D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Siyasî Propaganda Aracı Olarak Açılışlar

Siyasî Propaganda Aracı Olarak Açılışlar

Bu­gün de se­çim­le il­gi­li ya­za­ca­ğız... AK Par­ti­’nin oy­la­rı An­ka­ra­’da da düş­tü... Bir ön­ce­ki se­çim­de ne­re­dey­se yüz­de el­li­ye ya­kın oy al­mış­ken, bu de­fa 41’de kal­dı. 

An­ka­ra hü­kü­me­tin gö­zü önün­de. Ne olup bit­ti­ği­ni, hal­kın ne­den hoş­nut olup ne­den ol­ma­dı­ğı­nı bil­mek da­ha ko­lay. Ge­lip ge­çer­ken bi­le ba­zı şey­le­ri gör­mek müm­kün. 

Şa­şır­tı­cı olan şu: Va­tan­da­şın gör­dü­ğü­nü dev­let­lu­lar gö­re­mi­yor! 

Me­se­la, “de­ko­ra­tif mey­dan sa­at­le­ri”ni gö­ren yok mu hiç? Hiç­bir yer­de­ki gö­rül­me­se, Mec­li­s’­in bur­nu­nun di­bin­de, Baş­ba­kan­lı­ğa yüz met­re me­sa­fe­de Ge­nel­kur­may Kav­şa­ğı­’n­da­ki gö­rül­müş ol­ma­lı­dır. 

Bu mey­dan­da de­va­sa bir kol saa­ti var! 

An­ka­ra Bü­yük­şe­hi­r’­in şeh­rin muh­te­lif mey­dan­la­rı­na dik­ti­ği “de­ko­ra­tif mey­dan sa­at­le­ri­”nin şe­hir es­te­ti­ği açı­sın­dan na­sıl bir re­za­let ol­du­ğu­nu an­la­mak için tek ba­şı­na bu da­hi ye­ter. Önü­müz­de­ki be­le­di­ye se­çi­mi kam­pan­ya­la­rın­da

bir­çok aday bun­la­rı yık­ma sö­zü ve­re­rek oy top­la­ya­cak!

Me­se­la şeh­rin muh­te­lif is­ti­ka­met­le­ri­ne ya­pı­lan ka­pı­lar...

Ka­pı, fa­kat ka­pan­mı­yor! Ho­li­vut de­ko­run­dan baş­ka bir şey de­ğil! 

Ka­pı fa­kat, şe­hir ka­pı­dan ki­lo­met­re­ler­ce ön­ce baş­lı­yor! Çı­kar­ken çık­mı­yor­sun, gi­rer­ken gir­mi­yor­sun!

Bir şe­hir­de ka­pı­dan söz edi­li­yor­sa, sur da ol­ma­sı lâ­zım. An­ka­ra­’nın iç su­ru var, Hi­sar. Es­ki dış sur­lar yok ola­lı da yüz­yıl­lar ol­muş. O dış sur­lar­dan ha­tı­ra, Çan­kı­rı ka­pı­sı ve­ya Dış­ka­pı sem­ti­dir. De­mek ki en son yı­kı­lan o ka­pı.

İs­tan­bul, Er­zu­rum, İz­mir, Kay­se­ri ka­pı­la­rı çok ön­ce­le­ri or­ta­dan kalk­mış. 

An­ka­ra­’da baş­ka ne­ler ya­pıl­dı? Bu­nu li­der­le­rin yap­tı­ğı açı­lış­la­ra ba­ka­rak sağ­lık­lı ola­rak an­la­ya­bi­lir mi­yiz? San­ma­yın ki açı­lış­lar sa­de­ce ik­ti­dar par­ti­si­nin li­der­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­yor. Mu­ha­le­fet de ken­di ça­pın­da açı­lış­lar ya­pı­yor.

Me­se­la An­ka­ra­’da CHP’­nin iki be­le­di­ye­si var, on­lar da par­ti baş­kan­la­rı­na açı­lış yap­ma fır­sa­tı ha­zır­la­dı­lar. MHP An­ka­ra­’da de­ğil­se de baş­ka yer­ler­de açı­lış­lar yap­tı. 

Bu yol­la hal­ka “biz ça­lı­şı­yo­ruz, iş ya­pı­yo­ruz, hiz­met edi­yo­ruz, eser bı­ra­kı­yo­ru­z” de­nil­mek is­te­ni­yor. Pe­ki ger­çek­ten gös­te­riş­li açı­lış­la­rı hak eden iş­ler ya­pı­lı­yor mu? 

Hem sık sık duy­duk, “fi­lan par­ti baş­ka­nı açı­lış yap­tı ama, o bi­na, köp­rü ya­pı­la­lı yıl­lar ol­muş­tu­”, de­nil­di­ği­ni, hem de şa­hit ol­duk. Hat­ta ba­zı eser­le­rin de­fa­lar­ca açıl­dı­ğı ha­ber­le­ri de ba­sı­na yan­sı­mış­tır. 

İş­te An­ka­ra­’da­ki açı­lış­lar­dan bi­ri...    

Bu­na “a­çı­lış re­za­le­ti­”n­den baş­ka ad ve­re­mi­yo­rum. Da­ha ön­ce “Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i Çev­re dü­zen­le­me­si­” açı­lı­şı hak­kın­da yaz­mış­tım. Ha­cı­bay­ram Ca­mi­i çev­re dü­zen­le­me­si­nin Ha­cı­bay­ram kül­li­ye­si­ni ge­ri pla­na dü­şü­ren, rant üret­me­ye yö­ne­lik bir uy­gu­la­ma ol­du­ğu­nu, bu­ra­da mev­cut Tü­lü­ce Mes­ci­di­’nin en azın­dan ha­tır­lat­ma ba­bın­da bir ma­ke­ti­nin bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni... Ay­rı­ca Ha­cı Bay­ram di­nî bir mer­kez­ken “Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li Çar­şı­sı­” ad­lan­dır­ma­sı­nın doğ­ru ol­ma­dı­ğı­nı... Dün­ya­nın ilk “ve­lî mar­ke­t”­inin An­ka­ra­’da açıl­dı­ğı­nı...Ta­bi­i ilan­da be­le­di­ye “ki­tap­çı­lar çar­şı­sı açı­lı­şı­” yaz­ma­yı uy­gun bul­muş ama, açı­lan     Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li Çar­şı­sı! İs­te­yen git­sin bak­sın!

İş­te bu ve­si­le ile 36 eser da­ha açıl­mış!

Ne­ler ne­ler yok ki? Yıl­lar­dır ge­lip geç­ti­ği­miz yol­lar, kav­şak­lar, köp­rü­ler, park­lar... “Bü­yük­şe­hir ça­lı­şı­yo­r”, yıl­lar­dır! Sa­de­ce bun­lar mı? Si­te­ler dış cep­he kap­la­ma­la­rı ve Sa­mi Efen­di ile Âsım Kök­sal Ca­mi­i ceh­pe ye­ni­le­me­si... Hat­ta bil­gi­sa­yar ek­ran­la­rı da açıl­mış!

Bun­lar­la ik­ti­fa edi­lir mi: An­ka­ra­’da­ki bü­tün it­fa­iye bin­la­rı açıl­mış!

El­ma­dağ, ASO, Baş­kent, Kur­tu­luş, Al­tın­park vb. it­fa­iye bi­na­la­rı yıl­lar­dır var. Ba­zı­la­rı­nın ya­nın­dan, ba­zı­la­rı­nın önün­den ge­çi­yo­ruz. Aca­ba açı­lan ne­dir? Me­se­la mü­dür be­ye ye­ni bir kol­tuk alın­dı, aca­ba onun açı­lı­şı mı ya­pıl­dı? 

Böy­le açı­lış­lar va­tan­daş­da ha­yal kı­rık­lı­ğı­na yol açı­yor... Bu yüz­den de ar­zu edi­len te­si­ri uyan­dır­mı­yor. Li­der­ler şeh­ri yö­ne­ten zat ta­ra­fın­dan kan­dı­rı­lı­yor ama va­tan­daş kan­dı­rı­la­mı­yor!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi