Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Atatürksüz para!

Atatürksüz para!

Parasız Atatürk olur mu?
Küçükken, ufacıkken, Mustafa’nın parasız olduğunu biliyoruz. Gençken, yani Mustafa Kemal’ken de paralı değildi.
Harbiye’yi bitirip orduya katıldıktan sonra parasız değildi ama, zengin de değildi. Cumhurbaşkanı oldu, zengin de oldu. 1930’lu yıllarda Türkiye’nin en zenginlerinden biri (belki de birincisi) idi. Emlakinin, servetinin listesi sayfalarca sürüyordu. İşte bu sıralarda onun resmi, paraların üstüne konulmaya başlandı.
Parası çok olduğundan mı?
Değil elbette! Paraya resmini koydurmak, tuğrasını kazdırmak, hakimiyet alametidir.
Hükümdarlar, kendi adlarına para kestirir/bastırırlar. Resimlerini veya tuğralarını bu paraya koydururlar. Bu yönetim hakkı addedilir, hakimiyet hakkı sayılır.
Atatürk cumhurbaşkanı iken, bu tabii bir şeydi. Ölümünden bir süre sonra, İsmet Paşa cumhurbaşkanı iken, normal olan yapıldı, onun resmi paralara konuldu.
Bunun için İnönü’yü kınamalı mıyız?
Bence hayır!
Geleneğe göre, paraya yaşayan bir yöneticinin, hükümdarın resmi konulur. Bu yapılmazsa, son yüzyıllarda hatıralarına sadakat göstermek için eski yöneticilerin, daha sonra yönetici olmamakla birlikte, milletine ve insanlığa hizmet etmiş, nam bırakmış büyüklerin resimleri konulmaya başlandı.
Fakat Türkiye öyle bir ülke ki, Atatürk öldükten sonra onun devri, hükümranlığı devam ediyormuş gibi, paralarda resmi kullanılmaya devam edildi. Bunu kural haline getiren, ne yazık ki DP iktidarı oldu.
Normali ne olabilirdi? Yeni basılan paralarda İnönü’nün resmi yerine Celal Bayar’ın resmi konulabilirdi... Demokrat parti yöneticileri CHP’nin oluşturduğu meşruiyet krizini yenmek için Atatürkçülük tafrası sattılar, Atatürk’ü Koruma Kanunu çıkardılar. Paralara tekrar Atatürk’ün resmini koydular.
Hangi ülkede bunun benzeri var?
(Kuzey Kore tasnif dışıdır) Hiçbir ülkede!
Türkiye’de ısrarla sürdürülmesinin anlamı nedir?
İdeolojik devletin sürdürüldüğü, hakimiyetin esasında tamamen halka ait olmadığı, aynı zamanda bazı ideolojik güçlerin yönetim hakkı olduğu anlamına gelir.
Türkiye ideoloji devleti olmaktan bir an evvel çık(arıl)malıdır. Dünyada Kuzey Kore ve Küba’dan başka ideoloji devleti kalmamıştır.
Türkiye hangi ülkelerle birlikte zikrediliyor, bir bakın!
Evet, bugün bazı paraların bir yüzüne ünlü büyüklerimizin resimleri konulmuştur. Hatta bir kadın büyüğümüzün resmi de vardır. Fakat Atatürk resmi de durmaya devam etmektedir.
Atatürk resimli paralar olabilir, ama hepsinde olması, normal değildir. Artık normale dönmelidir, paralarımıza günün yöneticisinin resmi olmalıdır. Bu yapılmıyorsa, “avro”da olduğu gibi, geçmiş büyüklerimizin resimlerine yer verilmelidir.
Bu bahis nereden çıktı?
Türkçe Olimpiyatlarının 10. yıldönümü dolayısıyla bir miktar 1 liralık bastırılmış.
Üzerinde Atatürk resmi yokmuş! Yoksa Türkçe Olimpiyatlarını da Atatürk mü icad etti?
Buna “hatıra parası” denir, dolaşıma girmez. Daha önce de böyle paralar basılmıştır. Neyin “sözcü”sü olduğu malum gazete hemen feryadı basıyor:” Atatürksüz paralara büyük tepki!”
Atatürksüz paraya bazı zamanı kavrayamayanlar tepki gösterebilir, büyük veya küçük.
Önemli olan tepkidir. Türkçeniz düzgünse, böyle bir cümle kurmazsınız!
Adamların milliyetçiliği gibi, Türkçececiliği de sahte. Atatürkçülüklerinin de sahte olduğundan şüphe edilmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi