Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Pazar notları: Okuduklarımdan...

Pazar notları: Okuduklarımdan...

Bu pazar farklı olsun, istedim. Hafta boyunca bir kenara not aldığım düşüncelerimi, izlenimlerimi, duygularımı aktarmak yerine yakın zamanlarda okuduklarımdan altını renkli kalemle çizdiğim bazı satırları sizinle paylaşmayı tercih ettim.
Hepsi de nerdeyse tekrar tekrar okunmayı gerektiren, her seferinde zihni yeniden kışkırtan cümleler. İşte aşağıdalar...
***
Çocuklar da denizciler gibidir: gözleri nereye çevrilse, o yer uçsuz bucaksız. CHRISTIAN BOBIN. (Eksik Parça)

***

Arnold işini bitirdiğinde, "çok güzelsin" dedi. Bu cümlenin getirdiği sınırlama hoşuna gitti. İnsanlar bir başkasının lisanından ancak birkaç kelime biliyorlarsa, her şeyi anlayabilirler. Bu çok rahatlatıcıydı. Paylaşılan bir dil, diye düşünüyordu, her zaman zararlıdır, çünkü sözcükler ağızdan çıkar çıkmaz yalanlara dönüşüyor. CEES NOTEBOOM (Mokusei)

***

Kendimizden emin olmamız bizi emin biri yapmaz. Kibirli değilim demek de öyle. Şu veya bu nedenden dolayı, "kibir abidesi" haline gelenlere soracak olursanız, "kendilerine olan saygılarından" falan bahsedecekler. Kibrin çıkış noktası da burasıdır zaten... Bize yakışan kibir değil, izzettir. Mizah ile sululuk, hırs ile tutku, gurur ile onur nasıl aynı şeyler değillerse, kibir ile izzet de ayrı dünyanın kelimeleridir, kavramlarıdır. İBRAHİM TENEKECİ (Yeni Şafak, 29/08/2012)

***

Bütün çocukluk yıllarım boyunca insanların konuştuğunu pek az gördüm; dağlar tepeler konuştu, insanların ziyaret yeri diye belledikleri yerlere gidip nasıl toprakla bir olduklarına, toprağın nasıl dile gelip onlarla muhabbet ettiğine kaç kez tanık oldum. Derdini beylere, hükümetlere anlatacakları yerde dağa taşa anlatıyorlardı. HAYDAR KARATAŞ (Masal Bitti O Gece adlı hikayesinden, Bir Dersim Hikayesi)

***
Üç günlüktü dünya, o zaman daha/ Hangi taşa sorsan söylerdi bunu. EMEL ÖZKAN (Hurafe adlı şiirinden, Dar Zaman)

***

Biz savaşın sadece insanları öldürdüğünü zannediyoruz. İnsanlığı öldürdüğünü görmüyoruz. Daha kötüsü alışıyoruz. Ölen insanlıkla beraber yaşamaya... Düşünüyorum; ne kadar az insan yaptığının bedelini ödedi bu ülkede. O bedele bile itiraz eden bir nüfus var. GÜRBÜZ ÖZALTINLI (Taraf, 01/09/2012)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi