Cemal Nar

Cemal Nar

Batı Durup Düşünmeli

Batı Durup Düşünmeli

İslam terbiyesinde başkasının musibetine sevinmek yoktur. Biz de Fransa’daki olaylara sevinmiyoruz. Ama “ders alın” diyoruz. “İbret alın” diyoruz. “Komşuda yangın çıkarsa, sen kendi evinden de korkmalısın” diyoruz. “Sen başkalarına zulmedersen, sana da bir gün zulmederler” diyoruz. Adaleti, eşitliği, hukuku,  barışı, erdemi hatırlatıyoruz.

Fransız filozof Alain “düşünmek için durmak gerek” dermiş. Bence Batı biraz ayakta bağırıp çağırdıktan sonra oturup düşünmeli ve şu “ırkçılık” ve “emperyalizm” üstüne düşünmeli biraz.

- Bütün dünya ayaktaymış.
- Ne olmuş?
- Fransa’da bir baskın olmuş. Şu kadar insan ölmüş.
- Yani bunun için mi dünya ayakta?
- Evet, olmasın mı yani?
- Yok, öyle demiyorum, ama biraz garip değil mi bu?
- Nedir garip olan?
 - Yahu İsrail aylarca Gazze’yi bombaladı, dünya ayağa kalkmadı. Mısır’da darbeciler gündüz gözüne insan avladılar, binlerce insan katlettiler, dünya ayağa kalkmadı. Üstelik yardım ettiler, borçlarını sildiler.  Irak önce bombalarla yerle bir edildi, sonra da paramparça edildi, dünya ayağa kalkmadı.


Afganistan işgal edildi, dünya ayağa kalkmadı. Amerikan uçakları taliban diyerek, terörist diyerek sivil şehirleri vurdu, köyleri vurdu, dünya ayağa kalkmadı. Guantanamo’da insanların açıkça ırzlarına geçildi, dayanılmaz işkencelere tabi tutuldu, dünya ayağa kalkmadı. Rusya Çeçenistan’ı yuttu, Kırım’ı yuttu, Ermenistan Azerbaycan topraklarını işgal ederek sivilleri katliamdan geçirdi, dünya ayağa kalkmadı. Türkiye’de terör kırk yıl devam etti, dünya ayağa kalkmadı. Daha sayayım mı? Şimdi on iki Fransız için dünya ayağa kalkıyor öyle mi?

Batı İslam dünyasını cayır cayır yakarken dünya ayağa kalkmadı. Kimse “ne işimiz var orada?” demedi. Her gün bombalar patlıyor, intihar saldırıları oluyor, siviller ya kurşunla, ya kaçarken yollarda açlık ve soğuktan ölüyor, dünya ayağa kalkmıyor. Adama denmez mi “sizinki can da bizimki patlıcan mı?” diye?

Dünya ayağa kalkmışmış. Hangi dünya? Batı dünyası değil mi? Onlara göre başka bir dünya yok zaten. Varsın kalksın. Evet, kalksın biraz. Kalkmasını öğrensin hele biraz.

Ey Fransa, Afrika’da yaptıkların yanına kar mı kalacaktı?

Dünyaya yaptığın kötülükler yanına kar mı kalsın bekliyordun? Evet, rüzgar eken fırtına biçerdi. Men dakka dukka idi.

Ey Batı, ayağa kalmışsın, iyi. Hemen oturma! İçindeki ırkçılar için de kalk biraz. Camilere ve Müslümanlara saldıranlar için de kalk biraz. Silahlarınla vurduğun Afrika ve Asya için de kalk biraz.

Kalkmışken empati yap biraz. “Neden böyle oluyor?” diye azıcık düşün. İnsan üstüne, adalet üstüne, eşitlik üstüne, barış üstüne düşün biraz.

İstersen sana yardımcı da oluruz. Ama gelecek yazıda inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi