Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Batı’dan PYD’ye uyarı

Batı’dan PYD’ye uyarı

Türkiye’nin, Suriye’deki gelişmelere yönelik ciddi endişeleri var. Bunlar defalarca dile getirildi. ABD’li ve Batılı müttefiklerle de anlatıldı. PYD’nin bölgedeki demografik yapıyı değiştirme çabalarına yönelik eldeki bilgiler de paylaşıldı. 

Ardından önemli gelişmeler yaşandı. PYD,  DAEŞ’e yönelik olarak Batılı güçlerce oluşturulan koalisyon tarafından etkili bir şekilde uyarıldı: 
1)Bizim hedefimiz etnik ve dini kökenlere bakılmaksızın birleşik bir Suriye’dir. 
2)Demografik yapıyı değiştirme çabalarına asla destek vermeyiz. 
3)Yerlerinden edilen Arap ve Türkmenler güvenli ve uygun buldukları zaman evlerine geri dönebilmelidir. 
* * *
Bu bilgilerin kaynağı, Ankara’daki etkili bir diplomatik kaynak. DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyonun Ankara ayağında dinamo işlevi gören Batılı Kaynak, dün gazetelerin Ankara temsilcileriyle önemli bilgiler paylaştı. 
Öncelikle, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı koalisyon güçleriyle işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin bu konuda ciddi ve samimi olmadığı iddialarını reddetti. Türkiye’nin asıl hedefinin ABD’ye kolaylık sağlayarak, PKK’ya operasyon düzenlemek olduğu ve bu konuda anlaşma yapıldığı yorumlarını “dar bir bakış” olarak değerlendirdi: 
-Türkiye’den bu aşamada DAEŞ’e karşı müstakil operasyonlar düzenlememesini biz istedik. Ama yakın bir zaman içinde koalisyon güçleriyle birlikte DAEŞ’e karşı geniş ve etkili operasyonlar düzenlemesini bekliyoruz. 
* * * 
Şu an Türkiye hazırlık safhasında… 
DAEŞ’e karşı birden fazla anlaşma yapıldı ve mutabakata bağlanmış konu ortaya çıktı. Halen askeri detaylar görüşülüyor. Mücadele süreli ve kısıtlı olmayacak, sonuç alana kadar devam edecek. 
ABD’ye verilen destek sadece İncirlik’le sınırlı kalmayacak. Türkiye, koalisyon ortaklarına gerek duyulması halinde başka askeri üsleri de kullanabileceklerini bildirdi. Bu konudaki çalışmalar sürüyor. 
Önümüzdeki günlerde insansız hava araçlarına ilave olarak ABD’den insanlı muharip ve destek uçakları da gelecek. Büyük bir askeri varlıkla etkili bir mücadele dönemi başlayacak. Önce, Türkiye sınırındaki DAEŞ varlığı sonlandırılacak. Özellikle de Azaz ve Cerablus bölgeleri temizlenecek. Buralara yerel güçler yerleştirilecek ve her alanda desteklenecek. 
Tekrar PYD’ye dönersek… 
Batılı diplomatik kaynak, “Değişen şartlar çerçevesinde artık PYD’yi stratejik müttefik olarak mı görüyorsunuz?” sorusuna aynen şu cevabı verdi: 
-Ben hiçbir ABD’li yetkilinin PYD’yi stratejik müttefik olarak değerlendirdiğini duymadım. Bizim için stratejik müttefiklik kavramı çok farklıdır. Taktiksel adımlarla müttefiklik kavramını aynı görmemek lazım. Biz Suriye’de demografik yapıyı bozmaya çalışan hiçbir gücü desteklemiyoruz. 
* * *
Bu işbirliği devam ederken, Batı doğal olarak Türkiye’deki gelişmeleri de izliyor. Birincisi, Hükümet kurma çalışmalarını Türkiye’nin bir iç meselesi olarak görüyorlar. İkincisi de PKK’nın bir “terör örgütü” olduğunun altını çizerek, teröre karşı operasyonları “Türkiye’nin kendini savunma hakkı” olarak değerlendiriyorlar. Ayrıca, PKK’nın terör saldırılarına son vermesi ve Çözüm Süreci’nin tekrar başlaması yönünde bir temenni de ortaya koyuyorlar. 
Onların odaklandığı alan Türkiye’nin DAEŞ’e karşı vereceği mücadele… 
Şu an için Türkiye’nin bir kara gücüyle Suriye’ye girmesi gündemde değil. Birinci hedef DAEŞ’i hava operasyonlarıyla Türkiye sınırından geriye itmek. Yerlerine hava gücüyle takviye edilen Suriyeli muhalifleri yerleştirmek. Ayrıca, DAEŞ’in bir daha terk ettiği yerlere geri dönmesini engellemek. Zaman içinde güvenli bir ortam oluşturarak, bölgeyi terk eden yerel halkın geri dönmesini sağlamak. Bu amaçla Eğit-Donat faaliyeti devam edecek. Batılı Diplomatik Kaynak, El Nusra’nın eğitilip donatılarak bölgeye gönderilen ilk kafileyi özel hedef seçmesinin, doğru bir yolda olunduğunu gösterdiğini kaydetti. 
Nihai hedef ise zaman içinde DAEŞ yapılanmasını tamamen yok etmek. 
Batılı Diplomatik Kaynak, ABD Başkanı Obama’nın da dediği gibi, bu işin uzun bir zaman alacağının altını çiziyor. Böylece, Türkiye ile uzun süreli bir işbirliği yoluna girildiğine vurgu yapıyor. 
Durum bu… 
Algı operasyonları ve dedikodular devam ededursun, içinde bulunduğumuz durumu en etkili birinci ağızdan size aktarıyorum. 
    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emin Pazarcı Arşivi