Erdal Şafak

Erdal Şafak

Esad'ın hatası

Esad'ın hatası

Beşşar Esad rejimi ölümcül hatayı 15 Mayıs'ta yaptı. Filistinliler'in "Nakba" (Felaket) günü yıldönümünde.
(Not: 1948'de İsrail devletinin kurulmasından sonra 760 bin Filistinli'nin evini yurdunu bırakıp göç etmesi "Nakba" olarak anılıyor.)
Bu 15 Mayıs'ta "Nakba" etkinliklerine ilk kez Suriye'deki Filistin mültecileri de katıldı. Kamplarından otobüslerle Golan'a taşındılar, sınırı ihlal edip İsrail'e geçmeye zorlandılar. Aynı şekilde, yine Suriye ve Hizbullah planlamasıyla, Güney Lübnan'da da sınırı geçme girişimleri oldu. Bilanço: 14 ölü, çok sayıda yaralı. Bu olay, zamanlama açısından bir hayli anlamlıydı: Beşşar Esad'ın yeğeni, Suriye'nin en zengin işadamı Rami Mahluf, 10 Mayıs'ta "New York Times"te yayınlanan demecinde, "Suriye'de istikrar bozulursa, İsrail'de de istikrar olmaz. İsrail istikrarını ancak Suriye'deki Baas yönetiminin varlığıyla koruyabilir" demişti.
15 Mayıs'taki olaylar, Mahluf'un o gözdağının devamıydı. İsrail o güne kadar Beşşar Esad yönetimini "En güvenilir düşman" olarak değerlendiriyordu. "Nakba" olaylarından sonra "Saf değiştirdi": Artık Esad sonrası dönemin senaryolarına çalışıyor. Bu çerçevede bir "İlk"e tanık olundu; İsrail hükümetinde bakan yardımcısı olarak yer alan Eyub Kara dün Viyana'da Suriye muhalefetinin 5 temsilcisiyle bir araya geldi.
Suriye'nin iç gerilimi Filistinliler aracılığıyla İsrail'e taşıma girişimi, ABD ve AB'yi de strateji değişikliğine yöneltti.
AB bugüne kadar dokunmamaya özen gösterdiği Beşşar Esad'ı da "Yaptırım uygulanacaklar" listesine almaya hazırlanıyor.
AB ve ABD elbirliğiyle Suriye'yi hem BM Güvenlik Konseyi'nde, hem de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda sıkıştırmaya niyetleniyor.
Ve Başkan Obama'nın bugün İslam âlemine sesleneceği konuşmasında yeni Suriye politikalarının ipuçlarını vermesi bekleniyor.
İlk kararı hiç kuşkusuz Şam'daki ABD Büyükelçisi Robert Ford'u "İstişarelerde bulunma" bahanesiyle Washington'a çağırması olacak. (Not: ABD benzer kararı 2005'te almış, Şam'daki büyükelçiliği 5 yıl boş kalmıştı.)
ABD ve AB'nin hedefi Esad yönetiminin 5 Haziran'dan önce devrilmesini sağlamak.
Niye 5 Haziran? Cevap: O gün 1967'deki "Altı Gün Savaşı" nın 44'üncü yıldönümü. Yaygın iddia; Şam'ın 5 Haziran'da "Nakba" yıldönümündeki olayların mislisini planladığı yönünde.
Başbakan Erdoğan'ın Esad'a son dakika, hayır uzatma dakikası uyarıları bir işe yarar mı; göreceğiz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi