Cemal Nar

Cemal Nar

İslam’da Irkçılık Ulusalcılık Milliyetçilik

İslam’da Irkçılık Ulusalcılık Milliyetçilik

Yeni çıkan kitabımızın başlığıdır bu. Bu kavramları dil ve din açısından işleyem 822 sayfalık büyük hacimli bir eser. Konu sadece ilmi açıdan işlenmiştir.

Daha önce yayınladığımız İslam’a Göre Irkçılık ve PKK Terörü Ekseninde Kürt Sorunu”, konunun tarihi ve güncel boyutunu işliyordu. Batılılaşma, cumhuriyet, Kemalist inkılaplar, sistemin “milliyetçilik” perdesi altında “ırkçılık” uygulamaları anlatılmıştı. Ve buna tepki olarak doğan Kürt  sorunu. Güya ona sahiplenen, ama aslında ABD ve AB ve dünya sermayesinin maşası olan PKK ve terörü.

Biz bu kitabımızda ise ırkçılığın tanımı, kaynakları, tarihi, hükmü, zararları ve çareleri gibi konuları İslam açısından, Kur’an ve Sünnet çerçevesinde işlemeye çalıştık.

Rabbimizin bizi “insan” olarak eşit yaratmasına rağmen Irkçılık, belli bir ırkın, belli bir sosyal grubun doğuştan ve kalıtımla gelen özellikler sebebiyle farklılaştığını ve bu farklılıkların statü, konum ve ilişkilerin belirleyicisi olması gerektiğini iddia eder. Yani, bir ırkın doğuştan gelen tabiî üstünlüğünü savunur.

Tespitimiz şudur: Irkçılık dinden ve maneviyattan uzak yönetimlerin çıkardığı bir sorundur ve ancak İslam ile tedavi edilebilir. Eşitlik, adaletve özgürlük kavramlarını, ehliyet ve kabiliyeti hiçe sayan ırkçılık, yönetilmeye mahkûm olanların, üstün yönetici ırkların emrinde zillet içinde yaşamasına ve hakarete uğramasına sebep olur. Toplumda birlik, beraberlik, sevgi, kardeşlik, hukukun üstünlüğü, adalet, eşitlik, barış, huzur, ahlak ve erdem gibi haslet ve güzelliklerin en büyük düşmanıdır. Irkçılığın olduğu yerde emeğin istismarı, alınterinin sömürülmesi, kan ve gözyaşı vardır.Bu da dünya barışına vurulan büyük bir darbedir.

Son birkaç yüzyılda ırkçılık belası ve fitnesi yüzünden büyük savaşlar ve küresel yıkımlar yaşandı. Osmanlı Devleti de bu yüzden yıkılarak parçalandı. Ümmet dağıldı. Hâlâ bu yüzden canımız yanıyor, malımız gidiyor, emeğimiz ve enerjimiz heder oluyor, toplumda derin yaralar açılıyor, insanımız dininden, imanından, birlik ve beraberlik duygularından, sevgiden, saygıdan, komşuluk ve yurttaşlık bağlarından kopuyor.

Kitap bu haliyle, Kur’an ve sünnet açısından konuyu araştıran en kapsamlı çalışmalardan biridir. Bu yüzden Rabbimize şükreder ve bunu herkes için faydalı kılmasını dileriz.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi