Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

İkinci Kelb Vakası

İkinci Kelb Vakası

Merhamet, Çarşamba akşamı ekrana gelen Kanal D dizisi.

Hande Altaylı'nın "Kahperengi" adlı romanından uyarlama.

Bilmediğim bir eser hakkında konuşmayı doğru bulmadığım için romanı okudum. Biri taşralı, diğeri İstanbul sosyetesinden iki genç kızın hukuk fakültesinde yollarının kesişmesi ve ayakta kalmak için birbirlerine destek vermelerini anlatan romanda, bir de aşk hikayesi var. Tuhaf bir aşk hikayesi.

Roman çok akıcı. Çok rahat okunuyor. Ama, yazılmasa da olur türünden. Milli-manevi değerler adına hiçbir şey yok.

Romanda olmayıp dizide üretilen kötü bir adam var. Memlekette isim kıtlığı var ya adı "Babür".  Nasıl bir insan olduğu hakkında yaşadığı evde ipuçları var. İpuçları, duvarlardaki tablolar. Ayetler, Osmanlı büyükleri, hilye-yi şerif... Artı, adam, çek-senet mafyasından yetişme. Bütün bunlar, kolaylıkla, ülkücü mafya çağrışımı yapıyor. Son derece de psikopat bir adam.

Burada bir durub sizleri altı sene öncesine götürmek istiyorum.

-Sana bir isim bulmak lazım ya..Dur bakim..Ali.. Yok.. Mehmet. Yok.. Çomar momar hiç onları demiyorum. Hüseyin. Evet ya sen Hüseyin'sin ya... Hüseyin şahane isim.

Bu sözleri, 16.08. 2007 akşamı, bir gençlik dizisi olan Kavak Yelleri'nde bir delikanlı, bir köpeğe söyledi. Yayından sonra kanalın önüne giden 500 Caferi vatandaşı, bu rezaleti protesto etti. Bilahare, RTÜK'e  şikayet yağdı. Neticede, Kanal D, ceza aldı.

Sene 2013. Aynı kanalda yayınlanan  Merhamet  adlı dizide, Galina isimli bir kız çocuğu, Babür'ün kendisine hediye ettiği köpeğe, Babür ismini verdi (Yanlış hatırlamıyorsam 3 ya da 5. bölüm). 

Ne protesto  ne şikayet. Tık yok. Belki de var ben bilmiyorum.

Acı bir aşk hikayesine veya aile dramına odaklanan seyirci, ne verseniz alır artık.

Senaristler bunu iyi biliyor. Damardan müziğe ve acıya kapılıp giden seyirci, "Bu kadar kötü bir adamın adı niye Babür?" diye sormaz. Hele hele bu güzel ismin, bir psikopatdan sonra, bir köpeğe verildiğini fark etmez bile. Ama şuuraltına, psikopata ve köpeğe konan bir ismin, bir çocuğa konmayacağı yerleşir. Daha da kötüsü, zaten doğru dürüst bilmediği Babür Şah gibi bir Türk-İslam büyüğü, ilgi alanına girmez artık.

Babür Şah'a muhabbetiniz varsa ne yapacağınızı biliyorsunuz. Kumanda elinizde.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi