D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

“Geliyorum” Diyen Sonuç!

“Geliyorum” Diyen Sonuç!

Bir se­çi­mi da­ha ge­ri­de bı­rak­tık; AK Par­ti dör­dün­cü se­çi­mi­ni ka­zan­dı. İlk üç se­çim­de sü­rek­li yük­se­len oy­lar, bu de­fa bi­rin­ci se­çi­min (2002) hay­li üs­tün­de ol­ma­sı­na rağ­men tek ba­şı­na ik­ti­dar için yet­mi­yor. 

“Se­çi­mi 4 par­ti ka­zan­dı­”, de­sek ye­ri var. Çün­kü tek ba­şı­na hiç­bi­ri ka­za­na­ma­dı, ya­ni hü­kü­met ku­ra­cak ço­ğun­lu­ğa ula­şa­ma­dı. CHP seç­men sa­yı­sın­da ye­rin­de say­dı, fa­kat mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı­nı ar­tır­dı. MHP hem oy­la­rı­nı hem mil­let­ve­kil­le­ri­ni ar­tır­dı. Sah­ne­ye bu se­çim­de gi­ren HDP sis­te­min ki­lit­len­me­si­ne yol aç­tı. 

Şim­di du­rup dü­şün­me za­ma­nı...

AK Par­ti ilk de­fa böy­le bir mu­ha­se­be­ye mec­bur. Za­fer ka­za­nan ba­şar­mış­tır, za­fe­rin ha­sar­la­rı pek dü­şü­nül­mez. AK Par­ti za­fer­le­ri­nin ha­sa­rı­nı bu­gü­ne ka­dar hiç dü­şün­me­di. 

İki te­mel ha­sar­dan bah­se­de­ce­ğiz. Bi­rin­ci­si AK Par­ti za­fer ka­zan­dık­ça, oy ora­nı­nı yük­selt­tik­çe, kök­le­riy­le alâ­ka­sı­nı be­lir­siz­leş­tir­di, idea­list yö­nü­nü tör­pü­le­di. Güç­lü bir si­ya­sî ik­ti­da­rın te­keb­bü­rü ted­ri­cen gö­rü­nür ha­le gel­di. Mil­let­ve­kil­le­ri­nin mil­let­le alâ­ka­sı kal­ma­dı. Hal­kın ger­çek­ten der­di ile dert­le­nen ve­kil sa­yı­sı git­tik­çe azal­dı. Dal­ka­vuk­luk al­dı yü­rü­dü. Ya ba­kan­lar? Öy­le ba­kan­lar gö­rül­dü ki, ba­kan­lık kol­tu­ğu­na otur­ma ih­ti­ya­cı his­set­me­di. Öy­le ba­kan­lar gel­di geç­ti ki, teb­rik mak­sa­dıy­la bi­le zi­ya­ret edi­le­me­di...

AK Par­ti muk­te­dir bir si­ya­si par­ti ola­rak ce­sur ve risk­li po­li­ti­ka­lar uy­gu­la­dı.     

Bu­na gü­cü var­dı. Ön­ce­le­ri is­ti­şa­re ile ya­pı­lan ba­zı iş­ler, za­man­la bu vas­fı­nı kay­bet­ti. “Ben ya­pa­rım, olur. Halk her ha­lü­kâr­da be­ni so­nu­na ka­dar des­tek­le­r” an­la­yı­şı hâ­kim ol­du. 

Hak­kı­nı tes­lim et­mek lâ­zım: AK Par­ti ic­ra­atıy­la, çö­züm­le­riy­le 21. yüz­yı­lı­mı­zın par­ti­si ol­du. Pa­ra­dan enf­las­yo­na, eko­no­mik ge­liş­miş­lik­ten öğ­re­ti­min yay­gın­laş­ma­sı­na, sağ­lık­tan ulaş­tır­ma ala­nın­da dev­rim sa­yı­la­cak ye­ni­lik­le­re ka­dar bir çok ic­ra­ata im­za at­tı. Bu hız­lı dö­nü­şü­mün par­ti yö­ne­ti­mi­nin de ba­şı­nı dön­dür­dü­ğü tah­min edi­le­bi­lir. Her ik­ti­da­rın dü­şe­bi­le­ce­ği tu­zak­lar­dan AK Par­ti­’nin ma­sun ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­lir mi­yiz? 

Ma­dem ki ik­ti­dar­dır, ik­ti­dar kir­len­me­si­nin dı­şın­da kal­dı­ğı­nı or­ta­ya ko­ya­cak şef­faf­lı­ğı gös­ter­me­liy­di. Şu­nu söy­le­ye­bi­lir mi­yiz: “AK Par­ti ik­ti­da­rın­da hiç yol­suz­luk ol­ma­dı, hiç ha­ta ya­pıl­ma­dı.”

Bu­nun inan­dı­rı­cı­lı­ğı an­cak öy­le ve­ya böy­le ha­ta ya­pan­la­rın, par­ti yo­luy­la kö­şe­yi dö­nen­le­rin teş­hi­ri ve par­ti dı­şı­na atıl­ma­sı ile sağ­la­na­bi­lir­di. Yok­muş gi­bi yap­mak, şüp­he­le­ri ar­tır­dı. 

AK Par­ti te­rör me­se­le­si­nin çö­zü­mü için kuv­vet­li adım­lar at­tı. Fa­kat sü­re­cin iyi yö­ne­til­me­di­ği­nin en açık de­li­li, Cum­hur­baş­ka­nı­’n­dan baş­la­ya­rak yet­ki­li­le­rin, bil­has­sa böl­ge­de sa­ha­da se­çim ça­lış­ma­sı ya­pan aday­la­rın şi­kâ­yet­va­ri be­yan­la­rı­dır. 

Bu be­yan­lar­dan çı­kan so­nuç şu­dur: Tür­ki­ye­’nin bu böl­ge­sin­de dev­let oto­ri­te­si­nin ye­ri­ni baş­ka bir oto­ri­te al­mış­tır. Bu oto­ri­te si­lah gös­te­re­rek ve­ya gös­ter­me­den va­tan­daş üze­rin­de bas­kı oluş­tur­muş­tur. Bu bas­kı va­tan­da­şı ça­re­siz­li­ğe dü­şür­müş­tür. Bı­ra­kın on­la­rı, muk­te­dir ik­ti­dar par­ti­si­nin aday­la­rı da­hi Va­n’­da, Si­ir­t’­te, Mar­di­n’­de ve baş­ka yer­ler­de ça­re­siz­lik­le­ri­ni ilan et­miş­ler­dir. 

Bu böl­ge­de kim­lik si­ya­se­ti­nin da­ya­tıl­ma­sı so­nu­cu­nu do­ğur­muş­tur. AK Par­ti­’nin ken­di ku­yu­su­nu kaz­dı­ğı­nı gör­mek için Gü­ney­do­ğu böl­ge­sin­de­ki se­çim so­nuç­la­rı­na bak­mak ye­ter­li­dir. Biz bu so­nu­cu da­ha işin ba­şın­da “Se­çim­de ehem ve mü­hi­m” baş­lık­lı ya­zı­mız­da ilan et­miş­tik: (4 Ma­yıs, Vah­det)

Gü­ney­do­ğu­muz­da ya­şa­yan, olup bi­ten­le­ri bil­mek mev­ki­in­de bu­lu­nan­lar ile soh­bet im­kâ­nı­mız ol­du...HDP’­li be­le­di­ye­le­rin ka­zan­dı­ğı böl­ge­ler­den cid­di göç var...Ne­den gö­çü­yor in­san­lar? Ata­la­rı­nın top­rak­la­rı­nı, mal­la­rı­nı, mülk­le­ri­ni, ha­tı­ra­la­rı­nı... ge­ri­de bı­ra­ka­rak?

Çün­kü gö­çe zor­la­nı­yor­lar! Böl­ge­de te­rör ör­gü­tü­nün söz­de mah­ke­me­le­ri var! Bu mah­ke­me­den da­vet al­dın mı, gö­çü top­la­mak­tan baş­ka ça­ren yok! Mah­ke­me­de hâ­kim mev­ki­in­de si­lah otu­ru­yor!

Gö­çen­le­rin kim­li­ği pe­ki? İl­le de Türk ol­ma­sı ge­rek­mi­yor. İl­le de Kürt ol­ma­ma­sı da ge­rek­mi­yor. Te­rör yan­da­şı ol­ma­ma­sı ye­ti­yor...

8 Ha­zi­ra­n’­da şu­na bak­ma­lı­yız: Böl­ge­nin AK Par­ti oy­la­rı ne âlem­de? Sert bir dü­şüş için her şey ya­pı­lı­yor. Si­lah­lı pro­pa­gan­da da­hil...” 

Bir ay ön­ce yaz­mı­şız: Şim­di­lik bu ka­dar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi