Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Önyargıları yıkmak mümkün 1

Önyargıları yıkmak mümkün 1

Yetim çocuklarla ilgili sorunların ele alındığı bir toplantıya katılmıştım. Toplantıya katılan kadınlar, hemen karşılarında oturan hanımla ilgili düşüncelerini paylaşıyorlar. Aralarından biri, "kadın çok kibirli, insanları beğenmeyen bir havası var, gören de, reisi cumhur sanacak, altı üstü pahalı giysiler giymiş, ne olmuş yani... Diğeri arkadaşını destekler mahiyette atılıyor" bu gibilere yüz vermeyeceksin, önümden geçti yüzüne bile bakmadım, ben burnu büyük insanları zaten hiç sevmem... Diğeri araya giriyor, boş verin zaten çok yalnız kalıyor... Konuşma devam ediyor ve kadınlar hiç tanımadıkları bir kişiyi suçluyorlar ve istedikleri gibi yargılamaya çalışıyorlar.

Az sonra toplantı başlıyor, program, projeyi yürüten başkan öncülüğünde masaya yatırılıyor ve buradaki insanlar yetimlerle ilgili neler yapabileceklerini ifade ediyorlar. Herkes konuyla ilgili düşüncelerini dile getiriyor. Toplantının ortalarına doğru, az önce kadınların yerden yere vurduğu hanımefendi ayağa kalkıyor ve o güne kadar bu çalışma kapsamında neler yaptığını ve neler yapılabileceğini açıklıyor: "Ben kendim de yetim büyüdüğüm için vaktimi anne babadan mahrum kalan çocuklara adadım. Kendim bir şirketin sahibiyim, riyakarlık olmasın ama kazandığım parayı üçe bölüyorum, bir kısmını kendi geçimliğim için ayırıyorum, bir kısmını şu an üniversitede okuyan iki kızıma ayırıyorum, kalan kısmını da yetimlerin ihtiyaçları için harcıyorum. Çalışan herkes bu uygulamayı yaparsa, yetimlerimiz muhtaç duruma düşmezler. Bir de onlara sevgiyle yaklaşmamız gerekiyor.

Bunun için akşamları onları ziyaret ediyorum, başlarını okşuyorum, çok mutlu oluyorlar... Yardımlarımıza bunu da katmayı ihmal etmeyelim..." Kadın konuştukça az önce asılsız önyargılarla onu itham eden hanımlar şaşkınlıkla birbirlerini yüzüne bakıyorlar. Sonra aralarından biri " kimseyi tanımadan, bilmeden asıp kesmemek gerekiyor. Bak kadın görüntüsünün aksine, insan tarafını geliştirmiş biri çıktı." dedi. Diğerleri de ona katılır mahiyette başlarını salladılar.
İnsanları tanımadan, görüntüleriyle yargılayıp, kulaktan duyma söylemlerle karaladığınızda, hem bu insanları tanıma şansınız olmaz hem de onlar hakkında sui zan yapmış olursunuz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi