Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Müceddidin hususiyetleri ve Risale-i Nur

Müceddidin hususiyetleri ve Risale-i Nur

* Müceddid, çağın en büyük âlimi, fazılı, müttakisi, mücahidi; azamî takva, istiğna ve zühd içinde olmalıdır.
* İman esaslarını, İslâm şartlarını, Kur’ân hakikatlerini tecdid ile izah ve ispat etmeli; yeni, orijinal, çarpıcı bakış zaviyeleri getirmelidir. Bunu yaparken de elbette rûh-i aslîyi rencide etmemelidir. (Kur’ân’a ve Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat görüşlerine ters düşmemelidir.)
* İslâm ve insanlık âleminin problemlerine Kur’ânî ve Nebevî çözüm ve formüller sunmalıdır.
* Bakış açısı cihanşumül (evrensel) olmalıdır; toplumun bütün katmanlarına hitap etmelidir.
* Dinî, imanî, ilmî, ahlâkî, içtimaî-siyasî bütün sorularımıza; aklımızı, kalbimizi, vicdanımızı mutmain edecek cevaplar vermelidir. Yani, İslâm âleminin, insanlık âleminin hastalıklarını teşhis edip, imanî, ahlâkî, içtimaî ve siyasî problemlerini tesbit edip tedavi usullerini, çözüm yollarını göstermelidir.
* Dine, maneviyata karşı olan bütün felsefî akımları, cereyanları teşhis etmeli, sistemlerini çürütmelidir.
* Toplumun bütün katmanlarına (gençler, hanımlar, ihtiyarlar, çocuklar, hastalar, müttakî dindarlar, ilim ehli vs.) hitap etmelidir.
* Doğrudan doğruya Kur’ân’dan aldığı ilham ve mesajla zamanının fen, sosyal, manevî bütün ilimlerinde söz sahibi olmalıdır.
* Başkalarının, özellikle iktidarın ve olayların etkisinde kalmayacak bir dirayet sahibi olmalı.
Bu perspektiflerden baktığımızda Bediüzzaman’ın Kur’ân hakikatleri Risale-i Nur, iman, ibadet, ahlâk, içtimâî ve siyasî bütün meselelerimizi hallediyor, sorularımızın cevabını veriyor, hastalıklarımızı teşhis ediyor, tedavi metotlarını gösteriyor.
Toplumun bütün katmanlarına hitap ediyor, kuşatıyor, kucaklıyor: Gençlere: Gençlik Rehberi. Yaşlılara: İhtiyarlar Risalesi. Bayanlara: Hanımlar Rehberi. Hasta ve musîbetzedelere: Hastalar Risalesi. Çocuklara, (hususiyetle) Küçük Sözler vs.
Diğer taraftan, tefsir, hadis, kelâm, tasavvuf, fıkıh, edebiyat, psikoloji, pedagoji, sosyaloji vs. manevî, sosyal ve fen ilimleriyle uğraşanlara da hitap ediyor. Bu ilim literatürlerinde geçen bütün mefhum ve kelimelerin özlerini, fezlekelerini ortaya koyarak, izah ve ispat ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ali Ferşadoğlu Arşivi