Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Almaktan, Vermeye Terfi Etmek

Almaktan, Vermeye Terfi Etmek

   Kafamda, bir sürü yazı konusunun kelimeleri ve  cümleleri birbirleri ile savaşırken telefon çaldı.  Aşk ile ahlak arasında kalan Menderes, Karadayı'nın reyting kurtarmak için maymuna dönen senaryosu, dallarda,kabukları çatlamış at kestaneleri ve salına salına düşen çınar yaprakları ile "Ben geldim. Beni de yaz" diyen sonbahar...Hepsini elimin tersi ile ittim. Hiçbirinin hükmü kalmadı.  Anlatacağım hikaye ayniyle vaki...

   Önce tarihden bir yaprak...

Tahminen 16. yüzyılın sonu veya 17. yüzyılın başları....Dalmaçya'da Joseph Maskoviç isminde 10-12 yaşlarında bir çocuk, bir kış günü, yalın ayak su taşımaktadır. Bu hali  gören fakir ve dul bir kadın, kocasından kalan bir çift kundurayı, çocuğa verir.

Aradan yıllar geçer. Kadın ihtiyarlar hala fakirdir. Birgün kapısı çalınır. Kapıya, bir torba bırakılmıştır. Açınca, yıllar evvel ayakları çıplak çocuğa verdiği kunduraları görür. İçleri altın doludur.  Bir de Kaptan-ı Derya Silahdar Yusuf Paşa'nın, borcunu ödeme niyetini bildiren bir pusula. Küçük Joseph, devşirilmiş ve kaptan-ı deryalığa kadar yükselmiş,  ama, üşüyen ayaklarını  ve o kunduraları unutmamıştır.

Gelen telefonla beni ağlatan hikaye ise şöyle:
R. Bey,   bir fakültede öğretim üyesi. İlmi çalışmalarından, derslerden daha çok ilgilendiği bir konu var. Öğrencilerinin maddi sıkıntıları. Yetişebildiklerine  yetişiyor.

Yetişemediklerine ise eş, dost, ahbab kim varsa arayıp yardım istiyor. Üç lira, beş lira... Önemli değil.."Sizin için önemli olmayanların, onlar için hayati önemi var." diyor.

Mezun olan öğrencilerden birisi, veda etmeye geldiğinde "Sizin bana yaptığınızı, babam yapmadı." diye sarılıp ağlamış.

Geçenlerde, bu öğrencisi telefon etmiş. Çocukcağız, bir işe girmiş. Öyle aman aman bir iş değil. Maaşını alınca hocasını aramış. "Hocam bana bir hesap numarası gönderin. Her ay elli lira yatıracağım. Şimdilik elimden bu geliyor." demiş.  R. Bey, çocuklar gibi ağlamış.

Almakdan, vermeye terfi edenlerin hikayeleri çok değerli.  Hiçbir makam ile kıyaslanamaz.
Veren unutacak, alan  unutmayacak . İşin sırrı ise burada.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi