D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

“İnovasyon” fuarı icadı!

“İnovasyon” fuarı icadı!

Türkiye’de bir yılda kaç tane fuar düzenleniyor? Doğrusu bunu bilecek halde değiliz! Bu fuarların bir kısmı, yurt dışındaki fuarcılık firmaları ile bağlantılı. O yüzden isimleri de ona göre oluyor. Aşağıda vereceğimiz isimlere bakarsanız, “yerli” görünümlülerin bile yabancı isimleri tercih ettiğini görürsünüz.
Growtech Eurasia (Tarım ve Hayvancılık Fuarı), Plast Eurasia (Plastik Sanayii Fuarı), Travel Turkey (Turizm-gezi Fuarı), Gapshoes (Ayakkabıcılık Fuarı), Educa Show (Okul Malzemeleri Fuarı), Educaturk (Türk Eğitim ve Kariyer Fuarı) vs. vs.
Her şey bir tarafa “Educaturk”e ne demeli?
Türk! fuarına bak hizaya gel!
Başbakan’ın İnovasyon Fuarı’na uğrayıp insansız hava aracı (İHA) siparişi verdiği gazetelere yansıdı.
“İnovasyon” da neyin nesi demeyin!
Yapan biliyor, gezen biliyor, ziyaret eden devlet erkânı da biliyordur elbette.
Biz cahiller de ingilizce, fransızca sözlüklere bakıp öğreniyoruz: İcat!
Neden “İcat Fuarı” denilmez? Erbabının bir bildiği vardır elbette! Bilinen bir kelime olunca gizemli olmaz!
Başbakanımızın yabancı isimli bir AVM’nin açılışındaki itirazını duyup, sevinmiştik. Burada da “icat çıkarmayın, inovasyon da ne?” demesini beklerdik!
Devlet dili hızla latinceleşiyor! Bunu yıllarca önce, “Devlet Sözlük Yazar mı?” isimli kitabımızda örnekleriyle ortaya koyduk. İşiniz bir hastahaneye, postahaneye vs. düşerse, görürsünüz.
Hastahanede sizi karşılayan ilk tabela triyaj...
Türk Dil Kurumu’ndan ciddi bir hamle beklemek hakkımız!
Bir demet kitap:
İslâm ve İstiklâl Marşı Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy
M. Emin Gerger velut bir araştırmacı yazar. Mehmet Âkif’le ilgili kitabında Dr. Ramazan Topdemir’in de imzası var. Kitapta, okuyucunun kolaylıkla ulaşamayacağı Mehmet Âkif’le ilgili bazı metinler de yer alıyor. Gerger’in yakın zamanda çıkan iki kitabını daha zikretmekle yetinelim: Adım Adım Adıyaman ve Osmanlı Şeyhülislamları. (Gerger Yayınları, 0532 522 61 64)

Mafya Kıskacında Vurgun

Ali Erkan Kavaklı’yı “eğitimci yazar” olarak tanıyorduk. Meğer bir hayli roman yayınlamış. Vurgun 1990’lar Türkiyesini anlatan gayet sürükleyici bir roman. Siyaset adamları, bürokrasi, medya, mafya… Kirli-karanlık ilişkiler. Suikastler, yolsuzluklar… Gerçek isimler ve olaylar yanında hayali isim ve olaylar da var. Neyin gerçek, neyin hayali olduğunu çıkarmak zor. Kitap bir çırpıda okunuyor.

Erkan Kavaklı meğer Vurgun’dan sonra bir hayli roman yayınlamış. Derin Çete Serisi’nin 6 cildi yayınlanmış: İtiraf Ediyorum, İntikam, Cehennem Vadisi, Ergenekonun Şifreleri, Derin Çeteye Pusu… Bu kitapların hepsinde konu Türkiye’nin son çeyrek yüzyılı… Çoğumuzun yaşadığı dönem ve olaylar. Kavaklı’nın romanları sürükleyicilikte benzersiz. (Nesil Yayınları, 0212 551 32 25)

Alak Suresi Okumaları

Hamza Duygun, idareci, fakat, kütüphane sahibi bir idareci. Böylesi gerçekten azdır. Hem de kitap almakla kalmayan okuyan ve nihayetinde yazan bir şahsiyet. Alak Suresi Okumalarını takdim ederken, çalışmanın klasik anlamda bir tefsir olmadığını, farklı bir yol takip ettiğini, bu yüzden tefsir değil, okuma tabirini uygun gördüğünü belirtiyor. Kısa bir sure için yazılan kitap 426 sayfa tutarında.

İnsanın Sırrı

Dr. Kemal Tekden’in kitabı bana İnsan bu Meçhul veya Bilinmeyen İnsan kitaplarını hatırlattı. Kâinatta insanın yeri, insanın oluşumu, mikro kozmozda insan, genetik şifremiz, insan vücudu, gerçek yönetici ruh, estetik yapı olarak insan, duyularımız, mizac, fizyonomi, medeniyetlerin insana bakışı, dramatik insan, insanın sırrı veya gerçek değeri gibi ilgi çekici konuların bir tabibin hassasiyetleri çerçevesinde ele alan sağlam türkçeli bir kitap. (Hayat, 0212 612 95 59)

Necip Fazıl ve Büyük Doğu

Ali Biraderoğlu, Necip Fazıl’ı yakınen tanıyan, onunla ilgili yazması ve konuşması gereken nadir isimlerden. Geç de olsa böyle bir kitap yayınlaması gerçekten önemli. Nitekim, sık sık hatıralara başvurarak güçlü bir Necip Fazıl portresi çiziliyor (Kayseri Eğitim Kültür Vakfı Yayınları)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi