Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

PKK yek attı, şeş geldi

PKK yek attı, şeş geldi



Emin Pazarcı - Diğer Yazıları tümü
Kılıçdaroğlu komutanlarla baş başa
Koray Aydın, Bahçeli'yi silkeliyor
MHP'de artçı depremler
'Avantacı, beleşçi utanmazlar'

önceki haber
sonraki haber

Esad rejimi, daha fazla dayanamadı çöküyor.
Suriye fiilen üçe bölündü. Bir tarafta Esad güçleri, diğer tarafta muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu ve tereyağından kıl çeker gibi aradan çıkan Kürt gruplar. Kürtlerin içinde ise, en güçlü olanı PKK'nın desteklediği Demokratik Birlik Partisi (PYD) yanlıları.
Bitmedi, dahası da var...
Kürtler hiçbir bedel ödemeden, tek bir kurşun bile atmadan pek çok şehri ele geçirdiler.
Kobani, Afrin, El Darbasiye, Pa's Al Ayn, Cinderis, Derik, Amude, El Ayna gibi yerleşim yerlerinde Kürt bayrakları dalgalanıyor.
Suriye'deki gelişmeler, daha düne kadar kimlikleri bile bulunmayan "ikinci sınıf insan" kategorisine konulan Kürtlere ve PKK'ya yaradı.
Çok değil, birkaç ay öncesinde hayali bile zordu! İlginçtir, hep "ikinci sınıf insan" muamelesi gördüler. Buna rağmen Suriye'de Kürtler hiçbir zaman muhalefette yer almadılar.
Genellikle yönetimi desteklediler; Bass rejimi de hep onları kullandı.
Abdullah Öcalan ve PKK, Hafız Esad döneminde Şam'da palazlandı.
Oğul Esad da sıkıntıya girince babasının kullandığı PKK kartına sarılmak istedi. Ancak, dilediği gibi kullanmasına şartlar el vermedi. Pek çok şehri Kürtlere bırakıp çekilmek zorunda kaldı.
Kürtler de bir anda kendilerini "yönetimde" buldular. Hani, "Kurban olayım tipiye, esti getirdi kapıya" denir ya... Suriye Kürtleri açısından da aynen öyle oldu!
Tabii ki bunda Mesut Barzani'nin büyük payı var. Bölük pörçük bir yapı içinde olan Kürtleri derleyip toparladı. Tek bir çatı altında birleştirdi. Birbirleriyle çekişip çatışmalarının önüne geçti.
Birkaç sene öncesine kadar "Alt tarafı bir aşiret reisi" diye küçümsediğimiz Barzani, yine dengeleri alt-üst edecek bir adım attı. "Baldırı çıplak" diye aşağıladığımız adam, Türkiye'nin başına yeni bir çorap ördü.
Üstelik, Suriye Kürtlerinin "hamisi" olduğunu da bütün dünyaya ilan etti. El Cezire'ye önemli açıklamalar yaptı:
- Batı Kürdistanlı gençlere askeri eğitim veriyoruz. Daha sonra onları kendi topraklarını korumak ve güvenliği sağlamak için bölgelerine göndereceğiz.
Ve ekledi:
- Onlar, Suriye rejimi yıkıldıktan sonra oluşacak boşluğu dolduracaklar.
Barzani açıkça söylemedi, ama... "Boşluk doldurulacak" sözleri ile Suriye'deki pek çok yerleşim yerinin bundan sonra "Kürt bölgesi" olacağı mesajını verdi. Kendisinin de bu amaç doğrultusunda mücadele edeceğini açıklamış oldu. Barzani tarafından yetiştirilen binlerce Kürt askerinin Suriye'ye geçerken çekilen görüntüleri ise, bu gerçeği tescilledi.
Oluşturulmak istenen fotoğraf iyice netleşti:
Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın oldukça etkili olduğu bir Kürt bölgesi. Arkasında Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi. Şu andaki fotoğraf da ortada:
Kuzey Irak'taki pek çok şehirde kamu binaları işgal altında. Cadde ve sokaklarda eli silahlı insanlar nöbet tutuyor. Pek çok yerde PKK'nın Suriye kolu olan Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) borusu ötüyor.
Kandil'e kardeş geldi!
Türkiye tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu tepkisiz, gelişmeler karşısında sessiz ve seyirci. Sözde PKK'dan "rahatsız" olduğunu açıklayan Barzani ise açıktan destekçi!
Asıl büyük hedef olan Kamışlı da ele geçerse, kare tamamlanmış olacak. Kucağımıza nur topu gibi yeni bir sorun oturacak. Türkiye yıllardır 330 kilometrelik Kuzey Irak sınırını kontrol etmekte güçlük çekiyordu.
Eşkıya geliyor, vuruyor ve gidiyordu. Şimdi buna 877 kilometrelik Suriye sınırının da eklenmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız.
Ortaya çıkacak gelişmelerin vereceği diğer problemler de cabası...
Beşşar Esad, gidiyor gitmesine de...
Giderayak bizi de büyük bir sıkıntının içine itti.
Türkiye'deki malum çevrelerin neredeyse zil takıp oynayacak olmaları, ileride neler yaşayacağımızın en net habercisi.
Bölgede ABD, İngiliz, İsrail ajanları cirit atıyor. Süper güçler yeni planlar yapıyor. Bu noktada Türkiye'nin "bizi ilgilendirmez" deme lüksü hiç kalmadı. Artık, gırtlağımıza kadar işin içindeyiz! İleride büyük bedeller ödememek için çok daha aktif olmak zorundayız!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emin Pazarcı Arşivi