Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Pazar notları: "Kendi"nizi ne sanıyorsunuz?

Pazar notları: "Kendi"nizi ne sanıyorsunuz?

En gözde tavsiye, en tutulan kişilik ilkesi şu: Kendin ol!.. Yaşam koçları, koç gibi "life style" yazarları, reklamlar, eşler dostlar hep aynı şeyi tekrarlıyorlar: Kendin ol!.. Bunu işiten de artık ne anlıyorsa bu sözden, büyük bir şımarıklıkla aynaya bakıp kendine âşık oluyor, kakasına bakıp boncuk buluyor! Birinin bunlara "siz 'kendi'nizi ne sanıyorsunuz!" diye sorması gerekiyor.
***

Garson "Çay mı?" diye soruyor. Hep çay istememe alışmış. "Bugün yalnızım, kahve getir!" diyorum.
***

Varoluşun çaresiz kısırlığı: Seni seviyorum, seninle yaşayabiliyorum ama asla seni yaşayamıyorum!
***

Davranışlarımı görüyorsun. Davranışlarını görüyorum. Hayatını göremiyorum, hayatımı göremiyorsun. Göz yetmiyor anlamaya! Söz de hep yalana kaçıyor, yalana kayıyor! Bize bir başka meleke, bir başka "alet"; bir başka "yol" gerek! Birbirimize doğru, karanlıkta ve sessizce ilerlememizi sağlayacak bir şey...
***

"Yeni bir hayat istiyorum" diyor. Çok yorgun ve fena halde yenik görünüyor. Bunu "bir daha acı çekmek, bir daha mutsuz olmak istemiyorum" der gibi söylüyor. Oysa "yeni bir hayat" dediğimiz, başka bir eve, başka bir şehre taşınmak, yeni bir iş edinmek gibidir. Bazen tazelik ve ferahlık kazandırdığı doğrudur. Fakat gerçek şu ki, orada da bizi yeni sıkıntılar, yeni yorgunluklar, yeni yenilgiler beklemektedir. Belki de en iyisi "kaldığımız yer"den devam etmektir; usul usul ve kendimizle tanışıp hesaplaşarak!
***
Bir de pek havalı bir edayla etrafındakilere "kendine yeni bir hayat ısmarlamalısın!" diye tavsiyelerde bulunanlar var. Sanki hayat dediğin köşedeki terziye üç günde diktiriliyor, lüks bir restoranda yemek olarak sipariş ediliyor falan... Bir kere şunu bilmeli: Yeni bir hayata geçmek kişiliğin baştan aşağı yenilenmesini gerektirir. Estetik cerrahiyle yüzünü değiştirmeye benzemez, kişiliğini yenilemek! Narkozu yoktur! Uyutularak gerçekleştirilemez! Ağrısız, sızısız bir geçiş... İşte bu imkânsızdır!
***
Kaybedince, sızlanarak "hayat boşmuş!" diyenlere gülüp geçiyorum. Kazandığında da "hayat boşmuş!" diyebiliyor musun, asıl olan o!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi