Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sessizliğin arkası

Sessizliğin arkası

Küsmek, kişinin duygu ve düşüncelerini karşı tarafa ifade edememesi ve tepkisini susarak ortaya koymasıdır. Suskunluğun ardında sitem ve memnuniyetsizlik vardır. Kişi sitemini sessizliğine gömerek karşı tarafa mesaj vermeye çalışmaktadır. Sessizliğin arkasında, kırgınlıklar, tepkiler, ahlar ve keşkeler vardır. Sessizlik bütün bu sorunların üzerini örtmekte ve dehlizlere gömmektedir. Suskunluk anlamsız değildir, karşı tarafa verilmiş bir cevaptır.
Ailenin sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için fertler arasında sağlıklı bir iletişimin sağlanması şarttır. Bir arada yaşayan insanlar arasında zaman zaman iletişim kazaları olabilir. Yani, eşlerin bazı konularda anlaşmazlığa düşüp sessizliğe çekilmeleri doğal karşılanabilir. Fakat sağlıklı bir aile ortamında,  suskunluk uzun süre devam etmez, eşler sorunu kendi aralarında konuşarak halleder ve normal yaşamlarını sürdürürler.
Eşlerin birbirlerine sık sık küsmeleri aile içi ilişkilerin kopmasına ve biriken sorunların gittikçe büyümesine neden olabilir. O yüzden, sorunlar mümkün olduğunca ortak bir zeminde tartışılmalı ve uzlaşma yoluna gidilmelidir.
Bazı insanlar kendilerini iletişime kaparlar. Sorunu ayrıntıları ile konuşmak istediğinizde,  sessiz kalır ve sizi dinlemekten kaçınırlar. Oysa en karmaşık sorunlar dahi konuşularak çözüme götürülebilir. İletişimin en önemli unsurlarından biri söz. Eşler sözü maksadına uygun şekilde kullanarak anlaşmazlıkları çözmelidirler.
Duygularını normal yoldan ifade edemeyen kişi küserek karşı tarafa mesaj vermeye çalışır. Mesela eşinin ilgisizliğinden yakınan bir kadın, onunla konuşmaz, sorduğu sorulara cevap vermez, tepkisini küserek ortaya koyar. Bu durum ilk başta işe yarıyor gibi görünse de, doğru bir çözüm yöntemi değildir. Doğru olan; Karşı tarafa ulaşarak uzlaşmak ve iletişimi sağlamaktır.
Küskünlüğün uzun süre devam etmesi eşlerin birbirlerinden soğumalarına neden olabilir. Bu nedenle, eşlerden biri sorunun farkına varıp konuşmak istediğinde diğeri el uzatmalıdır. Aksi takdirde karı koca arasında devam eden soğukluk iyice artacak ve sorun içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Çünkü doğru olmayan bir yöntemle aile saadeti sağlanamaz. Bunun için kadın ve erkek önce tavırlarının doğru olup olmadığını ölçmek zorundadırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi