Resul Tosun

Resul Tosun

Kültür Bakanlığı'na ve Suryapı'ya açık teşekkür

Kültür Bakanlığı'na ve Suryapı'ya açık teşekkür

Son zamanlarda reytingi hayli yüksek dizilerle Osmanlı Padişahları hareme hapsedildiler.

Aynı dizilerin Arap dünyasında Kafkaslarda ve Balkanlarda da reytinginin yüksek olduğu hesaba katılırsa dünyaya hükmeden Osmanlı hanedanının nasıl algılanacağını varın siz hesap edin.

Osmanlı sultanlarının harem hayatı dışında ilim, sanat ve kültüre duydukları ilgi destek ve teşvikin ötesinde bizzat kendilerinin de ilim ve sanatla iştigal ettiklerini hatırlatmaya gerek var mı bilmiyorum.

Ben bilmiyorum dedim ama bir grup genç sanatçı hatırlatmaya fazlasıyla gerek olduğunu düşünmüşler ki padişahların farklı özelliklerini gündeme taşımak adına bir çalışma yapmışlar.

Osmanlı Padişahlarının Hz. Peygambere yazdıkları Naatları besteleyerek "Sultani Naatlar" adı altında bir albümde toplamaya çalışıyorlar. Evet yanlış okumadınız Osmanlı Padişahlarının yazdıkları Naatlardan bahsediyorum.

Naat yani şefaat dilemek maksadıyla Hz. Peygamberi öven kaside yazmak sıradan şiir yazmaya benzemez, Naat yazan şairin Peygamber aşığı olması gerekir.

Albümde sadece Kanuni Sultan Süleymanın, bir 'Tanrı'nın has kulusun've iki de 'Nur-i âlemsin' adı altında üç ayrı güftesi yer alıyor.

III. Murad'ın 'Ya Habîballah ayırma gül cemâlinden beni'; Yavuz Sultan Selim'in 'Elmeded ey ma'den-i nûr-i Hüdâ'; III. Selim'in 'Cenabındır şeh-i pakize-meşreb' ve' İki âlem serveridir'; I.Ahmed'in 'Ya Resulallah kamer alnun'; III. Ahmed'in 'Şemine pervaneyim'; II. Mustafa'nın 'Elmeded ey fahr-i âlem'; II.Osman'ın 'Eflakı kıldı pür ziya'; IV. Mehmed, 'Ey ruh-i ümem asl-ı kerem dürr-i mükerrem'; IV. Mehmed'in 'Ey ruh-i ümem asl-ı kerem dürr-i mükerrem' ve Fatih Sultan Mehmed'in 'Yüzün meh-i îd' isimli Naatları bestelenmiş.

Proje Koordinatörlüğünü Yrd.Doç. Dr.Ubeydullah Sezikli'nin yaptığı albümün Sanat Yönetmenliğini ise Muharrem Hafız üstlenmiş. Göksel Baktagir ve Hakan Avlan gibi önemli bestekârların eserlerinin bulunduğu albümde diğer besteler ise; Muharrem Hafız, Ahmet Şafak El-İmam, Semih Özdemir ve Ömer Faruk Canural gibi genç kuşağa ait. CD'de ayrıca III. Selim ve IV. Mehmed gibi padişahlar tarafından klasik formda bestelenmiş olan naatlar da yer almakta.

Albümün solisti ise Ubeydullah Sezikli.

İslam Medeniyeti Vakfı'nın koordinesinde Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle önümüzdeki günlerde basılacak olan Sultani Naatlar albümüne Suryapı'nın katkılarını işittiğimde bugün yazımı bu hayırlı teşebbüse ayırmak geldi içimden..

Kültür bakanlığını ve Suryapı'yı böylesi özgün bir esere verdiği destek için kutluyorum.

Naatlardan birkaç beyit:

Kanuni Sultan Süleyman:

Bu Muhibbî tövbe eyler tövbesin eyle kabûl
Fitne-i şeytândan sakla onu yâ Rabbenâ

* * *

III.Murad:

Bu Murâdî derd-mendün derdine derman edip
Yâ Resûlallâh ayırma gül cemâlünden beni

* * *

Yavuz Sultan Selim:

Kimse sensiz bulamaz Hakk'a vusûl
Feyz-i lûtfunla olur merd-i kabûl
"Rahmeten li'l-âlemîn"sin yâ Resûl
Elmeded ey ma'den-i nûr-i Hudâ

* * *

III.Selim:

Felekte pâdişah olsam da etmem i'tibâr ancak

Kapında kulluğumdur bana matlab yâ Resûlallah

* * *

Vaktini idrâk edeydim Pâyına yüzler süreydim
Vech-i pâkini göreydim Ol Muhammed Mustafâ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi