D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Seçimden Sonraki Gün Asla Okunmayacak Bir Yazı

Seçimden Sonraki Gün Asla Okunmayacak Bir Yazı

Dün se­çim var­dı, gün bo­yu san­dık­lar dol­du. Ak­şam bo­şal­tı­lan san­dık­la­rın sa­yı­mı sa­ba­ha ka­dar sü­rer... Me­ra­kın yö­nel­di­ği yer bel­li. İlk ha­ber­ler­den son ha­ber­le­re ka­dar me­rak ek­sil­mez. Bir kaç pu­an faz­la­sı, bir­kaç ve­kil ar­tı­ğı... Bek­le­nir du­rur... Bi­ri ka­zan­ma­yı bek­ler­ken, di­ğe­ri kay­bet­me­me­yi umar...

Se­çi­mi yaz­mak, za­man iti­ba­rıy­la im­kân­sız. İlk so­nuç­la­rı yaz­sa­nız bi­le, da­ha be­lir­siz­lik­ler yük­sek nis­pet­te­dir, sa­ba­ha ka­dar kim­bi­lir ne­ler de­ği­şir. Bu yüz­den okun­ma­ya­cak bir ya­zı yaz­ma­ya ka­rar ver­dik. “Çok iyim­ser­sin, da­ha ön­ce­ki ya­zı­la­rı­nın okun­du­ğu­nu ve­ya çok okun­du­ğu­nu mu sa­nı­yor­sun?” de­mek hak­kı­nız...

İlk de­fa ya­zı ha­ya­tı­na atı­lan bir müb­te­di yaz­dık­la­rı­nın her­kes­ce okun­du­ğu ve bel­ki de mu­ci­bin­ce amel edil­di­ği his­si­ne ka­pı­lır. El­bet­te bu he­ves­kâr­lık kü­çüm­sen­me­me­li. Bir ya­zı­nın oku­nur­lu­ğu­nu tes­pit et­mek bu­gün da­hi güç. Okun­sa bi­le asıl mu­ha­ta­bı­nı bul­du­ğu­nu, he­de­fi­ne böy­le­ce ulaş­tı­ğı­nı tes­pit et­mek de müm­kün de­ğil. 

Sö­zü “Ha­cı­bay­ram hâ­lâ mah­zu­n” ya­zı­mı­za ge­ti­re­ce­ğim. 26 Ma­yı­s’­ta Vah­de­t’­te ya­yın­lan­dı bu ya­zı. An­ka­ra­’da bir “a­çı­lı­ş” var­dı o gün. Ya­zı “Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i Çev­re Dü­zen­le­me­si, Ki­tap­çı­lar Çar­şı­sı ve 36 ese­rin açı­lı­şı­” ile il­gi­li ola­rak, açı­lı­şı ya­pa­cak Cum­hur­baş­ka­nı­’na yö­ne­lik ba­zı ifa­de­ler ih­ti­va edi­yor­du. 

Tay­yip Bey o açı­lı­şı yap­mış, mem­nu­ni­ye­ti­ni iz­har et­miş. Bu­nu ne­re­den bi­li­yo­ruz? Be­le­di­ye­’nin bül­te­nin­den! Bu­ra­dan iki so­nuç çı­ka­ra­bi­li­riz: Bi­rin­ci­si, ya­zı­mız Sa­ray du­var­la­rı­nı aşıp sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı­’na ulaş­ma­mış ola­bi­lir. İkin­ci­si, Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı bi­zim eleş­ti­ri­le­ri­mi­zi yer­siz bul­muş ola­bi­lir...

Bi­rin­ci ih­ti­ma­lin kuv­vet­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. Se­çim kam­pan­ya­sı­nın son­la­rı­na yak­la­şır­ken muh­te­me­len sa­de­ce olum­lu me­saj­lar ih­ti­va edi­len ya­zı­lar Cum­hur­baş­ka­nı­na ile­ti­li­yor­du. Prog­ram­lan­mış bir açı­lış­ta ra­hat­sız­lık uyan­dı­ra­cak bir muh­te­va Tay­yip Er­do­ğa­n’­a su­nul­ma­mış ola­bi­lir...

Cum­hur­baş­ka­nı­’nın An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı ta­ra­fın­dan ya­nıl­tıl­dı­ğı, bu ya­nılt­ma­ya çev­re­si­nin de âlet ol­du­ğu ka­na­ati­ni mu­ha­fa­za edi­yo­ruz. 

O gün açı­lan ne­dir? En baş­ta Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i çev­re dü­zen­le­me­si ve ki­tap­çı­lar çar­şı­sı... Vak­ti­niz olur­sa gi­din ba­kın: Res­men açı­lan “Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li Çar­şı­sı”dır!

Bu mu­ha­fa­za­kâr­lık id­di­asın­da olan bir si­ya­sî akı­mın yüz ka­ra­sı­dır! İlk de­fa Tür­ki­ye­’de bir “ve­lî­”, ya­ni “Al­lah dos­tu­” adı­na çar­şı açıl­mış­tır. Bu­nu ba­tı dil­le­ri­ne çe­vi­re­lim: “Ha­cı Bay­ram-ı Ve­lî Mar­ke­ti­” açıl­mış­tır!

“Mar­ke­t”­in bü­tün ba­tı dil­le­rin­de­ki kar­şı­lı­ğı “çar­şı­”dır! “E­fen­dim bu ki­tap­çı­lar çar­şı­sı­dı­r”. Be­le­di­ye­’nin ilâ­nın­da böy­le ya­zı­lı. Bu açık­ça ya­lan­dır. Gi­din ta­be­la­ya ba­kın. Bu çar­şı­da ilaç için bir­kaç ki­tap­çı var­dır, bun­la­rın da asıl ti­ca­re­ti ki­tap de­ğil­dir!

Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li­’ye açık­ça say­gı­sız­lık ya­pıl­mış­tır. Çar­şı ya­pı­la­rı mü­te­va­zı ca­mi ve tür­be­ye gö­re ön pla­na çı­ka­rıl­mış­tır. Es­ki­den bu so­kak­ta bir hay­li ki­tap­çı var­dı. Ka­ra­yal­çın dö­ne­min­de ilk de­fa so­kak­ta­ki bi­na­lar yı­kıl­dı ve Ro­ma mey­da­nı in­ti­ba­ı bı­ra­kan bir dü­zen­le­me ya­pıl­dı. Ki­tap­çı­lar da bir çar­şı­da top­lan­dı. 

Şu­nu ma­ale­sef söy­le­mek zo­run­da­yız: CHP da­hi Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li­’ye Gök­çe­k’­ten da­ha say­gı­lı dav­ran­mış­tı. 

Cum­hur­baş­ka­nı “bu­ra­nın vi­ra­ne ha­li­ni iyi bi­li­yo­ru­m” de­miş. Pe­ki bu­ra­nın vi­ra­ne ol­ma­sı­nın me­s’­ulü kim­dir? Böl­ge­yi çö­ker­ten, in­san­sız­laş­tı­ran mev­cut be­le­di­ye baş­ka­nı­dır. Böl­ge üze­rin­de ken­di ta­sar­ru­fu­nu da­yat­mak için bu çö­kü­şü teş­vik et­miş, Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i ve çev­re­si mez­be­le­li­ğe dö­nüş­müş, ay­yaş­la­rın es­rar­keş­le­rin yu­va­sı ol­muş­tur. Bu ko­nu­yu ilk de­fa biz di­le ge­tir­dik: “Mah­zun Ha­cı­ba­yam!” 2009 yı­lın­da ya­yın­la­nan ve Öm­rüm An­ka­ra ki­ta­bı­na da al­dı­ğı­mız ya­zı şöy­le baş­lı­yor:

“So­ru­yo­ruz: An­ka­ra­’nın mer­ke­zin­de, is­mi An­ka­ra ile bü­tün­leş­miş bü­yük bir şah­si­ye­tin, Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li­’nin Ca­mi­i ve tür­be­si et­ra­fın­da­ki bu çir­kin­lik­le­re kim dur di­ye­cek? Bu mez­be­le­lik, ha­ra­bi­yet ne za­ma­na ka­dar sü­re­cek? Bu re­zil­lik ne za­man so­na ere­ce­k”? 

Şim­di Ha­cı­bay­ra­m’­ın et­ra­fı mez­be­le­lik de­ğil. Fa­kat Ha­cı Bay­ram kül­li­ye­si ar­tık sem­tin mer­ke­zi de­ğil. Ca­mi­i ya­kı­nı­na gel­me­den gö­re­mi­yor­su­nuz. Çün­kü önü “mar­ke­t”­leş­ti­ril­miş­tir! Çar­şı ya­nın­da iki bü­yük lo­kan­ta me­kâ­nı pey­da edi­le­rek ran­ta dö­nük bir dü­zen­le­me ya­pıl­mış­tır!

Di­ye­lim ki “o­lur böy­le şey­ler!” Ol­maz böy­le şey­ler, ama bir şey da­ha var: Çar­şı dü­zen­le­me­si­nin baş­lan­gıç nok­ta­sın­da­ki Tü­lü­ce Mes­ci­di­’ne ne ol­du? Ha­ni sü­rek­li CHP’­nin va­kıf ya­pı­la­rı­nı bil­has­sa da ca­mi ve mes­cid­le­ri sat­tı­ğın­dan dem vu­ru­yor­duk ya...

Cum­hur­baş­ka­nı­’nın açı­lış ya­par­ken üze­rin­de bu­lun­du­ğu yer muh­te­me­len bu mes­ci­din ar­sa­sı idi. CHP dü­zen­le­me­sin­de bu dik­ka­te alın­ma­dı. Ha­ni ya mu­ha­fa­za­kâr be­le­di­ye­ci­lik has­sa­si­ye­ti? Bu hu­sus­ta iç­ti­ha­dı ge­çer­li sa­yı­lan İmam Ebû Yu­suf'a gö­re bir mes­cid/ca­mi ara­zi­si, son­su­za ka­dar mes­cid ara­zi­si ola­rak ka­lır. Baş­ka bir mak­sa­da tah­si­si müm­kün de­ğil­dir!

Ya­zı­yı faz­la uzat­ma­dan bir hu­su­sa da­ha te­mas ede­ce­ğiz: Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li­’ye say­gı­sız­lı­ğın onun tür­be­si­nin ka­pı­sı­nın tok­mak­la­rı­na Be­le­di­ye baş­ka­nı­nın eşi­nin adı­nın ve so­ya­dı­nın ilk harf­le­ri­nin ya­zıl­ma­sı­na ka­dar var­dı­rıl­ma­sı­na ne buy­ru­lur? 

Bu açı­lış tam bir ya­nılt­ma­ca­dır. Biz sa­de­ce Ha­cı­bay­ra­m’­la il­gi­li kıs­mı üze­rin­de dur­duk. 36 eser açı­lı­şı ila­nın­da du­yu­ru­lan di­ğer yer­ler­le il­gi­li de vak­ti­miz olur­sa ya­za­ca­ğız. O ya­zı­yı oku­duk­tan son­ra, bu­na “A­çı­lış re­za­le­ti de­mek­ten baş­ka ça­re yok!” di­ye­ce­ği­niz­den emi­nim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi