Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Yeşilay’ı Kim Yanılttı?

Yeşilay’ı Kim Yanılttı?

Toz hâlinde, burun deliklerinden çekilerek tüketiliyor. Dumanı yok ama, bildiğiniz tütün mâmülü. Kullanan kişinin burun mukozasından kan dolaşımına geçiyor ve merkezi sinir sisteminde etkisini gösteriyor. Bu bakımdan, kokain çekme ile benzer bir yol söz konusu. 

Bahsettiğim maddenin adı enfiye. Haberi duyunca hemen araştırdım, acaba enfiye keyif verici madde sınıfına girmiyor mu diye? Sizce giriyor mu girmiyor mu?

Habere gelince….

“Zümrüdüanka Yeşilay Enleri 2015” ödül töreni Cemal Reşit Rey’de yapıldı. Ödül alanlardan birisi de İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı.

Hasan Subaşı’nı tanıyanlar enfiye kullandığını iyi bilir. Hattâ, enfiyesiz duramadığını. Yâni bağımlı. Bizzat ben şâhidim enfiye çektiğine. Hem de izcilik kamplarında. Bir izcilik kampında lider izcilere Osmanlı âdeti diye çektirdiğine dâir şâhitler var. Federasyonun, şimdi hayatta olmayan yönetim kurul üyesi T. G. tedâvi olup bırakması için çaba sarfetti ama, sonuç alınamadı. Bunun da şâhitleri var. 

Merâkım şu: Enfiye Yeşilay Cemiyeti’nin mücâdele ettiği maddeler sınıfına giriyor mu girmiyor mu? Eğer giriyorsa, bu ödülün geri alınması lâzım. Yeşilay’ı ve Cumhurbaşkanı’nı  yanıltan Hasan Dinçer Subaşı’na da hesap sorulması lâzım. Artı, ödül için aday gösterenler her kimlerse onlardan da…

Gerek ödüle lâyık gören Yeşilay Cemiyeti’nin gerekse Cumhurbaşkanımızın bunu bildiğini sanmıyorum. Hattâ, eğer Cumhurbaşkanımız bilse, “Sen çocukların gözü önünde bunu nasıl yaparsın” diye dersini vereceğinden de adım kadar eminim.

Bu yazdıklarımın ispâtı zor değil.

Cumhurbaşkanımız törende, İmâm-ı Azam örneğini verdi. Bir çocuğa bal yememesi için öğüt vermesi istenen büyük İmam, kırk gün bal yemeyerek arındı ki nasihati sağlam olsun. Kendi yerken “Yeme!” demenin bir anlamı olmayacağını iyi biliyordu.

Yâni, enfiye,  kullananın vücûdunda hâlen dolaşıyor. İspâtı zor değil. Bağımlı olanın burun akıntısından, göz kızarmasından kolayca anlaşılabilir. Hele de bir doktor, bir bakışta anlar.

Yeşilay Cemiyeti’ni aradım. Haberleri yok. Aldatıldıkları çok belli. Enfiyenin kesin olarak yasaklı olup olmadığını Alkol Tütün Piyasası Kurumu’ndan öğrenebileceğimi söylediler.

“İyi de kardeşim, sigara da yasak değil ama, sigarayla mücâdele etmiyor musunuz?” diye sordum. “Haklısınız.” dediler. 

Şimdi, başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkilileri bu yanlışı düzeltmeye dâvet ediyorum.

Çocuklarımız ve gençlerimiz için…..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kerime Yıldız Arşivi