Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kıskanç biriyim

Kıskanç biriyim

Fatma abla ben köşeni takip ediyorum ama sana ilk defa mektup yazıyorum. Kendim çok kıskanç biriyim. Şu an nişanlıyım fakat nişanlım Türkiye'de ben ise Almanya'dayım. Nişanlım yakınımda olmadığı için onu çok kıskanıyorum ona ne kadar güvensem de bu sorunumun üstesinden gelemiyorum. Bu konuda neler yapabilirim? Z.K

Kuşkularımız ilişkilerimizi etkiler

Kıskançlığın arka planında, kaybetme ve yoksun kalma duyguları vardır. Yani, sahip olduğumuz şeyleri kaybetmekten, başkalarına kaptırmaktan ve ondan yoksun bırakılmaktan endişe ederiz. Oysa, asılsız kurgularımızla karşımızdaki kişiyi yorabilir ve kendimizden uzaklaştırabiliriz. Bu nedenle kendimize ve karşımızdaki insanlara güvenmeli ve ilişkilerimizi de buna göre şekillendirmeliyiz.

Nişanlın Türkiye'de olduğu için bu duyguyu daha yoğun yaşıyorsun. Ancak bunu çok fazla abarttırdığın takdirde bir süre sonra onu sıkabilir ve kendinden uzaklaştırabilirsin. Bu nedenle ona güven, güvendiğini ifade et ve ilişkilerini buna göre yeniden düzenle. Çünkü kıskançlığını doğrulayacak somut bir örneğin yok ve endişelerin kaybetmeye yönelik olarak gelişiyor. Rahat ol, sen kendine güvenirsen karşındaki insanlar da sana güvenecek ve korkmana gerek kalmayacaktır.
Onlara layık olamıyorum

Bu yıl lise üçüncü sınıfa geçtim. Sınavlarda çok panik yapıyorum içim sıkılıyor, kalbim çarpıyor ve kötü not alıyorum. Bu beni çok üzüyor. Çünkü annemler benden büyük başarı bekliyorlar, öğretmenim de sen iyi bir sosyal bilimci olursun diyor. Ama ben onlara layık olamıyorum çünkü sınav öncesi aşırı heyecan yapıyorum. Bir de ders çalışırken hemen sıkılıyorum, kalkıp başka şeylerle meşgul olmak istiyorum. Bu da başarı durumumu etkiliyor. Derslerimde ailemin ve öğretmenimin istediği başarıyı yakalamak istiyorum bunun için neler yapabilirim? M.K

Telafisi var

1- Sınavlardan önce kalbim çarpıyor, içim sıkılıyor ve kötü not alıyorum diyorsun. Farz edelim ki, kötü not aldın, bunun bir çözümü yok mu? Bu durumda neler yapabilirsin? Daha düzenli çalışıp, ikinci sınavda olmazsa bir dahaki sınavda kurtarabilirsin. Demek ki, kötü not almış olsan da bunun bir çözümü var, için rahat olsun.

2- Sadece ailen ve öğretmenlerin istediği için, ya da onları memnun etmek için iyi not almak istiyorsun. Elbette yaptığımız bütün işleri biraz kendimiz için, biraz sevdiğimiz insanlar için yaparız. Özellikle yaptığımız çalışmaları aldığımız başarıları ailemizle paylaşırız. Fakat, sen burada kendi tercihlerini tamamen unutmuş gibisin. Bil ki, öğrendiğin her şeyi önce kendin için öğreniyorsun. Daha sonra bu bilgilerini yakınlarınla paylaşırsın. Biraz da kendini hesaba kat derim sana.

3- Ders çalışırken hemen sıkılıyorum diyorsun. Bunun için, farklı metotlar deneyebilirsin. Sıkıldığın zaman hemen ara verebilir, bir bardak kahve içebilir bir arkadaşınla konuşabilirsin. Sonra tekrar dersin başına geçebilirsin. Saatlerce ders çalışmak yerine, günün belli saatlerinde, sık sık ve azar azar ders çalışabilirsin. Metotlarını değiştirebilirsin. Mesela, yazarak, okuyarak, not tutarak, kodlayarak...

4- Ders çalışmaya başlamadan önce hedeflerini düşünebilir, kendini istediğin mesleği icra ederken hayal edebilirsin... Kendince metotlar üreterek, ders çalışma saatlerini sevimli hale getirebilirsin. Bunu yapabileceğine inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi