Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sigaraya başladı

Sigaraya başladı

* 18 yaşında bir oğlum var. Bu yıl hiç beğenmediğim ve tasvip etmediğim bir arkadaş grubuna takılıyor. Beni hiç dinlemedi, arkadaşları ne diyorsa onu yaptı. Onu kırmamak için göz yummuştum ama son günlerde gruptaki arkadaşlarına uyarak sigaraya başladığını gördüm. Dünya başıma yıkıldı ama oğlum beni hiç dinlemiyor. Bir tek sen karşı çıkıyorsun herkes sigara içiyor diyor. Bu konuda oğlumla nasıl konuşabilirim, tavsiyelerinizi bekliyorum.

Z. K.

Uyum sağlamaya çalışıyor

*Yaşı kaç olursa olsun kişi, gruptan etkilenir ve gruba uyum sağlamaya çalışır. Gençler ise bu konuda daha da hassastırlar. Onlar, tek başına yapmayacakları şeyleri grubun etkisiyle yapabilirler. Ve genç için, grup içinde verilen kararlar tek başına verilen kararlardan daha uç noktalarda yer alabilir. Tek başına sigara içmeyen oğlunuz gruba dahil olduğunda buradaki ortama uyum sağlamak için sigara içiyor olabilir. Burada genç, gruba uyum sağlamadığında dışlanacağını kabul edilmeyeceğini düşünür ve kendi kurallarını bozar. Bu nedenle oğlunuzu suçlamayın dahil olduğu grupla ilgili olumsuz cümleler kurmayın fakat çocuğunuzun kendisine zarar getiren durumları görebilmesi için konuşun, onunla istişare edin ve fikir teatisi yapın. Sigaranın ve arkadaş grubunun kendisine ne kadar zarar verdiğini görmesini sağlayın ve daha sağlıklı arkadaşlarla tanışmasına yardımcı olun.

Fazla tolarans tanıyorum

* Üç çocuk babasıyım. Babalar genellikle sert olur derler ama ben aksine çok yumuşak başlı biriyim. O yüzden kızlarım annelerinden çok benimle konuşurlar, sorunlarını benimle paylaşırlar. Bilinen tabirle kızlarımla arkadaş gibiyimdir. Ama eşim bu konuda beni çok eleştiriyor. Bu kadar olmaz, kızlar söz dinlemiyor biraz sert ol, sözünü geçir diyor. Bu benim yapıma uygun değil ama bazen eşime de hak veriyorum. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

C. K.

İstismar etmelerine izin vermeyin

* Anne baba çocuklarla ilgili söz söyleme hakkına sahip kişilerdir. Bu nedenle ilişkilerinde o ince çizgiyi korumaya çalışmalıdırlar. Ancak, otorite deyince sert, anlayıştan yoksun ve kaba bir tutumdan söz etmiyoruz. Aksine disiplinli, sözünde duran tutarlı ve anlayışlı bir ebeveynden söz ediyoruz. Kızlarınızla iyi ilişkiler kuruyor olmanız takdire şayan bir durum. Ancak bunu onların istismar etmelerine izin vermeyin, sınırlarını tanımaları ve evin kurallarına uymaları konusunda kararlı olun. Ama bunun dışında kızlarınızla ortak faaliyetlere katılabilir, birlikte geziye çıkabilir, kitap okuyabilir, sohbet edebilirsiniz. Bütün bunlar kızlarınızla sizin aranızdaki sevgiyi geliştirecek önemli iksirlerdir. Ancak çocuklarımızla ilişkilerimizde her zaman bir sınır olmalıdır bu sınırı da korumalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi