Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Nasıl davranmalıyım?

Nasıl davranmalıyım?

Fatma hanım, benim sekiz yaşında bir kızım var. Bu yıl oruç tutmak istiyor ama çok zayıf kanı da düşük o yüzden şu an küçüksün büyüdüğünde tutarsın dedim. Ama bana çok kızdı ve ben de gizli gizli tutarım dedi. İki tane de abisi var onlar oruç tutuyorlar, kızım da onlara özeniyor. Bu konuda ona nasıl davranmalıyım? Ya da nasıl ikna etmeliyim? F. K.

Aile çocuğun aynasıdır

Aile çocuğun aynasıdır. Eğer ailede İslami yaşam tarzı hakimse çocuk nerede nasıl davranması gerektiğini buradan öğrenir. Elbette ebeveyni namaz kılıyor, oruç tutuyorsa çocuk bunun bir sorumluluk olduğunu aile içinde öğrenecektir. Bu güzel bir şey. Ancak burada aileler çocuklara sorumluluk yaşına geldiklerinde neler yapmaları gerektiğini anlatmalıdırlar. Mesela kızınıza, "çocukların büyüme çağında olduklarını ve yemeklerini düzenli bir şekilde yiyerek büyüyeceklerini bunun için Allah'ın onları bu yaşlarda sorumlu tutmadığını söyleyebilirsiniz. Abileri kadar büyüdüğünde namaz, oruç gibi ibadetleri yerine getirmesi gerektiğini ancak şu anda da haftada bir gün arzu ederse tutabileceğini ama orucun belli bir yaştan sonra farz olduğunu anlayacağı tarzda ifade edebilirsiniz. Bu konuda çocukla çok fazla tartışmaya girmeyin, bunu bir sorun haline getirmeyin.
Çok dedikodu yapıyoruz

Fatma hanım ben üç yıl önce örtündüm ve o günden beri de dini bilgilerimi geliştirmeye çalışıyorum. Ramazan'da mukabele okuyoruz, haftada bir de benim evimde sohbet oluyor. Ama biz kadınlar nedense çok dedikodu yapıyoruz. İnanın teravihe gidiyorum namazdan çıkar çıkmaz başlıyorlar dedikoduya. Bu yüzden apartmanda kimseye gitmek istemiyorum kime gitsem birinin dedikodusu yapılıyor. Bu konuda bir yazı yazarsanız sevinirim gerçekten çok ihtiyaç... M. K.

Hayatımızdan neler alıp götürüyor?

Bir hocam, "dedikodu konuşma ihtiyacından doğar" demişti. Ben buna bir de, kişinin kendini eksik hissetmesinden kaynaklandığını eklemek istiyorum. Gerçekten insanoğlu, kendi kusurlarını, yetersizliğini görmezden gelmek için başkalarının kusurlarına odaklanıyor. Dinimiz dedikoduyu yasaklamıştır ancak nedense insanlar bu yasağı pek ciddiye almıyorlar. Oysa dedikodu hayatımızdan bir çok şey alıp götürüyor.

Dedikodunun alıp götürdükleri:

İnsanları birbirinden uzaklaştırıyor.

İnsanların muhabbed duygularını zayıflatıyor

Zaman israfına yol açıyor

Kişinin kendini görmesini engelliyor

Sevilmeyen, istenmeyen biri olmasına sebep oluyor

Allah'ın razı olmayacağı bir iş yaptığından ahiretine zarar veriyor

Akıllı ve imanlı insan bütün bu zararları hesaba katar ve dedikoduyu hayatından çıkarır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi