Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Şefkat insanlığın şubelerindendir

Şefkat insanlığın şubelerindendir

Günümüzde çocuklar en iyi okullarda okuyor, yabancı dil öğreniyor, birkaç sertifikaya birden sahip olabiliyorlar. Fakat insani yanlarını geliştirecek gibi ulvi değerlere sahip değiller. Ne yazık ki eğitim kurumları bu konuda henüz bir açılım yapmış değil. Aile içi ilişkiler ise tamamen medyanın güdümünde seyrediyor. Anne babanın etkin rolünü medya üstlenmiş durumda. Halbuki İslam toplumlarında çocuklar ahlaki değerleri ailede doğal yollardan öğrenirlerdi. Anne baba ve kardeşler arası ilişkiler sağlıklı bir zemin üzerine kurulur, aile fertleri hayatın akışı içinde birbirlerini eğitirlerdi. Büyük kardeşin küçülen giysileri küçük kardeşe kalırdı. Çocuklar aynı sofraya oturur ve aynı tabaktan yemek yerlerdi. Hayat müşterekti, çocuklar ayrı odalarda yalnızlığa itilmez, bir elin parmakları gibi birbirlerine kenetlenirlerdi. Kardeşler arası dayanışma kendiliğinden gerçekleşir, abla ağabeyi kardeş el ele verir birlikte hareket ederlerdi. Günümüz ebeveynleri çocuklarını bu imkânlardan mahrum bıraktılar. Onları bilgisayarın başında yalnızlığa terk edip ben odaklı hücrelere hapsettiler. Artık küçücük odalarda üretilen sevgi, paylaşım, fedakârlık, sabır ve muhabbetten eser yok. Evlerimizin düzeni değişti, eski düzeni yeniden kurmak oldukça zor. Yine de ümidimizi yitirmiş değiliz. Mevcut imkânlar çerçevesinde çocuklarımızın fıtratlarındaki şefkat filizlerini yeşertebilir ve onları kardeşleri ile kaynaştırarak sevgi ve paylaşımı öğretebiliriz.

Sevgili anne babalar,

Şefkatin maddi bir bedeli yok, kaynağı sizin kalbinizde, siz ne kadar verirseniz şefkatiniz o minvalde artacaktır. Rabbimiz size bu duyguyu çocuklarınıza ve sevdiklerinize vermeniz için bahşetti. Peki, ne oluyor da sizler bu konuda cimri davranabiliyorsunuz Sevdiklerinize verdiğiniz her şey size bir şekilde geri dönecektir. Bundan emin olabilirsiniz.

NELER YAPILABİLİR

Sabah kalktığınızda çocuğunuza sarılın, selam verin, hal hatır sorun ona değer verdiğinizi ifade edin. Çocuğun günlük programını birlikte yapın, onun duygu ve düşüncelerine saygı gösterin.

Popüler kültürün esintisine kapılıp çocuğunuzu robotlaştırmayın, onu iki dünyada saadete ulaşabilecek yeterlilikte büyütün.

Çocuğunuzu mahallenizde, az ötede sokağınızda yaşayan yoksullarla tanıştırın, yardım çalışmalarınıza çocuğunuzu da dahil edin.

Küresel kapitalizmin hedefi haline gelen mazlum ve korunaksız insanlar için çocuğunuzla birlikte dua edin. Ona haksızlığa uğrayan insanların duygularını anlatın ve sadece kendimiz için yaşayamayacağımızı izah edin. Adam olmanın sadece meslek sahibi olmak anlamına gelmediğini, iyilik ve erdem üzere yaşayabilmek olduğunu anlatın ona…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi