Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Çağdaş Savaş Biçimi Olarak Terörizm

Çağdaş Savaş Biçimi Olarak Terörizm

Ar­tık pa­zu gü­cüy­le sa­vaş yok. Pa­zu gü­cüy­le sa­va­şın bit­ti­ği­ni Kö­roğ­lu “Tü­fenk icad ol­du mert­lik bo­zul­du­” di­ye­rek çok­ta­aan söy­le­miş­ti. Şim­di­nin sa­vaş şe­kil­le­ri çe­şit­len­di. Kül­tür sa­vaş­la­rı, eko­no­mi sa­vaş­la­rı, si­ber sa­vaş­lar, uzak­tan ku­man­da­lı düğ­me sa­vaş­la­rı, te­rör sa­vaş­la­rı... Ve Or­ta­do­ğu üze­rin­de bu­nun hep­si uy­gu­la­nı­yor. Bu sa­vaş­lar, ar­tık cep­he sa­vaş­la­rı de­ğil, ül­ke­le­ri iç­ten çö­kert­me sa­vaş­la­rı­dır.  Dün­ya­da en çok his­se­di­len sa­vaş, uzak­tan ku­man­da­lı düğ­me sa­vaş­la­rı ve te­rö­rist sa­vaş­lar­dır. 

Te­rö­rist­ler, so­run çı­kan ül­ke­nin va­tan­daş­la­rı­dır ve on­la­rı ör­güt­le­yen de so­run çı­ka­ran ül­ke­ler­dir. Böy­le­ce so­run çı­ka­ran dev­let­ler, çok ucu­za ve el­le­ri­ni ate­şe  sok­ma­dan; ya­ni ulus­la­ra­ra­sı hu­ku­ka he­sap ver­me­den, emel­le­ri­ne na­il ol­mak is­ti­yor­lar. Son ya­rım yüz­yıl­da bir te­rör ör­güt­le­ri cen­ne­ti ha­li­ne dö­nü­şen Or­ta­do­ğu­’ya ba­kın; ne de­mek is­te­di­ği­mi an­lar­sı­nız.

Bu­gün Or­ta­do­ğu­’da ba­zı dev­let­le­rin ve bü­tün te­rör ör­güt­le­ri­nin ar­ka­sın­da İn­gil­te­re ve onun kov­bo­yu ABD var­dır. İn­gil­te­re, I. Dün­ya Sa­va­şı’n­da tat­min ol­ma­yan ege­men ol­ma ve ya­yıl­ma ih­ti­ra­sı­nı tat­min et­mek için ha­la uğ­raş­mak­ta­dır. İş­te İn­gil­te­re­’nin ve bu ara­da Al­man­ya­’nın bes­le­di­ği te­rör ör­güt­le­ri, ye­ni sa­vaş sis­te­mi­nin Or­ta­do­ğu­’da­ki ve Tür­ki­ye­’de­ki uy­gu­la­yı­cı­la­rı­dır.  

Te­rör ör­güt­le­ri­nin oluş­ma­sı için mil­yon­lar­ca in­sa­na ih­ti­yaç yok­tur. “Çe­kir­dek kad­ro, mi­li­tan­lar, sem­pa­ti­zan­lar ve ap­tal­la­r“ (Ör­güt le­hi­ne ka­mu­oyu oluş­tu­ra­cak ve on­la­rı mah­ke­me­ler­de sa­vu­na­cak olan si­ya­set, hu­kuk ve med­ya ap­tal­la­rı) şek­lin­de ör­güt­le­nen te­rör ör­güt­le­ri­nin ama­cı cep­he sa­va­şı ka­zan­mak de­ğil, ül­ke­de gü­ven­siz­lik uyan­dır­mak ve sos­yal ener­ji­yi yok edip top­lu­mun di­renç gü­cü­nü de­je­ne­re et­mek­tir. Bu ama­ca hiz­met et­mek için, bü­yük mev­ki ve ma­kam sa­hip­le­ri­ne ve­ya  gü­ven­lik güç­le­ri­ne yö­ne­lik si­lah­lı pro­pa­gan­da yön­te­mi se­çi­lir. Mi­li­tan­la­ra, te­rör ey­le­mi ger­çek­leş­ti­ril­di­ğin­de, ta­ri­hi de­ğiş­ti­re­cek­le­ri ütop­ya­sı ka­bul et­ti­ri­lir. Te­rö­rist mi­li­tan­lar, lo­kal ey­le­mi ger­çek­leş­ti­rin­ce, baş­ta med­ya ap­tal­la­rı­nın “ba­sın hür­ri­ye­ti­” id­di­ala­rıy­la,  ör­gü­tün yok me­sa­be­sin­de­ki si­lah­lı  gü­cü top­lu­ma, abar­tı­lı bir şe­kil­de yan­sı­tı­lır. Şa­yet te­rö­rist­ler öl­dü­rül­müş­se, ola­yın vu­ku bul­du­ğu ilk gün­ler­de, ba­sın­da­ki, hu­kuk­ta­ki ve si­ya­set­te­ki ap­tal­lar, ba­sit bir pa­sif ta­vır ser­gi­ler­ler ama bir kaç gün son­ra, ölen te­rö­rist üze­rin­den dev­le­ti ve ik­ti­dar­la­rı yıp­rat­ma kam­pan­ya­sı­na yel­ken açar­lar. Ope­ras­yon­da­ki uy­gu­la­ma­lar, hu­ku­ki  so­run­lar, gü­ven­lik za­afi­yet­le­ri gi­bi ba­ha­ne­ler­le ola­yı de­je­ne­re et­me­ye ve te­rö­rist­ler aley­hi­ne olan ka­mu­oyu­nu te­rö­rist­ler le­hi­ne çe­vir­me gay­ra­ti­ne dü­şer­ler.

Ör­nek mi is­ti­yor­su­nuz?

Ba­kın Çağ­la­yan Ad­li­ye­si sal­dı­rı­sı son­ra med­ya, hu­kuk ve si­ya­sal ap­tal­lık­la­ra.

Si­ya­sal ap­tal­lık­lar he­nüz vı­cık vı­cık sa­çıl­ma­ya baş­la­ma­dı ama avu­kat­la­rın yap­tık­la­rı­na ba­kın.  Ka­til­le­rin ad­li­ye bi­na­sı­na gi­riş yo­lu olan yo­lu kon­trol et­mek is­te­yen dev­le­te kar­şı, ad­li­ye bi­na­sı­na üst kon­tro­lü ya­pıl­ma­dan gir­mek is­ti­yor­lar. 

Ba­zı med­ya men­sup­la­rı “Öl­me­ye­bi­lir­ler­di; can­lı ele ge­çi­ri­le­bi­lir­ler­di.” de­me­ye baş­la­dı­lar. Ge­le­cek gün­ler­de, ope­ras­yo­na ka­tı­lan­la­rı ve ope­ras­yon ka­ra­rı ve­ren­le­ri suç­la­yı­cı ge­ve­ze­lik­ler yap­ma­ya baş­la­ya­cak­lar­dır. Hat­ta İn­gi­liz, Al­man ve Po­lon­ya ka­rı­şı­mı ca­su­sun bir ba­rış me­le­ği ol­du­ğu id­di­ası­nı bi­le du­ya­ca­ğız ge­le­cek gün­ler­de.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi