarılı olmadım. Geçen yıl dikişe gitmiştim annem "bu yıl da devam edersin, biraz da ev işlerini öğrenirsin bundan sonra sana bu tür işler lazım olacak" diyor. Ama ben okumak ve kendimi yetiştirmek istiyorum. Babamın bir akrabası var, beni onunla evlendirmeyi düşünüyorlar. Çocuğu beğendim ama okumak da istiyorum. Evlensem acaba dışarıdan okuyabilir miyim? Kafam biraz karışık bana neler tavsiye edersiniz? M. E

Evlilik kararınızı erteleyebilirsiniz

Evlenme konusundaki kararını ailenle birlikte istişare ederek yeniden gözden geçirebilirsin. Eğer onların da onayını alabilirsen bu süreci erteleyebilirsin. Ama evlenmeye kesin karar vermişsen, evlilikten sonra vakti nasıl değerlendireceğin önemli... Eğer istersen evliliğinden sonra da kendini yetiştirebilirsin. Neticete bu şekilde kendini yetiştiren ve faydalı işler yapan bir çok arkadaşımız var, onlardan biri de sen olabilirsin. Ama, öncelikle eğitimini tamamlaman ve ondan sonra evlenmeye karar vermen daha doğru olur diye düşünüyorum.

Bazı aileler çocuklarının eğitim almalarına karşı çıkıp bunu gerekli görmeyebiliyorlar. Bu konuda siz gençlerin onları bilgilendirmeniz ve aldığınız eğitimin hayatınıza olan katkılarını ifade etmeniz gerekir. Bu konuda annenizle konuşmanızı tavsiye ederim. Anladığıma göre o da senin zaten dikiş dikmeni ve bu alanda kendini yetiştirmeni istiyor. Eğer istiyorsan bu alana eğilebilir ve belki de başarılı bir terzi olabilirsin. Mesleğin iyisi kötüsü yoktur aslolan kişinin yaptığı işi sevmesi ve en iyi şekilde yapmaya gayret etmesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi