Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çözüme odaklanmayı öğrendim

Çözüme odaklanmayı öğrendim

Bu hafta gençlerimize, başarısız olduklarında neler yaptıklarını ve bu durumla nasıl başa çıktıklarını sorduk. Hayatta başarının da başarısızlığın da olabileceğini ifade eden gençler, çözüm üzerine odaklanmanın hayatımızı kolaylaştıracağını belirttiler.
Daha çok çalışırım

Ben başarısız olduğumda, hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmam, aksine daha çok gayret etmem gerektiğini düşünür ve gece gündüz çalışırım. Mesela iki yıl üst üste sınava girdiğim halde, mühendisliği kazanamamıştım, son yıl çok düzenli çalıştım ve kazandım. Hayatımızda yenilgi de var, başarı da var. Bunu kabul etmek gerekir. Başarısız olduğunda kendini bırakan ve umudunu kaybeden insanın ayakta kalma şansı yoktur. Ali Ş. (öğrenci)
Çözüme odaklanmayı öğrendim

Şu an otuz yaşındayım. Beş yıl öncesine kadar başarısızlığa uğradığımda yatak döşek yatar hasta olurdum. Ama annemin hastalığından ve vefatından sonra kendimi değiştirmeye karar verdim. Rahmetli annem şeker hastası olmuştu neden hasta oldum diye üzüle üzüle daha kötü oldu ve vefat etti. Oysa, "nasıl olsa bu kronik bir rahatsızlık bununla nasıl yaşabilirim, bunu öğrenmeliyim" diye düşünseydi daha farklı olurdu. Bu beni çok düşündürdü. Annemin ölümünden sonra, soruna değil çözüme odaklanmayı öğrendim. Artık başarısız olduğumda, neler yapabilirim, sorunu nasıl çözebilirim ona bakıyorum. Suzan N. (hemşire)
Boşver diyebilsem

Ben biraz karamsarımdır. Hemen üzülür ve hemen etkilenirim. Bir sorunum olduğunda dünya başıma yıkılır ve kendimi çok kötü hissederim. İnsanlar takma, boş ver diye akıl verirler. Ama değişmek kolay olmuyor. Bu yıl dersaneye başladım. Dersanede bir hocam var, onun fikirlerinden çok etkileniyorum. Hocamla tanıştıktan sonra kendimi değiştirmeye karar verdim ama bu zaman alabilecek bir şey. Keşke boş ver takma diyebilsem ama şimdilik bunu yapamıyorum. Nazife K. (üniversiteye hazırlanıyor)
Yakınlarımızın olması önemli

Ben, başarısızlığa uğradığımda birkaç gün toparlanamam, üzülürüm. Ondan sonra olayı, sevdiğim kişilerle paylaşır istişare ederim ve çözüme ulaşmak için harekete geçerim. Bu konuda arkadaşlarımın çok desteği olmuştur. Mesela, öğrenci evinde mutsuzdum, o yüzden geçen yıl okulda başarısız oldum. Ama arkadaşlarımın da desteğiyle yeniden çalıştım, evimi değiştirdim ve o günleri atlattım. İnsanlar başarısız da olabilirler başarılı da olabilirler. Ama bu gibi durumlarda insanın yanında destek verecek yakınlarının olması önemli. Başarısızlığa uğradığımızda ya da üzüldüğümüzde bizi anlayacak kişiler varsa çözüm bulabiliriz. Belma S. (öğrenci)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi