Ersoy Dede

Ersoy Dede

Devlet işleri ve dua

Devlet işleri ve dua

Marmaray açılışında dua edilmiş olması üzerinden bu kadar çok fırtına koparılacağını tahmin etmemiştim açıkçası.. Zira siyasetin bugünkü gibi icraatlar üzerinden değil de açılışlar üzerinden yürütüldüğü 28 Şubatçı koalisyonlar dönemi de dahil olmak üzere Marmaray açılışından farklı bir manzara görmedik ki biz.. Hatırlayın üç başbakan tarafından idare edildiğimiz (IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli’yi de sayarsak dört) koalisyon günlerinde, açılıştan temel atma törenine koşan Bahçeli, Yılmaz ve Ecevit’in bulunduğu ortamlarda dua edilmiyor muydu? Hele o dönemin Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel; “elinde Kur’an, gönlünde iman” olan Nurlu Süleyman değil miydi? Pasajlardaki butik hazır giyim mağazası açılışlarına bile giden dönemin siyasilerinin iştirak ettiği bütün organizasyonlarda dua edildi..

KONGRE AÇILIŞINDA DUA

Gelin sizi üç yıl öncesine götürelim.. Yer Amerikan Temsilciler Meclisi Genel Kurulu.. Kurulun açılışında kürsüde bir Türk... Abdullah Antepli... Antepli, ABD’nin Duke Üniversitesi’nde İslami araştırmalar dersi veriyor... Ve o yıl, Demokrat Parlamenter David Price tarafından açılış duasını yaptırmak üzere Kongre’ye davet ediliyor.. Daveti kabul eden Antepli de, inançlarımıza uygun bir şekilde yaptırıyor duayı.. Ana vurgu, Kongre üyelerinin; din, dil, ırk farkı gözetmeksizin ülkelerine en iyi şekilde hizmet etmeleri.. “.... Allah’ım, karar alıcıları, ilahi merhamet ve şefkatini dağıtmak için elçin yap. Onları açık yüreklilik ve insanlıkla kutsa. İnsanoğlunun yaşam kalitesini artırmaları için kalplerini ve zihinlerini tutku ve kararlılıkla doldur. Yoksulluk, cehalet, ırkçılık ve nefretin bu ülkeden ve tüm yeryüzünden silinmesi için gösterdikleri çabalarda onları muvaffak eyle. Allah’ım bu kadın ve erkekleri barış yapan, köprüler kuran ve şifa veren insanlar haline getir. Allah’ım biz Seni unutsak da Sen bizi unutma. En mübarek ve en güzel adlarınla dua ediyoruz. Amin...” Müslüman bir din adamı, açtı ellerini dua etti.. Ne oldu peki? Fena mı oldu? Amerikan Kongresi’nde günlük oturum açılışında 1789’dan beri dua ediliyor. Kimse de bunun üzerinden kavga çıkarmaya çalışmıyor..

MARMARAY İÇİN BED-DUA

Marmaray’da edilen duanın kabul olmaması için “bed”dua edenler olduğunu biliyorum.. Sanırsınız içinde binlerce masum insan varken o trenin başına bir hâl gelse siyaseten sevinecekler.. Böyle bir düşünceyi akla getirmek bile nasıl vicdansızlıktır.. Ama “Balyoz” içindeki Oraj, Suga gibi kendi camilerinin bombalanması ya da kendi savaş uçağının düşürülmesi planına destek verenlerle Marmaray için yapılan duanın boşa çıkmasını dileyenlerin benzer ideolojik altyapıdan geldiklerini düşününce, çok da hayretler içinde kalmamak lazım..

DUA VE ZAFER

Bu dua meselesinde iki temel itiraz var.. 1) Sünni bir din adamı dua ettirdi 2) Devlet işinde dua edilir mi? Önce ikinci maddeden başlayalım.. Devlet işinde elbette dua edilir. Hem de belki de en çok devlet işinde dua edilir.. Üstelik kim neye inanıyorsa, inandığı değerler üzerinden kim hangi dili konuşuyorsa bildiği dille elbette dua edecektir, etmelidir.. Bildiğimiz en çetin devlet işi olan savaşlar sırasında eğer Allah (c.c) yardım etmeseydi (bunu bütün toplumlar için söylüyorum) Muzaffer olur muydu komutan?.. Demem o ki, Marmaray açılışında dua etmeyeydik de tünel girişinde viski şişesi mi parçalayaydık? Ya da Yenikapı İstasyonu’nda şampanya mı patlataydık?.. Ne gereksiz tartışmalar bunlar değil mi? Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi