D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

TC’nin Vilayet Merkezi Olmak Neden Önemli?

TC’nin Vilayet Merkezi Olmak Neden Önemli?

Ülkemizin üç vilayetini görmek nasip olmadı. İkisini göremeden vilayet olmaktan çıkacaklar galiba! Bize kalıyor Kırklareli...

Orayı en kısa zamanda ziyaret etmeyi aklıma koydum. Tabiî Yüksekova ve Cizre’yi de listeye aldım.  Bölge hassas... Bu hassasiyet idarî düzenlemelerin de asıl sebebi. Şırnak’ın il yapılması bundandı.

Şimdi aynı hassasiyet başka bir düzenlemeye yol açıyor.  “Bölgenin hassasiyeti” denilince son seçimde oy dağılımını hatırladım. HDP yüzde seksenin üzerinde...

Şırnak’ta 2015 haziran ve kasım seçimlerinde bir değişiklik olmamış. Hakkari’de HDP kasımda biraz oy kaybetmiş...

Siyaset ne içindir? 

Ülke yönetiminde sorumluluğunu ortaya koyarak iradesini Meclis’e yansıtmak vatandaşın siyasetteki en önemli gücüdür. Hakkarili “vekil”lerin, Şırnaklı “vekil”lerin, tümü tek partiden. İllerinde yaşayan halkın sorumluluğu ile ilgili ne yapmışlardır bugüne kadar, bu güya vekiller?

Hakkari’ye veya Şırnak’a hizmet etmek onların yol haritasında var mıdır? Halk bu vekilleri gerçekten tanır bilir de öyle mi seçer? 

Bu soruların ne yazık ki, olumlu cevabı yok.  Kimse kimseyi kandırmasın: Bu vekiller bir yerlerden tayin edildi, halka onaylatıldı! Türkiye ile savaşan bir terör örgütü var. Bu otuz küsur yıllık bir hikâye. Binlerce şehidin, masumun kanı bunların boynunda. Hedefi ne bu terör örgütünün? Türkiye’ye diz çöktürerek güya “Kürdistan” kurmak!  Hakkari ve Şemdinli, terör örgütünün uzantısı partiye blok halinde oy vererek bir bakıma bu siyasete “evet” demiş olmadı mı? 

Bazen seçmenler neye oy verdiğini bilmeyebilir! Bazen da neye oy veremeyecekleri birileri tarafından bildirilir! Hakkari ve Şırnak’ta hangi ihtimalin ağır bastığını bilmiyorum. İkisi birlikte de olabilir.  Her iki vilayet, terör örgütünün en ağır katliamları yaptığı yerler. Şırnak merkez ve ilçelerinin bazılarında “çukur terörü” yaşandı. Halk çukurculara fiilen destek vermedi. Bu, devlete pasif destek demek.

Çukur terörüne tevessül edenlere dur demek için de adım atmadı... Şimdi Şırnak’tan değilse de Hakkari’den açık itirazlar yükseliyor. Daha önce de birkaç defa il merkezi olmuş, ilçe yapılmış olan Hakkari daha köklü bir geçmişe sahip. En önemli tarihî eserin Akkoyunlulardan kalma Meydan Medresesi olduğu belirtiliyor.  Meclis’te Hakkarili vekiller, Şırnaklı vekiller değil, CHP ve MHP konuyla ilgileniyor. Tabiî tek partilerinin çift başkanından biri olan hatun, kükremiş. Buralar ekonomik olarak çökermiş!

Günaydın! Halkın geçimi sizi ne zamandan beri ilgilendiriyor? Şimdi Yüksekova ve Cizre de işin içinde, ne olacak?

En makul çözüm, onları da vilayet yapmakmış! Bu akıldan mantıktan yoksunlukla neyin siyaseti yapılabilir ki? 

Evet TC önemli! Hem de çok! Onun vilayeti olmak, vilayet merkezi olmak da mühim. Bir yerin vilayet merkezi olması demek, devletin bürokrasisiyle orayı mekân tutması demek. Bu yüzlerce memur, asker, polis demek. Aileleriyle birlikte bir şehir ahalisi demek... Şimdi il merkezi taşındığında, Hakkari merkez nüfusu azalacak.  Bu neden önemli? Devletin buraya akıttığı paranın azalması demek bu.

Ekonominin ciddi şekilde zayıflaması demek. Buralardan devleti çekin, ekonomi sıfıra müncer olur! Bölgeye devlet her anlamda hayat veriyor. Hakkari halkı bunu görüyor, o yüzden hareket halinde. Keşke, geçen sene yapılan seçimlerde terör örgütünün dayattığı adaylara kırmızı kart gösterebilselerdi! Belki o zaman böyle savunmaya yönelik idarî düzenleme yapılmazdı. Terör örgütü de bu şehrimizden ümidini keserdi.  Hakkari’yi vekilleri temsil edemeyince kim temsil eder? Yılmaz Erdoğan! Gelmiş geçmiş en meşhur Hakkarili o...

Mizah dilimizin gerçek ustası, bütün Türkiye’nin sevdiği bir oyuncu. Keşke Hakkari halkı şimdi değil de seçim zamanı Yılmaz Erdoğan’ın kapısını çalsaydı... TC’nin bir ilçesi olmak... Emin olun, Stalinist terör örgütünün başkenti olmaktan çok daha değerlidir! Bazı değerlerin farkına kaybedilirken varılıyor!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi