D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Mehmet Âkif yılında ne yaptık?

Mehmet Âkif yılında ne yaptık?

Mehmet Âkif yılı 2010’un 27 aralığında ilan edildi, fakat fiilen 12 Mart 2011’de başladı. 12 Mart İstiklâl Marşı günü ile ilgili kurul, merkez için geniş katılımlı resmî bir açılış programı kararı alamadı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin 30 küsur yıldır Taceddin Dergâhı’nda yaptığı faaliyet böylece “Mehmet Âkif Yılı”nın açılış faaliyeti oldu. TYB ve gönüllü kuruluşların 12 Mart faaliyetine Ankara vilayet erkânı, müsteşar dışında Milli Eğitim üst bürokrasisi ve Kültür Bakanı katıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği, iki gün önce, 10 Mart’ta Mehmet Âkif bilgi şölenlerinin beşincisini başlatmıştı. “Millî Mücadele ve İstiklâl Marşı” ana konulu bilgi şölenine 36 ilim ve fikir adamı tebliğle katıldı. Azerbaycan, Kosova, Makedonya ve Sancak’tan katılımcılar olmasına rağmen “milletlerarası” veya “uluslararası” olarak adlandırılmayan şölen 12 martta tamamlandı. Bu yazıyı okuduğunuzda, yaklaşık 500 sayfalık kitabı yayınlanmış olacak. TYB’nin yaptığı 5 Mehmet Âkif bilgi şöleninin kitapları, bugüne kadar Mehmet Âkif’le ilgili benzeri olmayan bir külliyat olarak kültür hayatımıza armağan edildi.

12 Mart akşamı, TYB’nin ilk defa 1998 yılında başlattığı “Safahat okumaları”nın yeni bir dönemi başlatıldı. Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Dr. Nazif Öztürk, Dr. Necmeddin Turinay, Ercan Yıldırım ve ben münavebe ile salı akşamları katılımcılarla Safahat okuduk ve halen üçüncü kitaptan okumaya devam ediyoruz.

Yine aynı gün, Ankara’da Müdafaa Caddesi 10/13’te TYB’nin eski genel merkezinde, yeni TYB Vakfı ve Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nde Mehmet Âkif Eserleri Kütüphanesi, Mehmed Âkif Bilgi Şölenine katılan ilim ve fikir adamlarının iştiraki ile hizmete açıldı. Kütüphanede eski ve yeni harfli, Mehmet Âkif’e ait veya Mehmet Âkif’le ilgili kitapların büyük bir çoğunluğu bir araya getirildi, ayrıca, pul, para, afiş, broşür, maket, kabartma, küçük büst vb. malzemeler derlendi ve ilgililerin istifadesine sunuldu.

Yıl içinde bütün TYB şubelerinde Mehmet Âkif’le ilgili faaliyetler yapıldı. Son olarak Polatlı Temsilciliği aralık ayın başında, Safahat okumalarını başlattı.

Aynı süre içinde, TYB merkezine ulaşan konuyla ilgili taleplere cevap verilmeye çalışıldı. Yurdun her tarafında konuşmalar, konferanslar ve açık oturumlara konuşmacı temin edildi.

Bu çerçevede yaptığımız faaliyetler içinde Kastamonu Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen “91 yıl sonra Mehmet Âkif Kastamonu’da” panelini bilhassa zikretmek istiyoruz. Mehmet Âkif’in Kastamonu Nasrullah Camiinde verdiği Milli Mücadele’nin önemli metinlerinden olan vaazın 91. Yıldönümü dolayısı ile Kastamonu Üniversitesi ile ortaklaşa 18 Kasım 2011 Cuma günü Kastamonu Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantı şehrin hafızasında yerini aldı.

Yılın sonunda, Mehmet Âkif Yılı’nın en önemli faaliyetlerinen biri olarak anılacak Türkçenin 9. Uluslararası Şiir Şöleni’ni Kosova’da yaptık. Kosova’da, yani Mehmet Akif’in baba memleketinde yapılan şölen “Mehmet Âkif’in aziz hatırasına” ithaf edilmişti. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteği ile iki yılda bir ve her defasında dünyanın başka bir ülkesinde düzenlenen Şiir şölenlerinin 9.su 24-27 Kasım 2011 tarihlerinde Kosova’nın Prizren şehrinde 23 ülkeden altmışa yakın şairin katılımı ile gerçekleştirildi ve son gün Mehmet Âkif’in babasının doğduğu köy ziyaret edilerek ailenin halen köyde yaşayan ve hayatta olan bazı mensupları ile görüşüldü.

Bazı yurtdışı faaliyetlere de yurtiçinde olduğu gibi destek sağlandı. Bunlar içinde bilhassa bugünlerde Azerbaycan’da yayınlanan “İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy” kitabını zikretmek istiyoruz.

Kafkas Araştırmalar Enstitüsü ve Türkiye Yazarlar Birliği yayını olarak neşredilen kitap, Azerbaycan’da yayınlanan Mehmet Âkif’le ilgili ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Evet, yılın sonuna geldik... Yılın son faaliyeti, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1978 yılından beri aksatmadan sürdürdüğü Taceddin Dergâhı’ndaki anma programı olacak.

33 yıl önce, 1978 yılının 27 aralık sabahı Taceddin Dergâhı’nı ziyarete giden yazarlar üç dört senel evvel “Mehmet Âkif müze evi” olarak düzenlenen yapının perişan halini gördüler. Harab olmuş bina temizleniyor, Üniversite’nin deposuna kaldırılmış müze malzemesi alelacele taşınıyordu. Bir sonraki yıl Taceddin Dergâhı’nın ayakta kalabileceğinden emin değildik...

33 Yıl sonra: Vakıflar tarafından tepeden tırnağa ciddi bir onarımdan geçilmiş Taceddin Dergâhı’nın çevresi park olarak düzenlenmiş. İstiklâl Marşı şairine adanan Mehmet Âkif Ersoy sokağındaki binaların çoğu elden geçirilmiş, etraftaki mezbelelik manzarası ortadan kaldırılmış...

Milletler, Mehmet Âkif gibi eseri, mücadelesi, hayatı ve ahlâkıyla örnek olan büyük şahsiyetlere bakarak yönünü tayin eder. Böyle büyük insanları hatırlamayı bir yılla sınırlamak elbette mümkün değildir. Mehmet Âkif yılı resmen bitse de gönüllerimizde yaşayan Mehmet Âkif, önümüzdeki yıllarda da anılmaya, hatırlanmaya devam edecek. Milletimiz ve dilimiz var oldukça bunun böyle olacağından şüphe etmiyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi