Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Babaannem çok karışıyor

Babaannem çok karışıyor

* Fatma abla biz babaannemle birlikte yaşıyoruz. Dört kardeşiz, annem bir işyerinde yemek yapıyor, babam işçi. Ben bu yıl üniversiteye başladım. Babaannem bize çok karışıyor. Sürekli eleştiriyor, bizim saygısız olduğumuzu ima ediyor, sabahları hiç uyutmuyor, akşamları gürültü yaptığımızı söylüyor. Arkadaşlarımıza karışıyor, giysilerimizi eleştiriyor. Annem idare edin, babaanneniz diyor ama bazen sabrım iyice taşıyor. Onu kırmadan hatalarını nasıl söyleyebilirim?

A. G.
Değişime karşı dirençlidirler

* Büyüklerimiz değişime karşı oldukça dirençlidirler ve hatalarını kabul etmek istemezler. Bu nedenle onlarla ilişkilerimizde kullandığımız dil önemlidir. Mesela "bababanne bu konuda hata yapıyorsun, beni eleştiriyorsun" demek yerine "böyle konuşman beni çok üzdü, arkadaşım kendisiyle ilgili düşüncelerine kırılabilir..." gibi daha yapıcı bir dil kullanabilirsiniz. Yaşlılar sese karşı hassas olabilirler o yüzden gürültü yapmamaya ve onları rahatsız etmemeye gayret göstermeliyiz. Babaannelerimiz elbette bizleri severler ancak onların sevgilerini gösterme tarzları ne yazık ki bu şekilde oluyor. Onu olduğu gibi kabul ederek, kimi yerde rahatsızlığını belirtebilirsin kimi yerde sabırla karşılık vererek onu idare edebilirsin.
Zor günler geçirdim

* 55 yaşında bir bayanım. Üç kızım, dört torunum var. Ben gençlik yıllarımda çok zor günler geçirdim. Eşim ağır hastaydı yirmi yıl ona baktım. Kayınvalidemin ve kayınpederimin sorumluluğu da bendeydi. Anlayacağınız çok yoruldum. Üç kızım da evli ama küçük kızımın kocasıyla çok sorunu var. Ona çok üzülüyorum ama bir şey yapamıyorum. Biraz içe kapanığımdır, o yüzden sorunlarımı hep içime atarım. İki seneden beri uyuyamıyorum. Gece yattığım anda ayaklarıma bir titreme geliyor sabaha kadar ayaklarımı sallıyorum. Bunu bir türlü bırakamıyorum, sabah kalktığımda ayaklarım ağrıyor, başımı kaldıramıyorum. Şu an norolojide tedavi görüyorum ilaçlar biraz iyi geldi ama küçük bir şeye üzülsem yine aynı şey olur. Doktor huzursuz ayak sendromu teşhisi koydu ve ilaç kullanmam gerektiğini söyledi. A. K.
Stresten uzak kalmaya çalışın

* Otururken ya da yatarken bacaklarda yoğun bir rahatsızlık hissinin olması ve buna, kaşınma, ağrı, huzursuzluk, yanma, karıncalamaların da eşlik etmesi huzursuz ayak sendromu olarak düşünülebilir.

Huzursuz bacak sendromu, uyku kalitesini bozar, ayakta yaşanan sorun geceleri daha fazladır ve kişi rahatlayabilmek için ayaklarını hareket ettirmek zorunda kalabilir. Geceleri uyumakta zorlanan kişi, gündüz şekerlemelerle yetinmeye çalışır. Araştırmalar rahatsızlığın ortaya çıkmasında genetik faktörün etkili olabileceğini ancak daha ziyade bu durumun beyinde depomin seviyesindeki dengesizlikle ortaya çıktığını gösteriyor. Yaşam kalitesinin düşük olması ve stres de bu rahatsızlığı tetikleyen faktörlerdir.

Size öncelikle doktorunuza güvenmenizi tavsiye ederiz. Size verilen tedaviye uymaya çalışın ve ilaçları düzenli kullanın. Sorununuz arttığı zamanlarda doktorunuzla bağlantı kurun ve onun desteğini alın. Bununla beraber yaşam kalitenizi iyileştirmeye çalışın kendinize vakit ayırın. Çocuklarınızla sohbet edin, ortak bir şeyler yapmaya çalışın. Sosyal aktivitelere katılın. Çay ya da kahve gibi içecekleri azaltın. Akşamları erken yatmaya sabahları erken kalkmaya çalışın. Mümkünse günde bir saat yürüyüşe çıkın. Allah'a dua edin, onun bizi gördüğünü ve halimizi anladığını düşünün. Yaşadığınız stresi azaltmak için çaba sarf ederseniz tedavinin daha iyi sonuç vereceğine inanıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi