Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kendimi anlatamıyorum

Kendimi anlatamıyorum

Fatma hanım, ben otuz yaşında iki çocuk annesi bir bayanım. Sizin köşeyi fırsat buldukça okuyorum. Benim de size bir sorum olacaktı. Kayınvalidem aynı zamanda halam olur. Beni oğluyla evlendirme fikri de ondan çıktı. Ama aşırı kıskanç biri. Üç tane kızı var, eşim evin tek oğlu. O yüzden üçü de aşırı kıskançlık yapıyor. İnanın elimden gelen her şeyi yapıyorum yine de yaranamıyorum. Bir şeyler bulup benimle çatışıyorlar. Kendi aralarında benim dedikodumu yapıyorlar, bundan çocuklarım da etkileniyor. Çok uğraştım ama kendimi anlatamadım. Çocuklarım ve eşim için onlarla anlaşmak istiyorum ama yapamıyorum. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? M.E.
Kıskançlık ve bağımlılık yatıyor

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, gelin kayınvalide sorunu toplumumuzda sıkça görülen bir durumdur. Sorunun temelinde ise genellikle kıskançlık ve bağımlıklı yatıyor. Ne yazık ki, anneler çocuklarının evlenip yuva kuracaklarını ve onların da kendilerine ait bir hayatlarının olabileceğini kabul etmek istemiyorlar. Bunun sonucunda da bahsettiğiniz sorunlar ortaya çıkıyor. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, siz elinizden geldiğince hakkaniyet ölçülerini dikkate almaya gayret edin ve aynı şekilde bu sıcak yaklaşımlarınızı sürdürün. Ancak kendi sınırlarınızı korumayı da ihmal etmeyin. Bir de beklentilerinizi düşürün ve "Bu insanları olduğu gibi kabul ediyorum, onlar benim ve çocuklarımın akrabaları" diye düşünün. Eğer düşüncelerinizi bu şekilde yeniden şekillendirirseniz, düş kırıklığı yaşamazsınız.
Dünya başıma yıkıldı

Fatma hanım, benim on sekiz yaşında bir kızım var. Ben oldukça anlayışlı bir anneyimdir ve bu güne kadar kızım benden hiçbir şey saklamadı. Ama geçenlerde benden habersiz internetten biriyle tanıştığını ve çocukla internet üzerinden sürekli konuştuğunu öğrendim. Hatta iki kere de çocukla pastaneye gitmişler, konuşmuşlar. Ben olayı tesadüfen günlüğünden okudum, kendisine sordum önce sakladı sonra itiraf etti. O an dünya başıma yıkıldı. Allah'tan başına bir şey gelmeden haberim oldu. Onunla uzun uzun konuştum, bana söz verdi ama bundan sonra ona nasıl güveneceğim bilmiyorum. H.A.
Risk oluşturuyor

Ne yazık ki, internet ve cep telefonu kontrolsüz kullanıldığında bahsettiğiniz sorunlar ortaya çıkabiliyor. Araştırmalar, genç kızların, hatta evli bay ve bayanların internet üzerinden hiç tanımadıkları kişilerle görüştüklerini ve bunun sonucunda da bir çok yuvanın yıkıldığını gösteriyor. Gençler ise, birinci derecede risk grubunda yer alıyor. Bu nedenle kızınızı suçlamadan, onunla konuşun ve İslam'ın karşı cinsle ilişkilerimize koyduğu ölçüleri anlatın ve kendisine bir zararın dokunabileceğinden endişe ettiğinizi belirtin. Ona güvendiğinizi hissettirin ve sıcak ve sevecen ilişkiler kurun. Aksi takdirde bu davranışını sürdürebilir. Ayrıca bir arkadaş grubuna dahil edin ve sosyal aktivitelere katılması için yardımcı olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi