Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Sen yaşıyor musun?

Sen yaşıyor musun?

Pazar notları:

Yeni evler, güzel evler, şık dekorasyonlar... Fakat herkes dışarıda! Niye? Evler güzel oluyorda, mutluluk hep dışarıda kalıyor gibi. Gibisi fazla!

***
Her yeri deterjanlarla yıka dur istersen; tek bir toz tanesinin peşine gün boyu elinde bir bezle dolaş dur... Ne fark eder? Mekanı temiz kılan, havalandıran, ferahlatan şey ilişkilerdir. İlişkilerimiz çamur gibi olduktan sonra, ne fark eder?
***
Kime sorsam, "içten biridir" diyor! Bir üstünlük nişanesinden söz eder gibiler. İyi de bu kişinin içinde yalnızca haset, güceniklik, hınç ve hırs var. Bunun dışarıdan görünmesine izin verişine "içtenlik" denmesi hangi çıkmazlarda debelendiğimizi gösteriyor. Açıksöyleyeyim; zarif bir ikiyüzlülüğü bu içtenliğe (!) tercih ederim.
***
Bir de etrafı kırıp geçiren ama buna dobralık diyenler var. Böbürleniyorlar bu halleriyle. Yazmıştım, bir daha yazayım: Hakiki doğruculuk, inceliklere özen gösterir. Çünkü bilir ki, "doğrular" her zaman kırılgan bir çizgide ilerlerler.
***
Sui zanda isabetli olunca sevinmek huyu peydah oldu. Oysa kahrolmalı insan buna.Hüsnü zanda yanılgıya düşünce dövünüyoruz. Oysa ismi üzerinde işte, güzeldi!
***
İrfan, ilmin güvenlikli ve gösterişli alanından vazgeçebilmekle başlar... Varlığın ağırlığını hissedebilmek için bilginin ne kadar birikirse biriksin yine de hafif kaldığını anlamak gerekmez mi? Eski zaman alimlerinin kitaplarını Nil'e fırlatmasını veya ateşe atıp yakmasını coşkuyla anlatan akademisyenler tanıyorum. Gülünç olan şu ki, bu arkadaşlar kitaplarından teki kaybolsa, telaşa düşüyor ve bildiklerini terk ederek geçecek bir hayatı hayal bile edemiyorlar.
***
İyilik, doğruluk, güvenilirlik istiyorsun. Tamam, anlıyorum! Hele önce sen iyi, doğru, güvenilir ol bakayım! Bundan niye kaçınıyorsun?
***
İşten eve, evden işe... İşten tatile, tatilden işe... İşten işsizliğe, işsizlikten işe... Sen yaşıyor musun? ("Bugünkü çağ senin ölüm meleğindir, çünkü sana geçim derdi vererek canını alıyor.")

***
GÜZEL YAZILAR

 Gurbet insana çakılan çividir. Konuşmak, dinlemek, duymak. (derindusunce. org)
 Teklif değil tehdit. Mustafa Akar. (Lacivert, Nisan 2016)
 Kötülük sorunu ve edebiyat üzerine açık oturum. (Hece dergisi, Mart 2016)
 Dünya dönüyor diyorlar ya, yalan! Her şey olduğu yerde öylece duruyor. Gökhan Özcan (İzdiham dergi, Nisan- Mayıs 2016)
 Kahkaha kimden yana? Kemal Sayar. (Nihayet dergisi. Nisan 2016)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi