M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

“Sultanahmet Dolarsa Ayasofya Açılır”

“Sultanahmet Dolarsa Ayasofya Açılır”

Gazeteciler sormuş:
“Ayasofya’nın cami olmasıyla ilgili çalışma var mı?”
Başbakan Erdoğan cevap vermiş:
“Şu anda Sultanahmet Camii çok boş. Hemen Ayasofya’nın karşısında. .Orası bile dolmuyor. Sultanahmet dolarsa Ayasofya’yı da gündeme alabiliriz.”
Cevap çok ilginç değil mi?!
***
Sanıyorum, Başbakan’ın kendisi bile verdiği bu cevaba inanmamıştır.
Tayyip Bey’e 11 yıl öncesinde böyle bir soru sorulsaydı-ki sorulduğu zamanlar olmuştur-,  cevabı çok farklı olacaktı. Zaten, iktidar olmadan önce Ayasofya’nın açılmasıyla ilgili yaptığı radikal ve ateşli konuşmalar arşivlerde kayıtlıdır.
Başbakan’ın dünden bugüne değiştiğini söyleyenler için, son söyledikleri belki normal kabul edilebilir. Ancak, ben o kanaatte değilim. Erdoğan, her şeyde olduğu gibi, bu konuda da tamamen “konjonktürel” düşünüyor. Şu aşamada Ayasofya’nın Cami olarak açılmasını zamanlama açısından muhtemelen uygun görmüyor. Uygun görmüş olsaydı, böyle yasak savma kabilinden bir cevap vermezdi.
***
Herkes bilir ki, yapılan veya ibadete açılan camiler için ölçü, en yakınındaki camilerin cemaat sayısı değildir. Hele hele Başbakan’ın dediği gibi, caminin dolu olması hiç değildir. Öyle olsaydı, pek çok caminin bugün kapatılması gerekirdi. Hangi camimiz tıklım tıklım cemaatle dolu oluyor ki?!..  
Esasen camilerin doluluğunda fıhkî ölçü vakit namazları değil, cuma veya bayram namazlarıdır. Kaldı ki, böyle bir ölçüyü Ayasofya için düşünmek, onun tarihi misyonuyla ve dini vakfiyesiyle bağdaşmaz. Zira, Ayasofya diğer ibadethanelerden farklı bir konumdadır.
***
Dünya siyaset aktörleri, küresel güçler ve tümüyle Hıristiyanlık dünyası, Ayasofya üzerinde yapılacak bir düzenlemeye müdahale etmek için gözlerini bu tarihi mabede dikmiş bulunuyorlar. Erdoğan Hükümeti elbette bunun farkındadır.
Son dönemlerde, kamuoyuna yansıdığı veya yansıtıldığı şekliyle Türkiye’nin yükselen yıldızı, bölgede ve dünyada giderek artan prestiji, ekonomik ve siyasi güç olarak küresel aktörler arasında yerini almaya başlama iddiası için Ayasofya örneği, ciddi bir test durumundadır.
***
Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması ve içinde namaz kılınmaya başlanması, Türkiye’nin hem bölgede hem de küresel ölçekte sözü geçen bir aktör olduğunun da tescili olacaktır.
twitter.com/parlakturk
 
facebook.com/vaktulemin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum
M. Emin Parlaktürk Arşivi