Serdar Demirel

Serdar Demirel

Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi Mezunları Derneği

Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi Mezunları Derneği

Bugün, Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi’nde okumuş; akademik hayatta, iş dünyasında, siyasette, sivil toplum kuruluşlarında ve diğer farklı alanlarda başarılı hizmet sunan mezunlar, uzun bir çabanın sonucunda kurmuş oldukları derneklerinin (IIUM Der) açılış törenini yapmaktalar.

Bu açılış törenine önemli isimler katılıyor. Bu konuda bir fikir verebilmek için IIUM Der’in “basın daveti”den bir alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum:
“125 ülkeden 30 bin öğrenciyi aynı çatı altında buluşturan, dünyanın en saygın akademik kurumlarından Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nin Türkiye mezunları, İstanbul Eyüp’teki açılış töreninde buluşacak.
Kurucuları arasında Türkiye’nin de bulunduğu üniversitenin mezun derneği açılış programına, üniversite rektörü Prof. Dato Seri Dr. Zeliha Kamarruddin, Malezya eski başbakanı Dr. Mahathir Mohammad katılacaktır.”
Çok sayıda önemli ismin katılacağı bu açılış programına Dr. Mahathir Muhammed’in de iştirak etmesi önemli.
Genç okuyucular için 86 yaşına merdiven dayamış Malezya eski başbakanı Mahathir Muhammed hakkında kısaca bilgi verelim. Kendisi modern Malezya’nın kurucu babası kabul ediliyor. 1981’den 2003 tarihine kadar tam 22 yıl başbakan olarak ülkesine hizmet etmiş sonra da kendi iradesiyle görevi bırakmış bir lider.
Devlet idaresinde kendine has yöntemleri, hem Doğu’yu hem Batı’yı eleştiren karekteri, karizması ve aktif hayat tarzıyla hep dikkatleri üzerine çekmiş çok tartışılan bir lider. Tayyip Erdoğan öncesi yıllarda Arap ülkelerinde bir kahraman olarak karşılandı hep.
İlerleyen bu yaşına rağmen Türkiye’ye gelmeden önce Japonya’ya ve sonrasında Yemen’e birer ziyaret gerşekleştirdi. İnsanlar onun fikirlerine, tecrübelerine ve gelecek öngörülerine hâlâ önem veriyor. O da sıhhatinin izin verdiği ölçülerde bu toplantılara katılıyor, tecrübelerini geniş kitlelerle paylaşıyor.
Cuma günü Türkiye’ye geldi. Kurucuları arasında yer aldığı İslam Üniversitesi’nin Türkiye Mezunlar Derneği’nin açılışına katılmak ve yarın Yıldız Teknik Üniversitesi’nde “Nation Building: Malaysia’s Experience” (Ulus İnşası: Malezya Tecrübesi) konusunda bir konferans vermek üzere.
Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zeliha Kamarruddin hanımefendinin de yoğun programlarına rağmen bir heyetle bu açılışa gelmesi Türkiye’ye verdikleri önemi gösterir.
Malezya ve Türkiye arasında diyalogların her alanda artırılması Müslüman dünyanın bu iki önemli ülkesinin öncelikleri arasında yer almalı. Yakinen biliyorum, bu iki önemli ülke arasındaki işbirliği olması gereken düzeyde değil maalesef.
IIUM Der, iki ülke arasında kültürel, ekonomik, akademik ve diğer ilişkilerin geliştirilmesinde bir köprü rolü oynamayı hedeflemektedir. Türkiye’nin Malezya, Malezya’nın da Türkiye tecrübesinden istifade edeceği birçok yön bulunmaktadır. Bunu sağlayacak aracı kurumlara ihtiyaç hissedildiği bir dönemde IIUM Der’in kurulması zamanında atılmış bir adımdır.
Daha önceden hükümeti yıpratmak adına çıkartılmış “Türkiye Malezyalaşıyor mu?” eksenli sunî tartışmaları geride bıraktık. Ne Türkiye Malezya, ne Malezya Türkiye olabilir. Her bir ülkenin tarih tecrübesi, sosyal realitesi, kültürel yapısı ve etnik bileşkesi farklıdır. Bu sunî tartışmaların geride kaldığı bir dönemde iki ülke ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi için ivedi adımlar atmalıdır. Malezya’nın bu bağlamda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyaretini beklediğini de not edelim.
Şimdilik şu kadarını söyleyelim; Arap Baharı süreciyle yeniden yapılanmaya giren Ortadoğu’da, bu iki ülkenin işbirliği bölgede istikrarın sağlanmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
En içten duygularımla IIUM Der’in hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçen tüm dostları tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serdar Demirel Arşivi