D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Rimpapa’nın Soykırım Şovu!

Rimpapa’nın Soykırım Şovu!

Biz es­ki­den Pa­pa­’ya “pa­pa­” de­mez­dik, “Rim­pa­pa­” der­dik! Rim­pa­pa, ya­ni “Ro­ma Pa­pa­sı­”. Ni­te­kim Azer­bay­can ba­sı­nı “Ro­ma Pa­pa­sı­” de­me­ye de­vam edi­yor. 

Put­pe­rest Ro­ma İm­pa­ra­tor­lu­ğu baş­lan­gıç­ta Hı­ris­ti­yan­lı­ğı yok et­me­ye ça­lış­tı, Hı­ris­ti­yan­lar are­na­lar­da vah­şi hay­van­la­ra par­ça­lat­tı­rıl­dı. Hz. İsa’­nın “Se­za­r’­ın hak­kı­nı Se­za­r’­a, Tan­rı­’nın hak­kı­nı Tan­rı­’ya ve­ri­n” sö­zü la­ik­li­ğin te­mel hüc­ce­ti ola­rak gös­te­ri­lir. Bu­ra­dan Hı­ris­ti­yan­lı­ğın dün­ye­vî hü­küm­ran­lı­ğı ta­nı­dı­ğı, uh­re­vî hü­küm­ran­lı­ğı ise ken­di­ne ait say­dı­ğı çı­ka­rı­la­bi­lir. Dün­ya ta­ri­hi­ne hük­met­miş bü­yük bir im­pa­ra­tor­luk­tan bah­se­di­yo­ruz. Ro­ma­’nın son ka­lın­tı­la­rı­nı Fa­tih Sul­tan Meh­med or­ta­dan kal­dır­dı, Bi­zans di­yo­ruz ama, as­lın­da onun fet­het­ti­ği Do­ğu Ro­ma idi; ba­tı Ro­ma çok­tan ta­ri­he ka­rış­mış­tı. 

Böy­le bü­yük bir si­ya­sî var­lı­ğın or­ta­dan kalk­tık­tan son­ra bi­le ba­zı ta­raf­la­rıy­la sür­dü­ğü söy­le­ne­bi­lir. Ro­ma­’nın va­ri­si Pa­pa­lık ol­muş­tur. Pa­pa­lık, Ro­ma­n’­ın ih­ti­şa­mı­nı­nın da va­ri­si­dir. Ka­to­lik ka­ted­ral­le­ri ih­ti­şam­la­rıy­la dik­ka­ti çek­ti­ği gi­bi, için­de ic­ra edi­len âyin­ler de çok gös­te­riş­li­dir, Ro­ma sem­bol­le­riy­le be­ze­li­dir. Evet bu Ro­ma Pa­pa­sı Ro­ma­’nın ih­ti­şa­mı­nı tem­sil edi­yor ve sü­rek­li te­va­zu ro­lü ke­si­yor! 

Hı­ris­ti­yan­lık ger­çek bir din ola­rak ya­şı­yor mu? Bu­nu söy­le­mek zor. Pa­pa­lık ta­rih bo­yun­ca Hı­ris­ti­yan­lı­ğı göz­den ge­çir­di (re­vi­ze et­ti), za­ma­na gö­re ye­ni­den imal et­ti. Hâ­lâ da edi­yor. Bir za­man­lar kü­für ad­det­ti­ği bir çok hu­sus­ta da­hi ge­ri adım at­tı­ğı gö­rü­le­bi­li­yor. 

Ger­çek­te bir Hı­ris­ti­yan bir­li­ği yok, re­form­cu ki­li­se­ler Ro­ma ile bir­lik için­de ol­ma­dı­ğı gi­bi Do­ğu ki­li­se­si de Ro­ma­’nın kon­tro­lün­de de­ğil­dir. Fe­ti­h’­ten son­ra Sul­tan Meh­med, Pat­rik­ha­ne­’yi hi­ma­ye­si­ne al­mış­tır. İs­tan­bu­l’­u fet­het­miş hü­küm­dar ola­rak o ay­nı za­man­da Do­ğu Ro­ma­’nın da sa­hi­bi­dir. Bu sı­fat­la bü­tün or­to­doks­la­rı ko­ru­ma al­tı­na al­mış­tır Fa­tih. 

19. yüz­yı­la ka­dar bu sis­tem de­vam et­miş­tir. Bu yüz­yıl­da, ba­tı si­ya­sî nü­fuz ala­nı­nı ge­niş­le­te­rek Os­man­lı hi­ma­ye­sin­de­ki do­ğu ki­li­se­si­ne bağ­lı halk­la­rı da ken­di ta­ra­fı­na çek­miş­tir. Bu­na rağ­men di­nî mâ­na­da do­ğu-ba­tı ki­li­se­le­ri­nin bir­li­ği söz­ko­nu­su ol­ma­mış­tır. Son za­man­lar­da böy­le te­şeb­büs­ler var, fa­kat so­nuç alı­nır mı? 

Pa­pa­’nın ge­zi­le­ri, ko­nuş­ma­la­rı Hı­ris­ti­yan âle­min­de ma­ğa­zin mev­zu­u olur. Za­ten ma­ğa­zi­nin öte­sin­de cid­di bir te­sir ic­ra­sı da bek­len­mez. Çün­kü gü­nü­müz­de Ro­ma Pa­pa­’sı hı­rıs­ti­yan­lı­ğı, da­ha doğ­ru­su ka­to­lik­li­ği dün­ya ça­pın­da ha­tır­la­tan bir şov yıl­dı­zı hük­mün­de­dir. Pa­pa­’nın son şo­vu da “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­” açık­la­ma­sı!

Er­me­nis­ta­n’­da­ki Pat­rik de Pa­pa­’nın ko­nuş­ma­sın­da ha­zır bu­lu­nan­lar­dan­mış. Eğer yer yü­zün­de bir Er­me­ni pat­rik­li­ği var­sa, bu­nu Fa­tih Sul­tan Meh­me­d’­e borç­lu ol­duk­la­rı­nı unut­ma­ma­lı­lar. İs­tan­bu­l’­un fet­hin­den son­ra Er­me­ni pat­rik­li­ği­nin ku­rul­ma­sı­nı sağ­la­yan Sul­tan Meh­me­d’­dir. 

İş­te İs­tan­bu­l’­da­ki Er­me­ni Pat­rik­ha­ne­si­’nin si­te­sin­de­ki bil­gi­ler: “Bi­zans dö­ne­min­de, 5. yüz­yıl­da, Aziz Çe­vir­men­le­r’­in öğ­ren­ci­le­rin­den olu­şan kü­çük bir İs­tan­bul Er­me­ni Ce­ma­ati’­nin var­lı­ğı bi­li­ni­yo­r… An­cak Os­man­lı­lar ta­ra­fın­dan fet­hi­ne ka­dar Er­me­ni­le­rin bu kent­te ken­di­le­ri­ne ait bir ki­li­se­si ola­ma­dı. İs­tan­bul­lu Er­me­ni­ler iba­det­le­ri­ni Bi­zans Ki­li­se­si bün­ye­sin­de yap­mak zo­run­da kal­dı­lar. Sul­tan II. Meh­me­t’­in 1453’te İs­tan­bu­l’­u fet­hiy­le bir­lik­te İs­tan­bul Er­me­ni ce­ma­ati­nin ta­ri­hin­de ye­ni bir di­ni öz­gür­lük dö­ne­mi baş­la­dı. Er­me­ni­ler ar­tık iba­det­le­ri­ni ken­di ki­li­se­le­rin­de, ken­di ri­tü­el­le­ri uya­rın­ca öz­gür­ce ya­pa­bi­le­cek­ler­di. Fet­he­di­len kent, Ana­do­lu­’nun çe­şit­li böl­ge­le­rin­den göç eden Er­me­ni­le­ri ka­bul et­me­ye baş­la­dı. Böy­le­ce kent­te­ki Er­me­ni nü­fu­su hız­la ço­ğal­dı. Ku­ru­lan ye­ni ma­hal­le­ler­de ha­yır­se­ver­ler ve­ya ce­ma­at ta­ra­fın­dan ki­li­se­ler de açıl­ma­ya baş­lan­dı.”

Ge­le­lim Pa­pa­’nın Er­me­ni tez­le­ri­ni doğ­ru­la­yan açık­la­ma­sı­na...Er­me­nis­tan ve di­as­po­ra ar­tık ger­çek dev­let­ler­den umu­du­nu kes­ti. Bir ta­raf­tan ma­ga­zin yıl­dız­la­rı­na tez­le­ri­ni doğ­ru­lat­ma­ya ça­lı­şı­yor di­ğer ta­raf­tan da din ma­ga­zin­ci­le­ri­ne!

Al Pa­pa­’yı vur Kar­daş­ya­n’­a!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi