Resul Tosun

Resul Tosun

Baykal o törene alınmalıydı

Baykal o törene alınmalıydı

Ağustos ayı ordunun en çok konuşulduğu aydır. Özellikle son haftası. Çünkü devir teslimler ve bu sırada verilen mesajlar çok önemlidir.

Doğru yanlış hayli mesaj verildi.

Komutanların devir teslimde verdikleri mesajlar üzerine epey yazı yayınlandığı için o konulara girmeyeceğim.

Benim dikkatimi çeken ve hakkında hemen hemen hiçbir yazarın temas etmediğini gördüğüm bir ayrıntı üzerinde duracağım.

Ordumuza hiç yakıştıramadığım bir ayrıntı. Dünkü gazetelere yansıyan haberin özeti şu: ”CHP lideri Baykal, yoğun trafik nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı devir teslim törenine bir dakika geç kalınca törene alınmadı.”

Trafik nedeniyle sadece bir dakika geciken Baykal'a davetlileri karşılayan albay rütbeli bir subay, “Bize kesin talimat var. Tören başladıktan sonra hiç kimseyi alamıyoruz” diyerek Baykal'ı törene almıyor. O da başarı dileklerini albaya bırakıp geri dönüyor.

Ana muhalefet liderine karşı takınılan bu tavır fevkalade üzücüdür. Milletin ordusu, milletin temsilcisini üstelik ana muhalefet liderini törene almıyor!

Bir başka üst düzey sivil görevlinin görev değişimi töreninde böyle bir gecikme yaşandığını düşünün. Baykal'a hemen yer verilirdi. Verilmeseydi kıyamet kopardı. Kimse koparmasa bizzat Baykal koparırdı.

Tamam askerlik disiplin işidir. Ordu, bütün detayların belli olduğu Türkiye'nin kurumsallaşma alanında birinci sıradaki kurumudur. Yüzyılların birikimiyle orduda her şey bütün teferruatıyla bellidir. Törenlerin detayı da.

Tamam Baykal gecikmiştir kusurludur. Ama bu gelen şahıs sıradan biri değildir, meclisteki ana muhalefet lideridir. Onun törene alınması halinde kendisine yer açılması sırasında yaşanacak küçük hareketlilik törenin insicamını belki birazcık bozacaktır. Ama eminim ki ne cumhurbaşkanı ne de bir başkası ana muhalefet liderinin geç de olsa törene katılmasından rahatsızlık duymayacaklar aksine memnun olacaklardır. Gecikmesi belki espri konusu olacaktır o kadar.

Ama ana muhalefet liderinin trafik sebebiyle bir dakika geciktiği için törene alınmaması normal değildir.

İstisnai bir uygulama yapılabilirdi ve ana muhalefet lideri kapıdan geri çevrilmezdi.

Baykal'ın ne düşüncesini, ne siyasetini ne de partisini tasvip etmem. Ama o bu milletin temsilcisidir, üstelik milletin meclisteki muhalefetine önderlik eden fevkalade önemli bir temsilcisidir.

Değil bir dakikalık gecikme törenin hangi aşamasında gelirse gelsin kendisine yer açılması gerekirdi.

Ordunun, milletin temsilcisi siyasetçilere karşı bu tutumu milleti memnun eder mi sizce? Ya da CHP'liler genel başkanlarına yapılan bu muameleden sizce hoşnut mu kalmışlardır yoksa incinmişler midir?

CHP'lileri bilmem ama bana göre Baykal'a reva görülen bu muamele istiskaldir, yanlıştır ve ordunun siyasilere karşı tutumunu göstermesi açısından da oldukça düşündürücüdür!

Baykal kapıdan geri çevrilmemeli ve o törene alınmalıydı!

Eğer istiskal değilse bir özür ile bu kusur telafi edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi