Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Vicdanlı çocuklar yetiştirmek istiyoruz

Vicdanlı çocuklar yetiştirmek istiyoruz


“Okumuş mürekkep yalamış insandan zarar gelmez” diye bir söz vardır. İnsanlarımız bu söze o kadar itibar ederler ki, üniversite tahsili edinmiş bir kişi toplumun ahlaki değerleriyle örtüşmeyecek bir hataya düştüğünde, “Okumuş insandan hiç beklemezdik” diye şaşkınlıklarını dile getirirler. Oysa okullarımızda verilen eğitim sadece çocuklarımızın meslek edinmeleri için kapı aralıyor fakat onların tutum ve davranışlarına tesir edemiyor. Eğitim sistemimizde çocuğun sahip olduğu ahlaki değerlerin hiçbir ehemmiyeti yok. Çocuklarımız yarış atı gibi görülüp, sınavdan kaç puan aldıkları, dakikada kaç soru çözdükleri ile gündeme getiriliyorlar. O yüzden amiyane tabirle okumuş, mürekkep yalamış gençlerde suç oranı hızla artıyor.
 
Hatırlayacağınız üzere, geçmişte sözde en iyi okullarda okumuş, hemen her konuda aile tarafından desteklenmiş Cem Garipoğlu diye bir katil vardı. Yakın zamanda akıllara durgunluk veren cinayet hikâyeleriyle gündemimizi işgal eden Atalay Filiz’i hepiniz hatırlarsınız. Her iki gencin de sözde iyi okullarda eğitim aldıkları ve başarılı oldukları söylenmişti. Fakat merhamet ve adalet gibi değerlerin evi vicdandır. Okullarda verilen eğitim çocukları belli konularda malumat sahibi yapıyor fakat onların vicdanlarına ulaşamıyor. O yüzden onlarca genç görmek ve işitmek dahi istemediğimiz büyük hatalara sürüklenebiliyorlar.
 
Çocuklarımız okullarda, sosyal bilimler, matematik, edebiyat… vb. alanlarda gerekli malumata sahip oluyorlar. Matematikte klasik hale gelmiş formülleri ezberliyor, Türkiye’nin hangi bölgesinde hangi iklim türünün olduğunu, hangi bölgede hangi ürünlerin yetiştiğini biliyorlar. Tarihi bilgileri kronolojik sırasına göre sayabiliyor, fizik, kimya ve matematik formüllerini ezberliyorlar. Ama kitabi bilgileri hıfzetmenin çocuğun ahlak ve davranışlarına bir katkısı olmuyor. Üniversite tahsili edinmenin ve istenilen mesleği elde etmenin, başarıdan başarıya koşmanın kişinin ahlaki değerlerine tek başına bir katkısı olmuyor. Bu nedenle eğitim sistemi yeniden ele alınıp, okullarda ahlak ve maneviyat eğitimine ağırlık verilmelidir. Fizikten en yüksek not alan bir öğrenci nasıl ödüllendiriliyorsa ahlaki ölçülere riayet eden öğrenci de aynı şekilde ödüllendirilmelidir. Çocuklarımızın mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamaları için bu şarttır. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi